Alen Lesički
ŠTO ZNAĆI BITI ČLAN KLUBA

Član Reala bira Upravu, a Dinamov dobije rođendansku čestitku i borić za auto...

U Hrvatskoj članstvo u klubovima nije poprimilo ni serioznost, niti dostiglo brojke kojima se diče neki europski velikani, potpuno drugačije ustrojeni od naše svakodnevice
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 19. veljača 2011. 18:31

Akcija učlanjenja srušila je Dinamov sustav elektroničke pošte, koji se napunio te zbog toga ne može više prihvaćati poruke, slavodobitno je preksinoć uskliknula Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo. Vijest je bila odlična. Za obje “zaraćene” strane. Jer sve je to u korist Dinama. Uostalom, već jučer je stigao protuodgovor Dinama koji oglasima poziva na učlanjenje. No...

- Informacija nije točna. Problem se pojavio na serveru te je time odbijao pristiglu poštu. Nije, dakle, mail pretrpan - odgovorila je jučer modra glasnogovornica Đurčević.

Neovisno o tome, što to članstvo uopće znači? Koja su mu prava i prednosti? Rođendanska čestitka? Popusti? Što?

Za članstvo u Dinamu, npr., dobijete besplatan ulaz na četiri utakmice 1. HNL, popust od 20% za kupnju godišnje ulaznice, rođendansku čestitku i autogram-kartu s potpisima svih igrača te prigodne poklone u vidu mirisnog dresića za auto i termo naljepnice za majicu. Za adekvatan i potpun odgovor na ovo pitanje, međutim, poslužit ćemo se i vanjskim primjerima.

U Hrvatskoj članstvo u klubovima nije poprimilo ni serioznost, niti dostiglo brojke kojima se diče neki europski velikani, potpuno drugačije ustrojeni od naše svakodnevice. Njima, začudo, jedina na tragu je Crvena zvezda, trenutačno na 14.000, s tim da cilja na šestoznamenkasti broj sada kad je klub uređen kao klub svojih članova (sociosa). Kod nas, valja naglasiti, s članstvom u Torcidi automatski bivate učlanjeni i u Hajduk, dok u modrome taboru nije taj slučaj.

Primjer Benfice

U studenome 2006. SL Benfica imala je 160.398 registriranih članova, što je službeno objavljeno i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao fenomen nogometnog kluba s najvećom bazom registriranih članova na svijetu. Svaki navijač Benfice ima se priliku učlaniti u klub na 3.800 lokacija diljem Portugala. Gotovo svaka od 308 općina u Portugalu ima svoj Dom Benfice (Casa do Benfica), a iste su otvorene i diljem svijeta (Andora, Angola, Australija, Belgija, Brazil, Engleska, Francuska, Gvineja Bisau, JAR, Kanada, Luksemburg, Makao, Njemačka, SAD...).

Primjer Barcelona

Već opjevani sustav sociosa najeklatantniji je primjer struje željne promjena u Dinamu. Koliko je ostvariv? Zasad je to teško pitanje... Uglavnom, najvažniji segment kluba, predsjednika i upravu Barcelone, dakle, bira skupština izaslanika članova kluba (Delegates’ Assembly) svake četiri godine. To vrhovno tijelo kluba broji 3.136 članova kluba: 2.442 određena ždrijebom, 637 s najdužim stažem u bazi članstva, 25 s preporukom aktualne uprave, 17 članova aktualne uprave, 6 bivših predsjednika kluba, 5 članova gospodarske komisije kluba i 4 člana disciplinske komisije kluba.

Osim izravnog upliva u izbor klupske vlasti i establišmenta, svi članovi kluba imaju do 40% popusta na ulaznice za Camp Nou, 25% popusta za FCB školu nogometa za mlađe uzraste, 30% popusta za najam prostorija kluba unutar stadiona Camp Nou za proslave vjenčanja ili rođendana, besplatni ulaz u klupski muzej na stadionu, popust na klupske suvenire i sve multimedijalne sadržaje na službenim FCB internetskim stranicama, besplatni primjerak klupskog magazina koji izlazi dva puta mjesečno, internetska adresa sa FCB domenom za sve članove kluba (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), redovito mjesečno izvještavanje svih članova kluba putem e-maila o trenutnim aktivnostima i novostima u klubu, te jedinstveno pravo sudjelovanja na “El Gran Repte”, nogometnom prvenstvu članova kluba čija se završnica organizira svake godine na travnjaku stadiona Camp Nou. Godišnja članarina, inače, iznosi 161,5 eura. Pa pomnožite sa 170.000. Ma, budemo mi. Barca na osnovi članarina godišnje u proračun izlije 27,5 milijuna eura!

Primjer Real Madrida

Kod Reala je sustav identičan Barceloninom, uz dodatnu dozu ekskluziviteta. Pa tako Galacticosi imaju točno određen broj članova (sociosa), a dodatnu dozu želje i nestrpljivosti dižu s listom čekanja kojom se može postati član kluba. Prema neslužbenim podacima, na listi čekanja nalazi se oko 100.000 ljudi!

Koji je zaključak? Sustav “inozemnog” članstva iz našega kuta doima se kao utopija. Ali ipak predstavlja putokaz prema blagostanju kluba jer, uostalom, i hajdukovci su prošloga vikenda tako zorno i strasno pokazali koliko im je stalo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 20:24