Vladimir Dugandžić / Cropix
AEK - HAJDUK 3-1

GRČKA TRAGEDIJA Pogreške Vejića, Subašića i suca 'pokopale' Hajduk

Hajduk je poražen od AEK-a sa 1-3 u utakmici koju, prema igri i prilikama koje su imali, Splićani nisu trebali izgubiti. Odlučile su individualne pogreške Bijelih
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 17. rujan 2010. 01:43

ATENA - Hajduk je poražen od AEK-a sa 1-3 u utakmici koju, prema igri i prilikama koje su imali, Splićani nisu trebali izgubiti. Odlučile su individualne pogreške igrača Hajduka, a čini se, kumovale su im i loše sudačke procjene.

Glavnu ulogu u ovoj Hajdukovoj “grčkoj tragediji” ponio je vratar Danijel Subašić, koji je mogao biti junak zbog obranjenog jedanaesterca Djebbouru, ali ovu će večer na Olimpijskom stadionu pamtiti po lošoj reakciji kod drugog pogotka AEK-a , koju je kaznio stari lisac Liberopoulos te Grcima trasirao put prema pobjedi.

Subašić je nakon udarca Scocce iz daljine odbio loptu pod noge Liberpoulosu, a jedina je dvojba je li 35-godišnji napadač bio u zaleđu. Izgledalo je kao da je bio u nedozvoljenoj poziciji...

Poštujući nekakvo nepisano pravilo, kad igra u gostima, Hajduk je opet u ranoj fazi utakmice primio pogodak. Splićani se još nisu bili ni posložili na širokom terenu, a već su bili u rezultatskom zaostatku.

Alžirac Djebbour, taj najopasniji napadač u redovima AEK-a “probušio” je mrežu Subašića već u 13. minuti . Jedna nespretnost Vejića otvorila je Djebbouru prostor na lijevoj strani Hajdukove obrane.

Vejić se poskliznuo u ključnom trenutku, Djebbour je pobjegao i onda je s lijeve strane iskosa, izbliza, gotovo s gol-out linije, snažnim udarcem zavukao loptu preko glave Subašića u mrežu. Mogao se tu Subašić i bolje postaviti.

Šteta, AEK je poveo, iako je Hajduk igrao dobro i imao bolje prilike. Hajduk je kontrolirao igru, imao je dominaciju i posjed lopte, ali je izostala realizacija.

Zakazao je Anas Sharbini, igrač takvog kalibra jednostavno je morao realizirati barem jednu od prilika u kojima se našao.

Dobar dojam ostavio je Bulku, koji je igrao umjesto Andrića, u tandemu s raspoloženim M. Ljubičićem. No, ključni čovjek Hajduka bio je Ibričić koji je zaista briljirao u prvom poluvremenu; sve opasne akcije kretale su od njega.

Hajduk je zaslužio doći do izjednačenja u 29. minuti. Jedanaesterac je izborio Tomasov, njega je Diop povukao rukom u šesnaestercu, a nizozemski sudac Nijhuis dosudio je najstrožu kaznu. Ibro je izveo svoj specijalitet, izveo je “panenku” za 1-1. Zaista hrabro od Ibričića da na ovakav način “namagarči” grčkog vratara.

Vatreno je počelo drugo poluvrijeme, dvojbeni jedanaesterac dosuđen je za AEK odmah u 46. minuti. Bila je to prava prilika za Subašića da se kandidira za igrača utakmice. Obranio je jedanaesterac Djebbouru, ali će ga kasnija događanja ipak etiketirati tragičarem.

Sad su Grci pritisnuli Hajduk na njegovu polovicu. Bila je to igra u kojoj je “gol visio u zraku”. Hajdukovci su spašavali s gol-crte, jednom Vejić ispred Leberopoulosa, a drugi put je u bloku bio Tomasov...

Kad se činilo da se Hajduk oslobodio pritiska, Grci su opet postigli pogodak. I to je bila ona nesretna priča o “kravi i prolivenom mlijeku”. Subašić je obranio jedanaesterac, ali je kiksao kod odlučujućeg AEK-ovog pogotka, Hajduk je odigrao dobar meč, ali je izgubio...

ATENA - Stadion Spiridon Luis. Gledatelja 20.000. Sudac: Nijhuis. Pomoćnici: Van Sichem i Wiedermeijer. Četvrti sudac: Winter (svi Nizozemska). Delegat: Johanessen (Norveška).

AEK: Arabatzis - Jahić, Manolas, Dellas, lagos - Kafes, Bouba Diop - Burns, Liberopoulos, Scocco - Djebbour

TRENER: Dušan Bajević.

HAJDUK: Subašić - Maloča, Vejić, J.Buljat, Strinić - M.Ljubičić, Bulku - Tomasov, Ibričić, An. Sharbini - Vukušić

TRENER : Stanko Poklepović.

Zenit uvjerljiv u Bruxellesu

U drugoj utakmici skupine Zenit je svladao Anderlecht na gostovanju 3-1. Sva je tri gola za rusku momčad postigao ruski reprezentativni napadač Aleksandr Keržakov. Utješni pogodak djelo je Juhasza.

Hrvatski nogometaš i bivši reprezentativac u redovima Zenita, Ivica Križanac, ušao je u igru kao taktička zamjena u sudačkoj nadoknadi utakmice.

Europa liga, 1. kolo:

Skupina G

AEK - Hajduk 3-1 (Djebbour 12, Liberopoulos 65, Scocco 85 / Ibričić 29-11m)

Anderlecht - Zenit 1-3 (Juhasz 66 / Keržakov 8, 33, 44)

Linker
06. listopad 2024 14:40