Drago Sopta/CROPIX
VATRENI UOČI TURSKE

Bilić: Turci se neće predati, žele iskupljenje; Srna: Treba se paziti starog lisca Hiddinka

Piše: ArhivaObjavljeno: 14. studeni 2011. 15:04

Lagana psihoza titra kroz prividni mir u kampu hrvatske nogometne reprezentacije u Termama Čatež, nitko više nije od velikih riječi, čak i elokventni kapetan Darijo Srna ponavlja izbornikovu mantru uoči prve utakmice, “govorit ćemo na terenu”, iako naši imaju velikih 3-0 iz Istanbula.

- Neću se ponavljati, sve što sam želio poručiti prije uzvrata rekao sam u nedjelju - izjavio je Slaven Bilić, ali je poslije stranim novinarima ponovio: - Bila je ono veličanstvena večer, no samo 1. poluvrijeme.

Ipak, na pitanje može li nam biti problem ako Turci istrče s dvije špice, a ne jednom kao prije četiri dana?

- Ne može. Već smo o tome puno puta razgovarali: nije toliko bitno s koliko špica istrče, već koliko će biti nazočni u zonama koje su za nas opasne. Mi smo imali dva napadača u Istanbulu, a bilo nas je pet-šest u njihovu 16-ercu kod prva dva gola - podsjetio je Bilić i ponovno podigao ručnu: - No, sve je moguće. Turci se još nadaju, takva su nacija, karakter i sportaši, pokušat će dati sve od sebe da se operu, ali i da nama naprave ono što smo mi njima. Oni se imaju pravo nadati, a mi smo tu da ih onemogućimo, drago nam je što su nam igrači toga svjesni.

Našima može samo ići u prilog što će napokon jedan gost u Maksimiru biti otvoren, s postavom željnom pogodaka.

- Takve nam je utakmice lakše igrati u fazi napada, no sve se to na kraju svodi na to da ćemo u utorak morati biti kvalitetni u najmanju ruku kao u petak. Zato smo nakon nje i pristupili ozbiljno svakom treningu, ručku i minuti odmora.

Bilić ne priznaje imperativ pobjede zbog koeficijenta koji bi našima donio drugu umjesto treće jakosne skupine za ždrijeb Eura, ističe da je prvi cilj plasman, iako se želja za pobjedom podrazumijeva: - Naš će pristup biti kao u Istanbulu, dakle, kao da se igra jedna utakmica. Idemo po pobjedu, želimo pobijediti, ali na način da želimo stvarati prilike, bez imperativa da moramo pobijediti.

Naravno, takav imperativ imaju samo Turci, čiji je novinar pitao Bilića zašto je tako oprezan, preplašen čak, kad je suparnik ostao bez četvorice kartoniranih prvotimaca, s pritiskom javnosti na Hiddinka, kojem više ne vjeruju ni svi igrači?

- Bili smo i mi bez nekoliko igrača u Istanbulu, s novom obranom, primjerice, i bili smo dobri, a sjećamo se kako smo protiv Izraela, koji je predstavio novu momčad, jedva pobijedili 1-0, i Bjelorusije prije Wembleyja... Turska je velika nacija, ima veliku ligu, veliku bazu igrača. Ne bojimo se, ali te fakte respektiramo i razmišljamo kao da smo obavili samo pola posla, jer bi sve ostalo moglo biti pogubno.

Palo je i pitanje o Guusu Hiddinku: - Znamo se dugo, jer smo bili u istoj skupini za Euro 2008. Hiddink je jedan od najboljih tri do pet trenera svijeta. Bio je i još je, a vidjet ćemo hoće li ostati Top i u budućnosti - poručio je Bilić.

Darijo, nismo te čuli nakon Istanbula, zavapili su hrvatski novinari željni najavnog slova kapetana hrvatske reprezentacije:

- Nećete me ni danas puno čuti, govorit ću nakon utakmice ako bude sve u redu. Odigrali smo fantastično poluvrijjme, postigli velik rezultat i sada kao pravi profesionalci moramo završiti posao ‡ odlučno poručuje Srna, otkrivajući stanje svijesti u našem taboru. Dakako, igrači pamte nezadovoljstvo publike na poluvremenu protiv Izraela, pa depresiju nakon Pireja, zato kapetan upozorava kakva bi u utorak mogla biti utakmica:

- Očekujemo podršku s tribina, ali znajte da nećemo glavom kroza zid, pa da se raspadenmo. Radit ćemo veći presing nego u Turskoj, jer smo domaćini i favoriti, no napominjem i da nismo puno ovakvih odlučujućih dvoboja igrali. Turska je došla u Zagreb s malom nadom i bez opterećenja nakon 0-3, ali to može biti za njih pozitivno, a na nama je da im tu malu nadu ugasimo.

Srna ističe kako je naša nacionalna momčad svjesna da vraćeno povjerenje javnosti ne smije ponovno prokockati:

- Bit ću iskren, malo je ljudi vjerovalo u ovakav rezultat u Istanbulu, i navijača i medija. Vjerovali su samo naši najbliži, koji su uvijek uz nas. Prema tome, svjesni smo što nam znači plasman i ova prednost, ali počinjemo kao da je 0-0 da privedemo ove kvalifikacije kraju.

Iako Turci nisu disciplinirana momčad kao Grci, Srna ne vjeruje da će oni od 1. minute jurnuti samo zato jer već gube 0-3:

- Oni niti nakon 0-3 u 52. minuti prvog nadmetanja nisu odstupali od svoje igre, neće ni u utorak ho-ruk sustavom. Imaju iskusnog trenera, lisca, koji je igrao ovakve utamice s brojnim klubovima i zato nam sve izjave i poruke da je kod njih raspad sistema na jedno uho uđu, a na drugo izađu. Postavljamo se ponovno kao da je ova utakmica jedna jedina.

Kapetan ističe da je na Bosporu ključan za pobjedu bio karakter igrača:

- U pravom smo trenutku pokazali karakter i kvalitetu u koju su mnogi sumnjali. Zato ćemo i ovaj put govoriti na terenu, poručio je Srna.

Pletikosa: Želio bih da Bilić ostane što duže

Stipe Pletikosa pomno pazi svoje koljeno:

- Dobro je, još malo boli, ali nije neka jaka bol kao pred samo okupljanje, zahvaljujući dr. Rakiću, koji je injekcijama ubrzao proces zacjeljivanja ligamenta, što je ponajviše pomoglo mome nastupu u petak, kazao je Pletikosa i nastavio:

- U subotu navečer sam primio novu dozu injekcija u koljeno, svaki dan situacija je sve bolja, nisam osjećao nikakvu bol proteklih dana i uvjeren sam da će biti sve OK.

Naša 'jedinica' je na Türk Teleko Areni sinkronizirano surađivala sa zadnjom linijom, posbeno stoperima:

- Pomogli su nam i napadači i vezni red koji su dobro radili presing, dali nam prigodu da se ne dovodimo u panične situacije, no komunikacija nam je bila izvrsna, unatoč galami i buci na stadionu, s tom komunikacijom sam kao vratar najzadovoljniji. Nije lako s tri čovjeka na novim položajima, od kojih je Vida bio debitant, a vrlo smo dobro izgledali i pri prekidima.

Pletikosa ne želi gatati očekuje li više posla u uzvratu. Podsjećamo, u Istanbulu nam Turci nisu zapucali unutar vrata, imao je samo jedno boksanje nakon oštrog centaršuta:

- Rekao sam u intervjuu prije prve utakmice, da se zna dogoditi kada se očekuje puno posla da ga bude malo i obrnuto. Sada vidim koliko mi je to iskustvo dragocjeno. Imao sam najmanje posla kad smo očekivali najviše. No, pripremam se kao za svaku utakmicu. Gledat ću opet DVD-ove njihovih eventualnih zamjena i koncentrirati se na njih, s moje strane to je to.

Strani novinar pitao je Stipu koja je najjača strana Slavena Bilića:

- Slaven je veliki motivator, iako je kao trener mlad, ima jako dobru relaciju s nama igračima. U Hrvatskoj kažu da nam je prevelik priatelj, ali smatram da u tom odnosu ipak postoji ravnoteža trener-igrač. Zadovoljan sam suradnjom s njime i želio bih da ostane izbornik što duže poručio je Plete.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 10:34