Tomislav Krišto/CROPIX
POLJUDSKI MERCATO

Krstičevićev popis želja: Hajduk u lovu na Šoršu, Ercega, Jelavića i Duljevića

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 01. siječanj 2013. 15:06

Prijelazni rok se otvara s prvim danom Nove godine, a Hajduk bi htio što prije “zatvoriti” neke svoje želje, sastaviti momčad koja bi od prvog dana bila na dispoziciji treneru Miši Krstičeviću, najprije za uvodni dio priprema u Splitu, od 7. siječnja, pa posebno nakon toga, od 18. veljače kad je planirano krenuti po sedmi put u Antalyju.

Zasad nema naznaka bi se i treneru Krstičeviću odmah produžilo ugovor, da mirnije radi, ali vjerojatno ćemo i tome biti pravodobno informirani, kako je i red. Činjenica je da su se Hajduku (neopravdano?) povećali apetiti nakon što je izveden pravi podvig plasmanom na drugo mjesto tijekom zimske stanke i odigranih 19 od ukupno 33 kola (u proljeće je preostalo 14 rundi), te još više ispadanjem Dinama (i Rijeke!) iz kup-konkurencije od Zadra (i Nedelišća)!

U Kupu je otvoren prolaz, naizgled, a u prvenstvu bit će britka bitka, no kad su sad postali viceprvaci, red je da tu poziciju i sačuvaju. Što god bilo.

E pa sad, bilo bi dobro osvježiti redove, posebno ako se već inzistira na forsiranoj prodaji svega što se može. Postoje neke realne i neke skrivene želje “bijelih”, svrstali bismo ih u četiri glavna smjera djelovanja:

1. Tomislav Šorša

Tajna želja “bijelih”, vezni igrač Osijeka što su ga ometale ozljede bio je na Hajdukovu popisu i prošlog ljeta, međutim svu svoju snagu hajduci su usmjerili na Antonu Maglicu kojega su i osvojili, zajedno s desnim bekom juniora Dinom Mikanovićem. Šorša, kao zanimljiv vezni igrač, ofenzivnog “smjera” ostavljen je za buduće juriše, dok se ne oporavi od ozljede i dok mu se ugovor s Osijekom sasvim približi kraju. I sad smo na pola puta: Šorša je odbio potpisati novi ugovor s Osijekom i na ljeto bi trebao biti sasvim slobodan. Tome se hajduci nadaju, a povjerljive informacije govore kako su razmijenjeni “signali”, da li u Zagrebu ili negdje drugdje na pola puta, nebitno je. U Osijeku, sigurno je, primaju “košarice” svojih igrača koji ne žele obnoviti ugovor, Šorša je jedan od njih, vijest je objavljena prije šest dana. A Hajduk uvijek tehnicira svojim - “prodajnim izlogom”. Nema novca, ali je veći klub.

E sad, bi li se našlo načina da Osijek pusti Šoršu odmah (za neku odšteticu nazovi Jaku Andabaka) ili bi ga Hajduk pričekao sve do ljeta samo da bude slobodan, teško je govoriti unaprijed. Svjedoci smo kako je lani Hajduk otvoreno “zaprijetio” kako Davor Šuker usmjerava Maglicu prema Dinamu(?!), pa se na kraju Maglica “spustila” do Poljuda, “prijetnja” je uspjela. Sad su planovi javni, a kontakti tajni. Šorša zima ili ljeto, čini nam se jedina je dvojba.

2. Ante Erceg

Hajduk je odavna dao do znanja kako ga mladi splitovac zanima, ljubav je obostrana, Ante Erceg je malo pogurnut sa strane u Parku mladeži, od tog trenutka se očijukanje sve do Poljuda intenziviralo. Problem je kako sastaviti pregovarački tim, kako doći do Slavena Žužula a ne dati mu priliku da kaže “nemam što pregovarati”?! To su tajne diplomacije i koga izabrati za kurira. Za glasnika vijesti: Žužul vas tamo čeka na dogovor...

E, ali tako je i Filipides u oklopu trčao da javi vijest o pobjedi na Maratonu, pa je izdahnuo... Rekosmo, tko sastavi za pregovarački stol “bijele” i “crvene”, taj je vrijedan Nobelove nagrade za mir i kemiju istodobno. Međutim, Erceg je nestrpljiv, a odbrojavanje za razgovore počinje s Novom godinom...

3. Mario Jelavić

Najlakše je vratiti “sina razmetnog”. Kakav Anderlecht, kakav Manchester City. Mario Jelavić je trenirao ovdje i tamo, Anderlechta ostavio zbog poziva u City, ali tamo nije mogao do dozvole, pa je izgubilo smisao i čekanje da ga u siječnju transferiraju “negdje u Nizozemsku”, kako se pisalo. Izgubio je vrijeme i u kalendarskoj godini koja broji zadnji dan-dva Jelavić je nastupio samo dvaput za juniore “bijelih” u proljeće, ne računajući potom treninge s Anderlechtom i Cityjem. Trenirao je u zadnje vrijeme i u Splita, ali prihvaća radije poziv Hajduka.

Navodno su završni “tajni pregovori” obavljeni prije neki dan u – Omišu, u hotelu Plaža. Ugovor, vjerojatno na tri i pol godine, trebao bi dočekati Jelavića, “sina razmetnog” prvih dana priprema u Poljudu...

4. Haris Duljević

Momak igra za Olimpic Sarajevo, mlada je nada BiH nogometa, skautiran od Hajduka, pocrtan u željama, vrlo zanimljiv, jer balkanski nadahnut nogometaš. Jedan od najboljih mladih igrača susjedne nam Premijer lige koja s obzirom na blizinu i nije baš transparentna, maglovita nam je i više znamo što se događa u Engleskoj i Španjolskoj nego kod Bošnjaka i Hercegovaca. Ali, zato skauti ne miruju, ne spavaju, pa je tako Hajduk “otkopao” jednog ovdje sasvim nepoznatog Avdiju Vršajevića (na tragu svojedobnog šibenskog kolosalnog otkrića Zeca i Alispahića), a sad bi mogao i – Harisa Duljevića. I on je, poput Jelavića, bio na treninzima u Anderlechtu. No, katkad je bolje imati dužu domaću lansirnu rampu.

Zasad Hajduk ima dva problema, kako je njihov interes za Duljevićem uopće dospio u medije i kako krenuti u pregovore, pronaći sponzora koji bi ih svezao za sarajevski Olimpic u ovom času kad Hajduk svoga novca baš i nema, fali mu. Svejedno, pratit ćemo Harisa, intrigantan je talent, a i želja “bijelih” u prijelaznom roku.

Linker
21. rujan 2024 21:33