Cropix
NOVA MODRA 'JEDINICA'

EDUARDO ODUŠEVIO SUIGRAČE 'Samo neka viče na nas, to nam daje sigurnost!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. srpanj 2014. 20:08

Tri utakmice nisu mjerilo za podvlačenje crte, za konačne zaključke. Međutim, ono s čime se svi slažu jest da je od svih novih igrača dosad najviše pokazao vratar Eduardo. Svi koji su došli imali su već dobrih trenutaka, neki i više loših, međutim, kod Eduarda vlada pravi konsenzus. On nije donio samo golmansku, već i lidersku kvalitetu.

- Nema golmana koji ne pogriješi. Samo što se to onda jače potencira nego kad napadač promaši čistu šansu - rekao nam je Eduardo u prvom intervjuu, svjestan da niti on neće biti imun na pokoju grešku ili ‘kiks-gol’. Uz nadu da se to ipak neće dogoditi u nekoj prevažnoj utakmici... Primjerice, na Superkupu u Rijeci dojam je bio da je mogao bolje reagirati kod pogodaka, iako je obranio i nekoliko teških lopti. Ali, kažemo, nije sve u Maksimiru zadivio samo golmanskim vještinama nego i utjecajem na momčad.

U susretu sa Slaven Belupom vrhunskim refleksom skinuo je ‘zicer’ Deliću, a ono što je očito jest da ulijeva sigurnost čitavoj momčadi. Viče na suigrače, ponekad glasnije nego Šarapova, govori im gdje moraju stajati i što raditi. Recimo, nekoliko je puta viknuo Pintu da se mora vratiti iz napada i ovaj ga je pristojno poslušao i krenuo u sprint prema nazad. A znamo da lani Pinto nije bio ‘čovjek od defenzive’. Zatim je raspoređivao obranu, vikao ‘Stop’ kad se zadnji red počeo vraćati njemu u krilo. Da se ne misli da nekoga podcjenjujemo, i Ježina, Zelenika, prije njih i Kelava, nedvojbeno imaju svojih vratarskih kvaliteta, imali su i odličnih obrana, međutim, Eduardo je donio tu drugu važnu dimenziju, autoritet. Nešto kao svojevremeno Georg Koch, koji je znao primiti golove s 30 metara, ponekad i čudno reagirati, ali je imao strašan, pozitivan utjecaj na momčad. Eduardo bi mogao biti na tom tragu.

- Sigurno da znači puno, vidi se da je klasan golman. Ma, što ću ja pričati, vidjeli ste da je skinuo tri zicera... Ali, tu je i Ježina, koji je također dobar, uz Eduarda bi mogao postati još bolji i kvalitetniji - rekao nam je Arijan Ademi, slažu se s njime i svi suigrači.

Recimo, Marcelo Brozović priznaje da je lakše igrati kad ti iza leđa netko govori što moraš činiti.

- Odličan je golman, zna igrati, što je vrlo bitno. Dobro je za momčad i to što viče, to nas diže i daje nam sigurnost. Nema sumnje, čovjek ima autoritet - kaže Brozović.

Da, igra nogom, koja je često znala biti problem Dinamovih vratara, zadovoljavajuća je, nekoliko je puta proigrao suigrače na drugoj strani terena. Sigurno, upoznat ćemo se s vremenom i s ponekom njegovom manom, no, zasad se stvarno doima pravim izborom.

- Volim vikati i pričati suigračima što moraju činiti, to je moj način koncentracije, a pomaže i momčadi da ostane fokusirana i koncentrirana čitavu utakmicu - objasnio je nedavno Eduardo svoj stil branjenja.

Linker
24. rujan 2024 15:20