Tea Cimaš/CROPIX
NOVA KAZNA UEFE

Dinamo mora platiti 25 tisuća eura, u Maksimiru razmišljaju o tužbi protiv navijača

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. studeni 2014. 21:58

Do nedavno su se u Maksimiru hvalili kako u ovoj sezoni nisi platili niti euro kazne zbog ponašanja navijača, što je prava rijetkost kada je Dinamo u pitanju.

No, svemu lijepom stigne kraj jer je u srijedu ujutro u klub stigla prva Uefina ‘čestitka’ u ovoj sezoni.

Zbog navijača koji je na Red Bull Areni u Salzburgu istrčao na travnjak i nakratko prekinuo susret Europske lige između Red Bull Salzburga i Dinama, ‘modri’ će u Uefinu blagajnu uplatiti 25 tisuća eura kazne. Unatoč činjenici kako je utrčavanje navijača evidentan propust organizatora utakmice, Uefini disciplinci bili su neumoljivi. Međutim, ovaj slučaj mogao bi postati presedan ako se u Maksimiru odluče na pokretanje postupka nadoknade štete, a saznajemo kako je to opcija o kojoj u klubu ozbiljno razmišljaju.

Naime, identitet navijača koji je prekinuo utakmicu je poznat s obzirom da je odmah procesuiran od strane austrijske policije pa pravnoj službi u Maksimiru ne bi trebalo puno truda da pokrene sudski postupak oko nadoknade štete. Izvjesno je kako će Dinamo time dobiti financijsku zadovoljštinu, a važnija od toga jest poruka koju će klub poslati navijačima koji su skloni izazivanju nereda na europskim gostovanjima.

Kao ogledni primjer Dinamu bi mogao poslužiti slučaj iz 2007. u Danskoj kada je jedan navijač utrčao na travnjak u pokušaju da napadne glavnog suca kvalifikacijske utakmice između Danske i Švedske. Uefa je tada kaznila danski nogometni savez s dvije utakmice zabrane igranja u Kopenhagenu, a oni su na civilnom sudu pokrenuli postupak protiv navijača. Prema prvoj presudi nesretnik je morao platiti 900 tisuća danskih kruna kazne, a nakon što je uložio žalbu, kazna je udvostručena i na koncu je platio 250 tisuća eura kazne uz 20 dana zatvora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 09:27