ODBIJENICA IZ BANOVINE

Ivo Baldasar o američkoj ponudi za Hajduk: 'Nema prodaje bez referenduma'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 25. lipanj 2013. 18:12

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar već se na startu svojeg poteštatskog mandata našao pred teškim ispitom. Hajduk je uvijek vruć krumpir. I njegovu prethodniku Željku Kerumu predviđalo se kako će “pasti na Hajduku”.

Dakle, Baldasar sada mora reagirati, nešto odgovoriti Amerikancima koji u grad donose “živi novac”, a istovremeno ne smije sam u svoje ruke uzeti sudbinu Hajduka. Srećom, čini se kako je Baldasar toga svjestan.

- Istina je da su gospoda Glover i Suh bili na razgovoru kod nas i ostavili su jako dobar dojam. Koliko sam prepoznao iz razgovora s njima, a imam iskustva u radu s Amerikancima, riječ je o iznimno ozbiljnim ljudima. I jako dobro poznaju sport, kao i prilike kod nas. Jako su dobro odradili “domaću zadaću” - kazao nam je gradonačelnik Baldasar.

'SPLIT NAS JE ODUŠEVIO, ŽELIMO KUPITI HAJDUK' Američki biznismeni poslali pismo Baldasaru

No, što su konkretno ponudili? Kazali su kako imaju i planove za istočnu obalu...?

- Ono što su nama prezentirali čini mi se kako je Hajduk njihov glavni cilj. Žele postati vlasnici Hajduka i tu su iznimno ozbiljni. A istočna obala nešto je drugo. Mi imamo svoj plan razvoja tog dijela grada i idemo našim putem. Oni nam za istočnu obalu nude opcije povezivanja s drugim investitorima u SAD-u s kojima Glover ima kontakte. Ako tu što bude i ako se oni budu mogli uklopiti u naš plan razvoja istočne obale, dobro - kazao nam je Baldasar.

Kako ste reagirali po pitanju Hajduka? Tko će uopće odlučiti kako dalje pregovarati s Amerikancima, i treba li uopće pregovarati?

- Gledajte, ja sasvim sigurno sam neću to odlučiti, niti će to odlučiti Gradsko vijeće. Razgovarat ću sa svim “stakeholderima” Hajduka, dakle s malim dioničarima, većim dioničarima, predsjednikom Uprave Marinom Brbićem, ljudima iz Nadzornog odbora, navijačima i članovima Udruge “Naš Hajduk”... I tek onda, kad budemo imali sve stavove, izići ćemo pred Gradsko vijeće. I ne da se na sjednici Vijeća donese odluka, nego da onda raspišemo referendum o prodaji Hajduka - najavio je Baldasar.

To će potrajati, a Amerikanci traže što kraći postupak?

- Da, to su naglasili, ali istovremeno shvaćaju da kad je Hajduk u pitanju ništa ne može ići preko noći i spremni su pričekati - kazao je Baldasar.

Nadzornici nisu upoznati

Pismo od strane Michaela Glovera došlo je i do ruku Branke Ramljak, predsjednice Nadzornog odbora Hajduka.

- Vidjela sam to pismo, riječ je o jednome papiru koji više iznosi općenitu namjeru, nema neke konkretne ponude. Nismo o tome u klubu još pričali, još nije ništa konkretno. Kad bude, možemo kazati nešto više o tome - kazala je Ramljak.

Andabak: Ako su ‘čista posla’, neka prodaju

Jako Andabak kao najveći pojedinačni dioničar “bijelih” u nekim je trenucima i sam želio s partnerima kupiti većinski paket dionica Hajduka. Sada...

- Iskreno, trenutno nemam takav kapital koji je potreban Hajduku za tržišno nadmetanje iz godine u godinu. Ako su Amerikanci ozbiljni i iza toga stoje čisti odnosi, onda osobno ne bih imao ništa protiv prodaje dionica. Naravno, ako svi zajedno procijenimo kako je to u najboljem interesu za klub. U tom slučaju i ja sam za raspisivanje referenduma kao i gradonačelnik Baldasar. Jer, svima bi nam u interesu trebao biti bolji i jači Hajduk koji će osvajati titule i igrati ozbiljnu ulogu u Europi. U slučaju prodaje neki bi pojedinci izgubili na značaju, no osobno, ne bih se osjećao zakinutim - kazao je Andabak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:35