NEZAUSTAVLJIVA RIJEKA

NIZ ZA PAMĆENJE Matjaž Kek: '12 pobjeda zaredom? To mi se nikad nije dogodilo...'

Matjaž Kek posljednje je bodove prosuo na splitskom Parku mladeži 27. travnja (2:2)
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 06. kolovoz 2014. 17:38

Riječki stroj i dalje nezaustavljivo maršira. Na Drosini je, prema očekivanjima, bilo teško, ali pobjeda je ostvarena . Ukupno dvanaesta uzastopna te sedma ovosezonska, ne računajući pripremne, odnosno prijateljske.

U kakvim sudačkim okolnostima su Bijeli slavili u Puli, nije tema ovog teksta. Rijeka je igrala sporo, nemaštovito, izgledala dosta umorno protiv odlično organizirane Istre, vjerojatno je tome kumovao put na Farske otoke te odlazak u Pulu na dan utakmice.

- Bilo je svega pomalo, nije lako protiv tako disciplinirane momčadi stvoriti pet ili 10 šansi, kako bi neki htjeli. I da je ostao remi, ne bi bilo nezasluženo, već sam rekao. Nije to baš takav “autobus” o kakvom se priča nakon prva dva kola. Ne ističem nikada pojedince, ali za partiju u Puli pohvaljujem Andreja Kramarića, pretrčao je više od Krstanovića, a to je do prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo - rekao je slovenski trener na Kantridi.

Dakle, Matjaž Kek posljednje je bodove prosuo u Splitu 27. travnja (2:2), a zadnji poraz Rijeci je nanio Osijek vikend ranije. Tko je tada mogao pomisliti da će stići kolovoz bez poraza?!

A nije tu bilo laganih utakmica, dapače. I upravo ta činjenica čini ovaj rekordni (!) niz još upečatljivijim. Triput s Dinamom (dvaput Kup, jednom Superkup), nokaut susret s Ferencvarosem, pa Hajduk, gostovanje Istra... Redom zahtjevni protivnici koji su od Rijeke (većinom) tražili najbolje predstave. Kada je Damir Mišković stigao u klub, kao jedan od ciljeva spominjao se “pobjednički mentalitet” kojeg Portić 3 nikada nije imao. Ima li ga sada? Možda, iako se isti ne stječe preko noći ili ubire s grane poput kakve voćke. Ipak, ako se slavi u Puli nakon loše igre - opet stavljajući sve dvojbene odluke Zlatka Šimčića na stranu - to jest nekakav pokazatelj.

- Ne sjećam se jesam li imao takav niz u karijeri. Lijepa brojka, pokazuje da smo na dobrom putu, ali imamo još prostora za napredak. Nedostaju nam vrlo bitni igrači od početka sezone. Kada sam došao u Rijeku, naglasio sam tri cilja: rezultat, prepoznatljivu igri i uz to selekciju. A to ne ide u mjesec ili dva, mi smo nešto uspjeli složiti tek nakon godinu i pol. A kada se vrate ozlijeđeni, bit ćemo još raznovrsniji i moćniji!

Nikada ovakva serija pobjeda nije zabilježena u povijesti kluba s Kantride. Doduše, nikada ni ovakvo financijsko blagostanje, ali bez toga ne bi bilo ni toliko bodova, dva osvojena trofeja, odlične atmosfere na stadionu... Sve je to jedna prava nogometna simbioza. Uglavnom, rekord je dosad držao Nenad Gračan s deset prvenstvenih pobjeda zaredom u famoznoj sezoni 1998/1999. kada je Rijeka izgubila naslov u scenama koje svi pasionirani HNL ljubitelji dobro znaju pod sintagmom “Krečakova zastavica”. Mogu li Bijeli ponovno kandidirati za naslov prvaka s Modrima, kao i prije 15 godina? Kada bi se gledao samo nogometni aspekt i prva tri kola aktualnog prvenstva, odgovor bi možda bio potvrdan, no Dinamo je mašinerija s još širim (i nemjerljivo skupljim!) izborom kvalitetnih igrača nego Rijeka.

- Svaki trener ima svoj način rada, netko misli da je najbolji Kekov, netko Tudorov, Pamićev, Mamićev, svako radi ono što misli da je najbolje. Ipak, ovih 12 pobjeda nešto govore i o igri Rijeke, zar ne? Ali, ako ćemo izazivati sreću kao što smo u Puli, onda budite sigurni da ćemo biti kažnjeni, i to vrlo brzo - rekao je Matjaž Kek.

U prvenstvu slijedi Park mladeži, a o nastavku pozitivne serije ovisit će i ždrijeb play-offa u Nyonu. Vikingur pada sigurno, niz se penje na 13 pobjeda. Čak i s B-momčadi kakva će istrčati na Kantridi...

A što o Matjaž Kek kaže o Faranima?

- Danas se vidi koliko nam znači iskustvo koje stječemo u europskim utakmicama. Privilegij je ovo što mi sada igramo, za to treba raditi, živjeti i odricati se. Mi smo to napravili i sada sve to moramo potvrđivati. Postavit ću visoke kriterije za igrače koji konkuriraju za momčad i svi trebamo biti fokusirani na uzvrat protiv Vikingura neovisno o rezultatu iz prvog susreta, jer je to ipak europska utakmica", rekao je Kek,

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 09:43