Goran Sebelic / CROPIX
TREĆE POLUVRIJEME

Josip Brezni odlučio: Podjednako su krivi! Istra i Rijeka igraju novu utakmicu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. travanj 2012. 20:27

Istra 1961 i Rijeka igrat će novu utakmicu 11. travnja, odlučio je povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni. Puljanima je iz ruku izbijeno vodstvo 1:0, možda i tri super vrijedna boda, no budući da su organizatori, a njihov je dio tribina inicirao konačan prekid dobro su prošli; nisu izgubili 3:0, dobili su još jednu šansu.

S obje adrese imaju pravo poslati žalbu na odluku povjerenika za natjecanje, mogu čak i tražiti nadoknadu troškova, ako smisle od koga. Disciplinski sudac Krešimir Vlajčević u srijedu će kazati hoće li se igrati bez publike, što se čini dosta realnom varijantom.

- Odvagnut ću tek kad pročitam očitovanja. Ne bih posve zanemario niti opciju da budu samo novčane sankcije - rekao je Vlajčević.

I to paprene. Mario Strahonja vjerojatno će taj dana biti u nekom drugom gradu. Premda zadnju riječ ima povjerenik za arbitre Ivan Peraić. Službene osobe se svakako određuju nanovo.

Dakle, zašto je Brezni rekao: “Igrajte opet!”

- Nasmijao sam se promašenom pitanju koje mi je postavio jedan novinar, kaže je li na moju odluku utjecao ministar Željko Jovanović - javio nam se Brezni, uz dodatak:

- Ministar je davno naglasio da treba prekidati utakmice bude li nereda.

Aldo Drosina ostaje poprište zbivanja...

- Nisam procijenio da se radilo o neredima većih razmjera, zbog čega bi trebalo suspendirati stadion.

U službenom priopćenju Brezni je, uz ostalo, naveo:

“Uvidom u Zapisnik i Izvještaj delegata s prekinute utakmice 24. kola MAXtv Prve lige, Istra 1961 - Rijeka koja se igrala 1. travnja 2012. u Puli, dopunska izvješća suca i delegata utakmice, zatražena pismena očitovanja NK Istra 1961 i HNK Rijeka kao i pregledom snimke, utvrdio sam da je utakmica prekinuta u 71. minuti odlukom suca utakmice, a nakon provedene procedure prema službenom naputku Fife, Uefe i HNS-a o nultoj stopi tolerancije prema pirotehnici i bilo kojem obliku nasilja na nogometnim utakmicama. U zapisniku utakmice navodi se: 'U 60 min. i 15 sekundi od strane gostujuće navijačke skupine Armada ubačene su tri baklje u teren za igru, nakon čega je spiker putem razglasa prvi puta upozorio o eventualnom prekidu utakmice. U 61. minuti nakon što su od strane gostujuće navijačke skupine Armada ponovno ubačene tri baklje u teren za igru, sudac je prekinuo utakmicu i poveo igrače u svlačionice sa upozorenjem da će se nastaviti nakon pet minuta te da će ukoliko dođe do novog incidenta utakmicu prekinuti. Nadalje, u 71. minuti sudac je prekinuo je utakmicu nakon trećeg javnog upozorenja i bacanja četiri baklje u teren za igru od strane domaće navijačke skupine Demoni.’”

Povjerenik za natjecanje ističe da su svi znali “pravila ponašanja”.

- Na redovitom sastanku službenih osoba prije utakmice, delegat je konstatirao da je Istra 1961 kao organizator utakmice poduzeo sve mjere i angažirao potrebne službe za organizaciju. Također, sudac je upoznao sudionike sastanka o postupanju u slučaju rasističkog vrijeđanja, ubacivanja pirotehničkih sredstava u teren za igru ili bilo kojeg drugog oblika nasilnog ponašanja na tribinama. Posebno je istakao postupak od tri koraka koji se provode u takvim situacijama i objasnio koje su konzekvence pojedinog koraka, te kako će se provoditi ukoliko do njih dođe. Izneseni je plan u potpunosti podržan i odobren od svih osoba prisutnih na sastanku - podvlači Brezni te finišira:

- S obzirom da je iz zapisnika vidljivo da je za prva dva prekida odgovorna gostujuća navijačka skupina Armada, dok je za treći prekid, koji je u konačnici uzrokovao trajni prekid utakmice, odgovorna domaća navijačka skupina Demoni, utvrđuje se da su, temeljem članka 59. Pravilnika o nogometnim natjecanjima za prekid utakmice podjednako kriva oba kluba.

I zato će se igrati ponovno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 13:38