Zagreb, 290912.Stadion Maksimir.10. kolo MAX TV 1. HNL, nogometna utakmica izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk.Na fotografiji: Slavlje Dinama, Ante Rukavina, Duje Cop.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX
HAJDUK VS. DINAMO

Gračan i Karačić složni: 'Dinamo je kvalitetniji, ali Hajduk je motiviraniji!'

Hajduk je pak mlada, iznimno potentna momčad, trener Mišo Krstičević je uspio izgraditi ono što Modrima još nedostaje u punoj mjeri, izvrsnu kolektivnu igru, kaže Gračan
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. veljača 2013. 09:04

GRAČANOVA ANALIZA

Najveća Dinamova vrlina je svakako iznimna individualna kvaliteta igrača u rosteru. Modri su tu nenadmašni. Pred Krunom Jurčićem je sad zadatak da tu individualnu snagu pretvori u jaku kolektivnu igru. Njegova momčad je tehnički dotjerana, ali joj ipak nedostaje agresije.

Hajduk je pak mlada, iznimno potentna momčad, trener Mišo Krstičević je uspio izgraditi ono što Modrima još nedostaje u punoj mjeri, izvrsnu kolektivnu igru.

Splićani su vrlo agresivni, žestoki, trkački spremni. Naravno, pitanje je kako će reagirati na Dinamo, koji je ipak neka druga priča u odnosu na ostale hrvatske ligaše. Siguran sam da su momci iz Hajdukove svlačionice prepuni samopouzdanja nakon izvrsne partije u Koprivnici, prepun Poljud dat će im krila, pa očekujem spektakularni i potpuno neizvjesni derbi. Ne bih se usudio prognozirati pobjednika.

Vratari 7,5:7,5

Nema prednosti ni za koga, vratari su sličnih kvaliteta

Obrana 6,5:8

Problem Hajduka je izostanak dvojice standardnih stopera Jonjića i Milovića. Dinamo bez obzira na mladog Jedvaja ima uigranu obranu kojom komandira reprezentativac Josip Šimunić.

Veza 7:8

Dinamo je jači u veznoj liniji, tu su Leko, Sammir, Ademi, Brozović... Hajduk također ima jake adute, ali objektivno Modri su u tom segmentu iznad.

Napad 7,5:8

Lagana prednost Dinamu, Čop i Krstanović izgledaju jako dobro, opasno, a i zabijaju. S druge strane Maglica i Vuković mogu biti jaki splitski aduti.

KARAČIČEVA ANALIZA

Dinamo se još traži, nisu me Modri dosad uvjerili u svoju dominaciju i superiornost. U Osijeku je izgledalo slabo, a bez obzira na uvjerljivu pobjedu nad Rijekom ovoga trenutka nisam siguran u istinski izgled plave momčadi. Možda će derbi u Splitu ponuditi moćni Dinamo, ali na početku proljeća još se nisam uvjerio u to, kockice još nisu dokraja posložene. Naravno, glavna snaga Modrih je individualna kvaliteta igrača, zaista imaju odličnih pojedinaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Kvaliteta je u derbiju sigurno na strani Dinama.

Međutim, Hajduk ima jak motiv, veliku ambiciju, srčanost, agresiju, žestinu i silinu, njihovi mladi momci pokazali su ne jednom da utakmice mogu igrati u jakom ritmu. Prije derbija treba uzeti u obzir činjenicu da je Hajduk domaćin i da igra pred spektakularnom atmosferom koja će biti dodatni poticaj i motiv.

Vratari 7,5:7,5

Vratari Kelava i Blažević su podjednake kvalitete, tu nikome ne bih dao prednost.

Obrana 6:8

Modri su tu u velikoj prednosti zato što su se Splićanima ozlijedili Milović i Jonjić, pa sad stoperske pozicije igraju igrači koji u derbiju tu nisu trebali biti. Istina, Dinamo na stoperskoj poziciji ima također mladog i neiskusnog Tina Jedvaja, ali on igra u paru sa Šimunićem.

Veza 7:7

Dinamova vezna linija, kad se gledaju imena poput Sammira ili zaista sve boljeg Ademija, izgleda jače od Hajdukove u kojoj će po svemu sudeći biti Andrijašević i Lima kao korektori, Caktaš polušpica te Vršajević na boku. Ipak, nikad se ne zna u kakvom će izdanju biti Sammir.

Napad 7:7

Duje Čop i Ivan Krstanović djeluju ubojito, ali isto tako Vuković i Maglica. Trenirao sam Maglicu, znam da bi mogao zasjati na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 18:56