Nikša Stipaničev / Cropix
SENZACIONALAN TRANSFER

Iz ulice Pjesnika u Genovu: Celjak potpisao za Sampdoriu, Zagrebu 500.000 eura

Zagrebov desni bočni, koji će 13. kolovoza napuniti 20 godina, postaje tako najveća zvijezda prijelaznog roka u HNL, a njegov transfer u Italiju veliko je priznanje za Zagreb
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. siječanj 2011. 15:54

Senijad Ibričić u Lokomotiv, Ivan Strinić u Dnjipro, Etto u PAOK, a Vedran Celjak u Sampdoriju, odnosno u ligu Petice, u veliku Serie A!

Zagrebov desni bočni, koji će 13. kolovoza napuniti 20 godina, postaje tako najveća zvijezda prijelaznog roka u 1. HNL, a njegov transfer u Sampdoriju veliko je priznanje za NK Zagreb i njegovu Omladinsku školu iz koje je 2009. prebačen u prvu momčad za koju je odigrao 42 utakmice. Koliko je ovo senzacionalan posao najbolje će potvrditi detalj da je Sampdoria bonus za dovođenje stranaca u 2011. potrošila baš na Celjaka, što će reći da u njemu vidi veliki potencijal, a ne primjerice u nekom Brazilcu, Argentincu ili igraču iz bilo koje druge države izvan Europske unije. Naime, po rigoroznom talijanskom pravilniku, klub u jednoj godini može dovesti samo jednog igrača izvan EU, osim ako on već ne igra u Italiji.

Celjak je jučer popodne otputovao iz Splita za Rim, a potom u Genovu gdje ga je čekao glavni arhitekt transfera, direktor kluba Vincenzo Cavaliere, a nakon liječničkih pregleda ugovor će biti parafiran danas. Celjak će potpisati na pet godina, a Zagreb za odštetu dobiva 500.000 eura i 10 posto od sljedećeg Celjakovog transfera.

No, čak i više od trenutačne zarade i financijske injekcije koja je klubu bila nasušno potrebna, za Zagreb je bitno da je ovim transferom otvorio put na talijansko tržište, te uz skoro potpisivanje suradnje s Interom, u budućnosti može očekivati još ovakvih poslova, sigurno i za veće financijske iznose. Upravo taj detalj izdvojio je direktor Cavaliere, koji ovih dana u Italiji radi kapitalne poslove za budućnost kluba iz Kranjčevićeve i Veslačke.

- To što sam ja pregovarao sa Sampdorijom i uz odvjetnika Sorentina uspješno završio transfer Vedrana Celjaka, zasluga je predsjednika Dražena Medića i svega što je napravio za Zagreb prošlih godina. Ne, ovo nije nikakvo dodvoravanje predsjedniku, već činjenica koja je imala presudni značaj da bi se mogao dogoditi transfer za kojeg ni ja u početku nisam vjerovao da je moguć. Talijanski klubovi su naprosto fascinirani Nogometnim centrom Zagrebello i uvjetima za rad, pa su počeli pratiti i rad naše Omladinske škole, te utakmice prve momčadi, a odličan dojam Zagreb je ostavio i na nekoliko gostovanja u Italiji u prošle dvije godine. Tako se rodio interes za Celjaka za koji ni mi nismo znali - kaže Cavaliere, koji je prezadovoljan raspletom.

- Predstavnici Sampdorije bili su tvrdi pregovarači, ali mi smo u konačnici zadovoljni dobivenim iznosom. Nismo mogli propustiti ovakvu šansu jer Sampdoria može uzeti samo jednog igrača izvan EU i velika je stvar za Zagreb da uzima njegovog igrača. Mi smo ovdje već stekli ugled, respektira se naša hrabrost da prvenstvenu utakmicu započnemo sa sedam igrača od 19 ili 20 godina, a Celjak i buduća suradnja s Interom samo će učvrstiti Zagrebovu poziciju i stvoriti preduvjete za neke nove transfere i to u oba pravca - optimističan je Cavaliere.

Vedran Celjak jučer ujutro je odradio trening sa Zagrebom u Međugorju, a onda se počeo ostvarivati san o kojem je krajem prošle godine saznao iz novina.

- Taman sam se otuširao poslije jutarnjeg treninga i legao odmoriti, kada je po mene došao suigrač Cindrić i rekao mi da sportski direktor Čalo i ja krećemo za Split na avion za Rim - s velikim uzbuđenjem u glasu javio se Celjak baš prije ukrcaja i opet ponovio da je Sampdoria za njega nešto posve neočekivano.

- Znao sam da se u Italiji pregovara o mom transferu, ali svejedno nisam vjerovao da će se dogoditi ove zime. Sampdoria je tražila napadača i mislio sam da će dovesti nekog stranca, ali kada je doveden Talijan Maccarone, očito se otvorilo mjesto za mene. Što reći nego da sam počašćen - kaže mladić iz Zaboka kojeg su tata Miljenko ili mama Vedrana svaki dan vozili na trening u Zagreb.

- Tati se nisam stigao ni javiti, on je jučer bio na operaciji koljena jer igra za veterane i morao je to srediti, a mama također nije mogla vjerovati, kao ni ja. Odlazim u klub koji je svoj jedini naslov prvaka Italije osvojio 1991. kada sam se ja rodio, a stadion Luigi Ferraris je engleskog tipa, navijači su blizu terena i to mi se posebno sviđa - otkriva Celjak, koji je inače veliki navijač Liverpoola i uvijek je govorio da mu u Kranjčevićevoj najviše nedostaje podrška navijača.

U Italiji će napokon moći osjetiti što znači navijanje, a momčadi trenera Di Carla trebao bi se priključiti odmah po potpisivanju ugovora.

- Kada potpišem i sretnem se s trenerom moći ću nešto više reći, ali mislim da nema razloga da odmah ne krenem u treninge. Iako je došao neočekivano, veliki je ovo izazov i moram biti spreman na sve - završio je Celjak i krenuo na avion kojeg je dočekao i mnogo prije nego se i sam nadao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 12:25