Drago Sopta/CROPIX
STATISTIČKA ANALIZA

BLAŽIČKO OTKRIVA 'HNL je gledaniji od LP, osim ako na ekranu nisu Barca, Real...'

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 05. kolovoz 2014. 11:00

Razgovarati s Ivanom Blažičkom znači pronalaziti, pamtiti i bilježiti podatak, ocjenu, definiciju ili prognozu u svakoj rečenici. Direktor Sportske dimenzije, koja je prije četiri godine od Udruge prvoligaša otkupila prava za TV prijenose utakmica nacionalnog prvenstva, za početak se opravdano - ljuti:

- Zašto se u nas, pogotovo kad je posrijedi nogomet, na sve gleda svisoka, posve omalovažavajuće, “antiprotivno”. Destruktivno. Tobože nikad ništa ne valja, svi drugi su bolji. A da, primjerice, susret prvoga kola Zagreb - Rijeka 1:3 stavimo u ambijent Fulhamova stadiona sa 10.000 gledatelja i da ne znamo o kome se radi, rekli bismo “kakva priredba!”.

Svi sve vide

Još jedna paralela:

- Često gledam Premier ligu, i nagledam se svačega. Zar netko vjeruje da “derbi” Sunderland - Southampton vrvi od atrakcija? Ni govora, obično je očajan.

O tome je zapravo riječ, o gledanosti:

- Brojke kazuju da je MAXtv Prva liga nedvojbeno najgledaniji sportski program. Po svim parametrima. Omiljenija i od Lige prvaka, osim ako na ekranu nisu Barcelona i Real Madrid odnosno Bayern i Manchester United! No, to nikoga ne zanima, bitno je nabacivati se blatom usprkos konkretnim demantijima.

Ove sezone će od 180 utakmica u izravnom prijenosu biti sve. Zastupljenost od 100 posto nasuprot ne tako davnih 12,5 posto kad su se natjecala šesnaestorica i po kolu prenosio jedan sraz, ukupno 30.

- To je jedna od većih stvari koja se hrvatskom nogometu dogodila u posljednjih deset godina. Pred kamerama će biti svih 36 nastupa svakog kluba; pitajte Laljka koliko to nedostaje njegovu Interu... Neupitan je utjecaj na regularnost natjecanja. Svi sve vide, tako i nedosuđeni kazneni udarac nekidan za Hajduk protiv Istre. Sucima je jasno da nema šale.

Navodi sve aktualne činjenice:

- Hrvatski Telekom ekskluzivno raspolaže pravom tih prijenosa. Međutim, besplatno je Sportskoj televiziji ustupio utakmicu petkom pa se tako ovih tjedana na kanalu s državnom koncesijom prati državni prvak Dinamo! Napokon je pred potpisom ugovor s Hrvatskom televizijom, koja već prikazuje sve pogotke, a od 9. kola kreće posebna emisija nedjeljom. Može HTV za neposredni prijenos dobiti i bilo koju utakmicu, isključujući onu prvog odabira. Naravno da nije bilo prirodno što se tako dugo zadovoljava tek simboličnim praćenjem. Jest da se gasi TV 24 sata, ali RTL od Velike Gospe starta s emisijom koju je imao i lani, ponedjeljkom daje sve izvještaje i analize, s meritornim gostima. Dakako da će sažeci biti i na Areni Sport.

I ne samo to:

- Dostupnost je odlična, omogućena i posredstvom interneta te drugih platformi, recimo mobitelskom pretplatom. S naznakom da prijenosi idu i u sedam-osam europskih zemalja.

Veli Blažičko da on ne radi na TV-u:

- Radim u trgovačkoj kući te branim interese svih klubova. A trgovci trguju. Sportska dimenzija postala je referentni faktor, ne samo za prodaju već i pomoć, savjete i kontakte na bazi uzajamnog povjerenja.

Ljuti ga jedna “zastrašujuća glupost”:

- Neprestano se govori da nema novca, a HT godišnje u nogomet investira vrlo ozbiljnu svotu. Najmanje desetak milijuna prvoligašima, još toliko valjda za produkciju, distribuciju pa i naslovno sponzorstvo.

Dinamo najmanje traži

Pita i odgovara:

- Nije li barem 95 posto reprezentativaca poteklo pa i stasalo na terenima 1. HNL, od “Brazilaca” to su Pletikosa, Zelenika, Subašić, Vrsaljko, Pranjić, Ćorluka, Lovren, Srna, Schildenfeld, Vida, Perišić, Vukojević, Modrić, Brozović, Badelj, Kovačić, Jelavić, Rebić, Mandžukić, Olić, Eduardo, pa i Sammir jer se tu etablirao, nije jedino Rakitić! A usprkos tome, kao, ništa ne valja...

Valjali su prijenosi od četvrtzavršnice Kupa s onim rekordnim Plavih i Bijelih, svakako i doigravanje Slavena Belupa i Cibalije.

- Na samom kraju prvenstva na ekranu je bilo svih pet dvoboja: derbi Dinamo - Hajduk, borba za inozemni kup Split - Lokomotiva te naizmjence tri kreševa koja su odlučivala o ispadanju: Osijek - Hrvatski dragovoljac, Rijeka - Slaven Belupo i Zadar - Istra 1961. Ima li ljepše slike od one osječke, meni najbolje i najdraže, kad su navijači preplavili igralište slaveći opstanak? Vrijedilo se truditi za taj trenutak emocija i strasti!

Konstatira da se sa svima surađuje iskreno i korektno, da su ljudi iz klubova razumni, susretljivi:

- Dinamo najmanje traži i pita, sjećam se samo tri apela u tri godine, slično je sa Zadrom, Istrom, Osijekom, Lokomotivom. Zbog nove europske prakse za nijansu je zahtjevnija Rijeka, a i Hajduk stvarno voli komunicirati s nama. Doista, sve štima i zahvaljujući miru te korektnosti vrsnog sportskog djelatnika Josipa Breznija.

Informira da na svakoj utakmici snima pet kamera, na najvažnijima i sedam-osam s HD rezolucijom. Da se produkcijski partner Croatel posve izvještio pa nema potrebe da u slučaju prijenosa za druge postaje stigne još jedna takva postava, čemu gomilati troškove.

- Veselim se novoj Kantridi. Žalim što zasad poslovnog suradnika bez srama možeš dovesti samo u Maksimir, eventualno Poljud i Pulu. Ne razumijem zašto se u Zagrebu na Kajzerici ili u Blatu, ne sagradi stadion sa 8.000 sjedalica na kojem bi igrali Zagreb, Lokomotiva, HD.

Izlaz-ulaz i gotovo

Vjeruje u hrvatski nogomet, u ligu koja neprestano raste:

- Zanimanju doprinosi i spoznaja da je lani od 180 utakmica rezultatom 0:0 završilo tek 12-14. Tu neprestano rastu novi internacionalci.

Ne slaže se s kritikama na račun Brune Kovačevića, negdašnjeg kolege s Prisavlja:

- Njemu je mnogo teže nego meni jer pripada velikom tromom sustavu virtualnog budžeta. Moja situacija je jednostavnija, rezultat se očituje u stavkama “izlaz - ulaz” i gotovo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 18:56