Danijel Soldo/CROPIX
ČEKA SE ODGOVOR MUP-A

POVIJESNA ODLUKA Gostujući navijači više ne smiju na prvoligaške utakmice

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. travanj 2012. 15:36

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza prihvatio je prijedlog predsjednika Udruge prvoligaša Branka Laljka i povjerenik za natjecanje Josipa Breznog da se zabrani gostovanja navijača na prvoligaškim utakmicama do kraja sezone. Ova odluka vrijedi za sva natjecanja pod okriljem HNS-a.

No, konačna odluka bit će donesena nakon sastanka vodstva HNS-a s ravnateljstvom policije koji bi se trebao održati u četvrtak.

Povjerenik za sigurnost natjecanja dodao je kako je Akcijski plan HNS-a o sigurnosti na stadionima donesen i počeo se strože primjenjivati kao izravna posljedica poziva UEFA-e koja traži sigurnost gledatelja na tribinama.

- S obzirom da je činjenica da zaštitari ne čine dovoljno u spriječavanju unošenja pirotehnike na tribine, mi mo tražili uvođenje trostruke odgovornosti, klubova, zaštitarskih tvrtki i udruga navijača, za iskorjenjivanje korištenja baklji i petardi na stadionima. Tražimo konsenzus oko toga da baklje i petarde nemaju mjesta na utakmicama - izjavio je Cvrk i zaključio:

- U Hrvatskoj od 2004. godine postoji Zakon o eksplozivnim tvarima prema kojemu paljenje baklje povlači kaznu od 5.000 kuna. Kako to nije dozvoljeno igdje drugdje, nije ni na stadionima.

Navijači su već najavili kako zabranu neće poštivati, te da će za grupe koje dolaze na gosotovanja osigurati mjesta na svojoj tribini. Tako je riječka Armada već velikodušno ponudila Bad Blue Boysima da na utakmicu u Rijeku bez straha dođu na njihovu zapadnu tribinu, a Boysi su pozvali pulske Demone na svoj sjever..

Svoj komentar uoči donošenja odluka dao je i predsjednik Uprave Hajduka Hrvoje Maleš, čiji se klub u posljednje vrijeme naplaćao kazni zbog bakljada.

- Smatram da su reakcije brojnih navijača primarno uzrokovane stanjem u hrvatskom nogometu. Trebamo se baviti osnovnim pitanjem regularnosti natjecanja, a ne posljedicama tog problema. Kada bude pravde i poštenja u hrvatskom nogometu, tada će, vjerujem, i navijači prestati izražavati svoje nezadovoljstvo – rekao je Maleš.

Priopćenje HNS-a

Izvršni odbor je danas raspravljao o prijedlogu Udruženja profesionalnih klubova Prve HNL te će konačnu odluku o prijedlogu Udruge, a koja se tiče moguće zabrane dolaska gostujućih navijača na utakmice Prve HNL i Kupa donijeti nakon sastanka u Ravnateljstvu policije MUP-a RH, koji će se održati u najkraćem mogućem vremenu.

Dakle, tek nakon tog sastanka će se donijeti konačna odluka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 07:38