Ronald Goršić/CROPIX
SLJEDEĆI CILJ - LIGA PRVAKA

Dinamova obrana prima najmanje u Europi: 'To ne čudi kada su im suparnici slabi'

Modri su pod Vahom primili samo tri gola! To je europski rekord! Niti jedna momčad u bilo kojoj ligi u posljednjih 18 utakmica nije primila tako mali broj pogodaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. ožujak 2011. 17:48

Od dolaska Vahida Halilhodžića, Dinamo je odigrao 18 ogleda u Prvoj HNL, dobio je 15, a samo tri odigrao neodlučeno, protiv Hajduka na Poljudu, Varaždina i Slaven Belupa u Maksimiru. Ono što odmah upada u oči jest činjenica da su Modri u svim tim ogledima primili samo tri gola! To je europski rekord! Niti jedna momčad u bilo kojoj europskoj ligi u posljednjih 18 utakmica nije primila tako mali broj pogodaka.

- Izgleda zaista fenomenalno. Međutim, meni ta statistika nije previše čudna. Dinamo je vlasnik najkvalitetnije momčadi u Prvoj HNL, a njihova obrana je sazidana od iskusnih igrača, Cufrea, Bišćana i Tonela. Takva obrana u odnosu prema napadu svih ostalih hrvatskih prvoligaša jednostavno je dominantna - priča trener Intera Ilija Lončarević.

Od subote i velike pobjede kreće izgradnja novog, “europskog Dinama”. Halilhodžićeva Dinama koji bi na ljeto trebao uspješnije nego dosad marširati europskim travnjacima.

- Dinamo će u budućnosti morati obratiti pozornost na selekciju igrača. Kompletan naš nogomet ima deficit, veliki hendikep s igračima koji se otkrivaju prema naprijed. Svi klubovi u Prvoj HNL imaju velikih problema s organizacijom igre prema naprijed i završnicom napada. Ima ih i Dinamo, čak i u hrvatskim okvirima. U Europi taj deficit dolazi još više do izražaja. Kad su na drugoj strani agresivne momčadi, onda nastaju problemi, nije jednostavno stvoriti igru prema naprijed.

Lončarević je pravilno dešifrirao na čemu će Vaha morati ponajviše raditi do početka kvalifikacija za Ligu prvaka. U modroj kompoziciji također prevladavaju igrači koji se otkrivaju “prema nazad”. Sammir i Badelj su jedini koji u veznoj liniji imaju taj klasni nogometni gen koji im omogućava da postanu graditelji napadačke igre.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 06:24