Split, 260111.HNL-RNK Split.Ivica Krizanac, bivsi branic Zenita i hrvatski reprezentativac sa Slavenom Zuzulom predsjednikom RNK Split i sportskim direktorom Nenadom Pralijom u prostorijama kluba. Ivica Krizanac potpisao je 1,5 godisnji ugovor sa RNK Split.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX
BIJELI ŠKRTARILI

Dinamo trošio, Hajduk zaradio! Junior Husinec i Križanac zvijezde prijelaznog roka

Zanimljiv je slučaj Cibalije. Vinkovčani nisu doveli ama baš nijednog igrača u siječanjskom prijelaznom roku, što se u elitnom rangu hrvatskog nogometa ne pamti
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. veljača 2011. 15:48

Završen je zimski prijelazni rok, kako u većem dijelu Starog kontinenta, tako i u Lijepoj Našoj. No, još se 'igra’, hrvatski nogometni prvoligaši još mogu prodati svoje igrače na istok Europe, Rusi i Ukrajinci i dalje vrebaju budući da im prijelazni rok traje do kraja veljače.

Svoje igrače u druge klubove prodalo je šest prvoligaša, koji su za ukupno osmoricu igrača dobili lijepih 77,47 milijuna kuna. Ali golemi dio toga kolača, čak 86,5 posto, pripada Hajduku, koji je zaradio veliki novac prodajom Senijada Ibričića i Ivana Strinića, dvojicu reprezentativaca, u respektabilne družine iz Rusije i Ukrajine.

No, najspektakularniji transfer siječnja ipak pripada Hrvatskom dragovoljcu, trenutačno uvjerljivo bodovno najslabijem članu elitnog razreda. Iz omladinskog pogona sigetskih Crnih otišao je 17-godišnji junior Eduard Husinec, i to u redove jednog od najmoćnijih klubova svijeta, Real Madri d. Međutim, transfer Husinca još nije završen, barem tako tvrdi predsjednik HD-a Ivica Perković.

- Husinec je uz našu dozvolu otišao na probu u Real i tamo će biti do ljeta. Očekujemo da će tada potpisati ugovor, a mi, naravno, odštetu za njega - kaže Perković, koji ne govori o brojkama, ali realizacijom transfera u blagajnu HD-a slilo bi se nekoliko stotina tisuća eura.

Kupovala su, odnosno trošila, samo tri kluba. Naravno, kako to već godinama biva, najviše je na pojačanja potrošio Dinamo, čiji je udio u cjelokupnoj zimskoj kupovini članova Prve HNL od 5,85 milijuna kuna 78,6%. Uz Modre nešto je potrošio i Hajduk, kupivši samo Josipa Barišića, a malo i zaprešićki Inter, potrošivši 20.000 eura na mladog Antu Budimira iz Gorice. Ove zime u Hrvatsku je stiglo 13 igrača iz inozemstva (četvorica Hrvata), dok su u suprotnom smjeru preko granice otišla trinaestorica. Pamtit će se i odlazak Josipa Mikulića, drugog Hrvata u američkom MLS-u, iz Zagreba u Chicago Fire, kao i odlazak Mateasa Delića iz Slavena Belupa na drugi kraj svijeta u Južnu Koreju.

Vrlo zanimljiv je slučaj vinkovačke Cibalije. Momčad pod vodstvom Stanka Mršića prošlog je ljeta ostala bez čak osmorice igrača, iznimno važnih članova udarne postave. Ali ovoga ljeta pokraj Bosuta nije se dogodilo praktički ništa. U igračku mirovinu otišao je Boris Leutar, s Marijanom Matićem prekinuta je suradnja, ali nijedan od dvojice navedenih prošle jeseni za Cibaliju u prvenstvu nije odigrao ni minute. U suprotnom smjeru još rjeđi promet. Slijepa ulica. Cibalia nije dovela ama baš nijednog igrača u siječanjskom prijelaznom roku, što se u elitnom rangu hrvatskog nogometa ne pamti.

Tko je kako tržio, tko je profitirao u prijelaznom roku, a tko se oslabio, vidjet ćemo na travnjaku. Protekla ljeta i zime pokazala su da zvučnost angažiranih i otpuštenih imena na tablici ne moraju nužno imati prevagu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 00:32