Joško Ponoš/CROPIX
STATISTIKA PUNO GOVORI

Nikad niti jedna reprezentacija u borbi za EP ili SP nije prokockala pobjedu od 3:0!

U nokaut rundama europskih kupova momčadi su s rezultatom od 3-0 u gostima u povijesti slavile ukupno 158 puta. I u uzvratu su prednost zadržale u 157 navrata!
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. studeni 2011. 10:09

Gledano kroz povijesnu statistiku, sve je gotovo. Hrvatska je nakon 3:0 pobjede u Istanbulu već na Europskom prvenstvu 2012. godine! Statistika govori dosta toga, ali ipak pričekajmo konačni rasplet prije nego krenemo sa slavljem. Prije samo šest i pol godina dogodio se jedan od najvećih preokreta u povijesti nogometa. Milan je u finalu Lige prvaka upravo u Istanbulu, nakon prvog poluvremena, imao prednost od 3:0 protiv Liverpoola i priča se činila zaključenom. No, Redsi su od 54. do 59. minute zabili tri gola, odveli utakmicu do jedanaesteraca i na kraju se okitili naslovom klupskog prvaka Europe. Ipak, nadajmo se, rasplet sličan tome neće se ponoviti...

Nikad u povijesti kvalifikacija za velika natjecanja, u utakmicama koje donose plasman na SP ili EP, momčad koja je dobila prvu utakmicu u gostima nije kod kuće propustila tu prednost.

Što se tiče pobjede od 3:0 na gostujućem terenu u prvoj utakmici, potragu smo proširili na europska klupska natjecanja. U nokaut rundama europske momčadi su tim rezultatom u povijesti slavile ukupno 158 puta. I u uzvratu su prednost zadržale u 157 navrata! Jedini kojem je uspio čudesan pothvat bio je Dinamo Bukurešt u sezoni 2009/10. No, on nije prvi domaći sraz izgubio sa 0:3 na travnjaku, već za zelenim stolom. U kolovozu 2009. rumunjski klub je ugostio Slovan iz Libereca i do 88. minute gubio sa 2:0. Onda su na scenu stupili huligani, koji su utrčali na travnjak. Meč je prekinut i registriran 3:0 u korist Čeha. Slovanu to ipak nije bilo dovoljno, doma je izgubio 3:0 i Dinamo je prošao nakon raspucavanja jedanaesteraca.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 14:49