RIJEKA - BETIS 1-1

Festival lijepih golova i povijesni bod Rijeke: Cedric poništio Leona Benka!

Momčad Matjaža Keka je oduševila jer je fizički izdržala 90 minuta i još ukupno sedam sudačke nadoknade i nije pokleknula protiv objektivno jačeg suparnika
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. listopad 2013. 19:57

Veliki bod protiv kluba iz španjolske Primere osvojili su nogometaši Rijeke u 2. kolu skupine I Europske lige remiziravši na prepunoj Kantridi s Betisom iz Seville 1-1 (1-1). Momčad Matjaža Keka je oduševila jer je fizički izdržala 90 minuta i još ukupno sedam sudačke nadoknade i nije pokleknula protiv objektivno jačeg suparnika, iako je ovaj istrčao većinom s pričuvama.

Trener gostiju Pepe Mel, naime, odlučio se za čak devetoricu novih igrača u odnosu na zadnju prvenstvenu utakmicu s Villarrealom, uključujući i vratara, ali u standardnih španjolskih 4-2-3-1, s dvojicom defenzivnih veznih i dvosrtruko ofenzivnim bokovima.

Kek je iznenadio , prvi put ove sezone startao u 4-4-2, s dvije prve špice, Benkom i Krstanovićem, koji su se postavljali okomito, a Brezovcem i Kvržićem na prednjim bokovima kao potpora Tomečaku i Bertoši. Bila je to kompaktna formacija zgusnuta u 30 metara od prve do zadnje linije koja je iznenadila goste u početnom stadiju nadmetanja.

Benko je tako već u 2. minuti oprobao svoju ljevicu, ali Andersen obranio, a u 10. je Rijeka povela: Brezovec je izbacio Tomečaka, ovaj probio pripadajućeg beka, lijevom nogom, vanjskim dijelom kopačke centrirao, a Benko iz svog najdražeg udarca, voleja, zabio za 1-0.

Potom su se gosti trgnuli i već u 14. minuti nakon lošeg čišćenja obojice domaćih stopera Cedric je udarcem sa 17 metara pogodio rašlje nemoćnog Vargića. U 22. je opet Cedric, nakon protunapada, pucao sa 20 metara, Vargić krajnjim naporom izbio iznad grede, pa nakon tog kornera ponovio obranu, a u 24. je Rijekin vratar imao sreće nakon što su gosti visokim presingom osvojili loptu, a Juanfran pucao u sami kut.

Gosti su počeli visoko pritiskati, domaći počeli forsirati na duge lopte, preskakali igru jer su u sredini gosti bili brojniji, brži, snažniji, općenito motoričniji i usklađeniji. Mirisalo je na novi gol u Vargićevoj mreži, jer Rijekin zadnja linija povlačila se previše u krilo svoga vratara, a lopta se teško, da ne kažemo nikako iznosila. Tomečak se patio u fazi obrane jer je rekonvalescent Brezovec malo ispao iz ritma, zaradio i javnu opomenu, a Benko i Krstanović ubrzo su postali odsječeni u napadu, potonji je k tome izgubio i sve zračne duele i dobio žuti karton zbog laktarenja.

U 44. minuti iznenadna kontra domaćih, opet preko desne strane, Brezovec za Benka, no najbolji Rijekin strijelac desnom je, slabijom nogom, nabacio previsoko čak iz a dugonju poput Krstanovića. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Krsta je uspio iznuditi slobodni udarac, no Breza je gađao previsoko...

U drugo poluvrijeme oba su trenera krenula bez izmjena, ali Rijeka odlučnija i agresivnija. I odmah je imala veliku prigodu, nakon loše reakcije vratara gostiju na povratnu loptu, no Krstanović i Benko su u posljednji tren blokirani. Pet minuta kasnije blokiran je i Brezovec...

Gosti iz Seville nisu više tako lako kontrolirali loptu, Mel je posegnuo za osvježenjima s klupe, uveo ofenzivnog umjesto defenzivnog veznog, prešao na 4-3-3. Kek je ubrzo zamijenio ozlijeđenog Tomečaka visokim Borasom, koji je odmah požutio, a umornog Kvržića uskoro zamijenio motoričnim Mujanovićem, koji je mnutu po ulasku pobjegao zadnjoj liniji, ali je oklijevao.

Po sva tri boda Mel je krenuo uvevši u 69. minuti svoju 'desetku' Verdúa, Rijeka je s devetoricom iza lopte (samo Krstanović na centru) vrebala kontru za mat kao protiv Stuttgarta. Uveo je i Kek svoju 'desetku' Anasa Sharbinija kao zadnjeg aduta, Mel odmah odgovorio svojim glavnim napadačem Molinom, no bez prigoda, ostalo je 1-1.

RIJEKA - BETIS 1-1 (Benko 10 / Cedric 14)

KRAJ UTAKMICE!

88. minuta - Riječani su potpuno bezopasni, ali srećom ni Španjolci ne jure za pobjedom.

69. minuta - Nakon kornera Betisa uslijedila je velika gužva, Bertoša je u posljednji trenutak skinuo loptu s noge Emanuela!

62. minuta - Betis je brzo smirio Riječane i zagospodario terenom.

53. minuta - Rijeka je opasno pritisnula, Španjolci se grčevito brane.

49. minuta - Rijeka je dobro krenula, zaredala je s tri kornera u nizu. Nažalost, veće opasnosti po Andersena nije bilo.

46. minuta - Kakva prilika za Rijeku u 10 sekundi drugog poluvremena! Vratar Betisa poslužio je Krstanovića na vrhu 16-erca, a napadač Rijeke je umjesto udarca odlučio poslužiti Benka. Nije to bilo loše, ali udarac Benka je u matnoj situaciji u posljednjem trenutku je blokiran.

Počelo je u nastavku.

Kraj prvog dijela!

45. minuta - Brezovec je iz slobodnog udarca s 20 metara pucao preko gola. Šteta, bila je to dobra prilika.

44. minuta - Benko i Krstanović sjurili su se prema golu Betisa, ali ubačaj Benka bio je katastrofalan. Lopta je otišla u aut...

28. minuta - Rijeka opasno visi, a Betis igra sve bolje. Nakon ubačaja s desne strane Cedric se ubacio ispred Tomečaka i glavom pucao malo pokraj vratnice.

24. minuta - Riječka obrana previše časti goste. Sada je Močinić dodao loptu Juanfranu, koji je sjajno pucao s 20-ak metara, a Vargić je vršcima prstiju skrenuo u korner.

22. minuta - Španjolci su krenuli u kontru nakon kornera Rijeke, opasni Cedric je pucao sa 20-ak metara, a Vargić je izvadio loptu ispd grede.

14. minuta - Slavlje na Kantridi nije dugo trajalo... Bijeli nikako nisu mogli očistiti jednu loptu iz 16-erca, na kraju je Knežević praktički dodao loptu Cedricu. Veznjak Španjolaca taj poklon objeručke je prihvatio - krasnim udarcem sa 18 metara skinuo je paučinu ispod grede Vargića.

10. minuta - Riječanima se isplatio hrabar start i Španjolci su kapitulirali nakon preslikane akcije iz utakmice protiv Hajduka. Tomečak je krasno ubacio s desne strane, a potpuno usamljeni Benko je iz voleja zatresao gostujuću mrežu!

7. minuta - Već na samom početku sudac je s nekoliko sumnjivih odluka iziritirao domaće navijače i igrače.

2. minuta - Odličan start Rijeke, Benko je pucao s vrha 16-erca s lijeve strane, vratar Andersen jedva je odbio u korner.

Utakmica je počela!

Pola sata prije početka utakmice Kantrida je već solidno popunjena, a do samog početka biti će oko 10.000 navijača. Riječani su do jutros prodali više od sedam tisuća paketa za sve tri utakmice, a do početka utakmice redovi na blagajnama sugeriraju da je otišlo i ono malo karata što je ostalo...

RIJEKA: Vargić - Tomečak (od 62. Boras), Knežević, Marić, Bertoša - Maleš, Močinić, Kvržić (od 65. Mujanović), Brezovec (od 84. Sharbini) - Benko, Krstanović

BETIS: Andersen - Steinhöfer, Perquis, Jordi, Didac - Reyes (od 57. Emanuel), Torres - Juanfran, Sevilla, Cedric - Rodriguez.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:40