BONIEK O CRO

'Kada tresnu na dno Hrvati su najbolji, a kad se bahate onda obično prime pljusku'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. studeni 2011. 19:16

Legla nam je utakmica u Istanbulu, savršeno se uklopila u mentalni sklop Hrvata. Kad tresnu na dno, kad im se ne daju ozbiljne šanse, naši nogometaši su najbolji. Dugo je trajala opijenost odličnim igrama na Euru 2008, rejtingom među prvih deset i statusom totalnog favorita skupine. Hodalo se po oblacima, nitko nije htio priznati nikakvu pogrešku, a kvalifikacije su tekle u teškim utakmicama. Tek kad je “vrag odnio šalu”, kad su shvatili da više nisu favoriti i mogli bi po drugi put ostali bez velikog natjecanja, Vatreni su si u Rovinju, kako sami svjedoče, “kazati sve što su imali, a nekima se nije svidjelo što su čuli”. Turska je potom došla kao naručen rival, rane iz Beča samo su osnažile mobilizaciju. I sad izgleda kao da se dogodio preporod. A sve je u glavama.

Ovaj izlučni ciklus potvrdio je ocjenu o Hrvatskoj koju je izrekao Zbigniew Boniek, negda grandiozni poljski igrač, danas jedan od viđenijih ljudi sljedećeg Eura:

- Najveća je mana vama Hrvatima što često gledate protivnika s visoka, pomislite da ste bolji nego što doista jeste, pa to platite gorkim razočaranjem. Kad ste na zemlji, svjesni kojoj realnosti pripadate, možete svladati svaku reprezentaciju na svijetu - njegova je ocjena.

Sjećamo se presice u Čatežu uoči novog dolaska Engleza u rujnu 2008.

- Mi smo peti na svijetu, mi smo favoriti. Nemamo što skrivati.

To je rekao Slaven Bilić i dobili smo - četiri komada. Kad je dvije godine ranije u Tri lava gledao kao u svemirce koji su se eto ukazali kod nas u Zagrebu, Hrvatska je pobijedila 2:0.

Kockasti mogu biti igrački moćni, ali izgraditi mentalitet najvećih kroz dvadeset godina još nisu uspjeli. Biti svjestan da si bolji, a ne podcijeniti protivnika, kad to naša reprezentacije postigne mnogo će lakše jedriti kroz kvalifikacije.

- Hrvatska ne spada u najbolje reprezentacije svijeta kao što neki vjerojatno misle. Ali može biti opasan protivnik bilo kojem rivalu - to je procjena Ivice Osima.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 21:25