Duje Klarić/CROPIX
ODUŠEVIO TALIJANE

Hajduk ima novog Tudora: 'Antonio Milić bit će perjanica hrvatskog nogometa'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. prosinac 2012. 16:01

Gianluca Pessotto u čudu je vrtio glavom gledajući mladog igrača u dresu Hajduka. Šef Omladinske škole Juventusa u svojoj je bilježnici podrctao prezime Milić. Odmah je nazvao svog nekadašnjeg suigrača Igora Tudora.

- Igore, koji je ovo igrač iz tvog Hajduka. Milić, igra polušpicu i zabija pogotke - konstatirao je Pessotto s neskrivenim oduševljenjem u glasu.

Tudor je upit proslijedio Goranu Vučeviću, čelnom čovjeku omladinskog pogona Hajduka. U jesen 2009. godine Vučeviću je bilo jasno da Hajduk mora zaštititi veliki talent.

- Milića sam uz Livaju odmah predložio za profesionalni ugovor. Još nije imao ni 16 godina. I prije sam vidio da je extra talent, prepoznao sam u njemu potentnog igrača, ali u tom trenutku sam znao da nema ni minute čekanja - ispričao je Vučević.

Profesionalni ugovor dobio je šest mejseci kasnije. Sa 16 godina i tri mjeseca postao je najmlađi igrač s profesionalnim ugovorom u povijesti Hajduka. Ali Antonio Milić prošao je mukotrpan put dokazivanja da bi danas trener Bijelih Mišo Krstičević ustvrdio:

- Milić i Radošević bit će perjanice hrvatskog nogometa!

Antonio Milić stavio je pečat na uspješnu polusezonu mlade momčadi Bijelih. Njegovi pogoci kontra Intera i Zeline donijeli su dvije izuzetno bitne pobjede u završnici polusezone. Prešao je time i posljednju prepreku, jer ako je netko i sumnjao, Milić je demantirao skeptike. Igrač polivalentnih mogućnosti, stoper koji igra zadnjeg veznog, potvrdio je da je u njegovim nogama velika budućnost. Kako osobna, tako i klupska, jer 18-godišnjak iz Kaštela igrač je za kojeg se zanimaju mnogi europski klubovi.

- Kada je protiv Intera u Milanu s pozicije zadnjeg veznog došao sam pred vratara Handanoviča telefon nije prestajao zvoniti - otkrio je zanimljiv detalj Milićev menadžer Tonči Martić.

Prije tri godine Martić je preuzeo vođenje karijere Antonija Milića. Bio je korak ispred konkurencije, anegdota kaže kako je nekoliko mjeseci kasnije sjedio na tribinama poljuskog pomoćnog igrališta i u društvu kolege hrvatskog menadžera gledao kadete Hajduka.

- Odličan je ovaj Milić, znaš li ima li koga da ga vodi? - upitao je kolega Martića.

- Znam, ima.

- A koga?

- Ja ga vodim.

- Svaka ti čast, kako si samo znao - zaključio je Martićev kolega menadžer.

Antonio Milić, stoper koji igra zadnjeg veznog, igrač koji je sa sredine terena opasan za protivnički gol. Jesenas je dvaput zabio glavom, dvaput nogom. Ne podsjeća li ta priča na Igora Tudora, čovjeka s početka teksta kojeg je Pessotto upitao za 'čudesnog mladića u bijelom dresu’. Milić je poziv Juventusa dobio sa 15 godina, Tudor je sa 20 potpisao za torinsku Staru damu. Je li Antonio Milić novi Tudor iz poljudskog inkubatora?

- Ima dosta sličnosti, ali uvijek su nezahvalne takve usporedbe. Tudor je sjajan igrač koji je ostvario veliku karijeru. Antonio ima svoje adute u odličnoj kontroli lopte, polivalentnim mogućnostima u igri, međutim, ispred njega je veliki put da bi postao Tudor. Ali ima golemi potencijal. Ljevak je, ima skok, odličan tjelesni kapacitet i zna postići pogodak. Igrač pred kojim je sigurno sjajna budućnost - kazao je Vučević.

Otac Branko ima svoje viđenje nogometnog razvoja svog 18-godišnjeg sina Antonija.

- Mora popraviti skok igru i podići udarac desnom nogom. Desna mu je na 70 % lijeve. Ono što rijetki znaju, Antonio odlično izvodi slobodne udarce s više od 25 metara. Ali ja znam da njegovo vrijeme tek dolazi.

Znaju to i u Hajduku, zato 'novog Tudora’ još ne stavljaju u internacionalni izlog. Milić je jesen odigrao na visokoj razini, imao je kontinuitet nastupa, zabijao pogotke, ali prava 'eksplozija’ tek se očekuje. Sa 190 cm, snažan, brz i skočan. S Milićem Hajduk nedvojbeno čeka pravi, milijunski posao.

Linker
21. rujan 2024 22:39