Jakov Prkic / CROPIX
NORVEŠKA - HRVATSKA 1-1

Generalka nije uspjela: Remi bezličnih Vatrenih, Dudu i Pletikosa spasili Hrvatsku

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. lipanj 2012. 20:18

Eduardo Da Silva u ulozi džokera iskoristio je svojih tridesetak minuta na terenu da postigne pogodak na Ullevaal stadioniu i poništi dojam o sterilnoj predstavi hrvatske reprezentacije u Oslu, ali njegov gol ipak nije bio dovoljan za pobjedu. U posljednjim sekundama sudačke nadoknade Norvežani su dobili satisfakciju za (najmanje) ravnopravnu igru kada je Elyounoussi nakokn kornera i gužve u petercu na drugoj vratnici neometan pogodio za 1-1.

Bez Luke Modrića (viroza) i Vedrana Ćorluke (tetiva) hrvatska reprezentacija je u generalnoj probi za Euro ponudila prvo poluvrijeme bez mirisa, boje i okusa. Rezultat 0-0 nakon 45 minuta nacionalna momčad mogla je shvatiti kao nagradu s obzirom na deficit ideje u igri i izostanak prilika pred norveškim vratima. Nešto manje sterilan nastavak donio je drugačiju muku kada se nakon samo dvadesetak minuta na travnjaku ozlijedio Ivica Olića te prepustio mjesto Iličeviću.

U igri bez igre junacima prvog dijela postali su Stipe Pletikosa i Domagoj Vida, dvojac koji je padovima u noge norveških napadača dva puta sprječavao egzekuciju. Pletikosa je spasio nemoguće u 34. minuti kada je pročitao Henriksena i vršcima prstiju zaustavio njegov udarac s ruba peterca. Obrani “vatrenih” pokvario se kompas i petnaestak minuta ranije kada je s lijeve strane sjevnula dobra akcija Norvežana. Tada je Henriksen kroz propusni hrvatski blok na lijevoj strani isporučio loptu Braatenu na rubu peterca. Domaći napadač pospremio bi loptu iza Pletikosinih leđa da pred njim nije iskrsnuo Domagoj Vida i padom u noge blokirao udarac.

Nagovještaj opasnosti pred Jarsteinovom mrežom zabilježen je tek dvaput, u oba navrata inicijativu je pokazivao Perišić. Jednom je uspio progurati loptu na domaći peterac, ali tamo je Jelavić nije uspio zahvatiti u okruženju domaćih stopera. Drugom zgodom Perišić je ubačajem tražio Jelavića koji je u skoku ostao prekratak. Od najboljeg hrvatskog nogometaša ovog proljeća očekivali smo da preseli djelić svojeg golgeterskog autoriteta iz Evertonova dresa u reprezentativno okruženje, no Jelavić sinoć nije bio pretjerano raspoložen. U poluvremenu je Bilić pokušao s Olićem koji se, nažalost, ubrzo ozlijedio...

Drugi napadač Mandžukić u fokusu se našao samo jedanput, odmah na startu drugog poluvremena kada se probio na rub kaznenog prostora i snažno tukao, taman da zagrije pričuvnog golmana Petersena.

Slaven Bilić odlučio je na poluvremenu sa čak tri zamjene promijeniti krvnu sliku anemične momčadi, no nije se pretjerano usrećio rješenjima s klupe. Neuvjerljivog Strinića zamijenio je Pranjić koji je već nakon desetak minuta počastio sjajnom prilikom domaće krilo Husekleppa. Bayernov nogometaš je neoprezno vraćao loptu prema Pletiosi, a norveški nogometaš osujetio njegovu namjeru, stigao do lopte i prebacio istrčalog hrvatskog vratara, ali nije pogodio okvir gola.

Nakon sinoćnje utakmice hrvatski izbornik profitirao je za dvije spoznaje. U Pletikosi ima vratara punog samopouzdanja koji će suvereno zapovijedati obranom. Drugi mali jack-pot dobio je s Eduardom koji je odlično iskoristio minutažu u Puli protiv Estonije, a u Oslu potvrdio da u pravom trenutku ulazi u formu i puše za vrat dvojici startera, Jelaviću i Mandžukiću. Izbornika bi trebala zabrinuti nedorečena igra veznog reda u kojem se Rakitić nije uspio nametnuti kao maestro i sakriti izostanak Modrića.

Video Eduardovog pogotka pogledajte ovdje.

Izjednačujući pogodak Norvežana možete vidjeti ovdje.

Norveška - Hrvatska 1-1

Poluvrijeme: 0-0. Sudac: Karasjev (Rusija) 6,5. Strijelci: 0-1 Eduardo (79, as. Srna), 1-1 Elyounoussi (90). Žuti kartoni: Vukojević, Srna: Igrač utakmice: Eduardo. Stadion: Ullevaal. Gledatelja. 10.000.

Norveška: Jarstein - (od 46. Petersen 6,5), Ruud 6, Demidov 6 (od 46. Madsen 6), Hangeland 6,5, Riise 6, Henriksen 5,5 (od 71. Grindheim -), Tettey 6,5 (od 73. Berisha -), Jenssen 6, Huseklepp 6, Elyounoussi 7, Braaten 6.

Hrvatska: Pletikosa 7, Vida 6,5, Schildenfeld 6,5, Šimunić 5,5, Strinić 5,5 (od 46. Pranjić 5), Srna 6,5, Dujmović 5,5(od 46. Vukojević 6), Rakitić 6, Perišić 5,5 (od 63. Kranjčar 5,5), Mandžukić 6 (od 63. Eduardo 7), Jelavić 5,5 (od 46. Olić -, od 71. Iličević -)

Norveška - Hrvatska 1:1 (Elyounoussi/Eduardo 80)

Norveška: Jarstein (Pettersen 46) - Ruud, Demidov (Madsen 46), Hangeland, Riise - Henriksen (Grindheim 71), Tettey (Berisha 74), Jenssen, Huseklepp (Söderlund 84), Elyounoussi - Braaten

Hrvatska: Pletikosa – Vida, Šimunić, Schildenfeld, Strinić (Pranjić 46) – Srna, Dujmović (Vukojević 46), Rakitić, Perišić (Kranjčar 63) – Mandžukić (Eduardo 63), Jelavić (Olić 46 - Iličević 71).

Kraj

90+2 - GOOL nakon ubačaja iz krnera Vida je skrenuo loptu prema sredini, a Elyounoussi je bio spreman na drugoj vratnici

90+1 - Pletikosa ponovno sjajno reagira nakon ubačaja iz kornera

90. minuta - Söderlund je opasno nabacio, ali Pletikosa izbacuje

80. minuta - GOOL Srna je probio bok, idealno ubacio do Eduarda koji sa 7-8 metara glavom pogađa mrežu Norveške

75. minuta - Pritisli su Norvežani u ovim trenucima Hrvatsku, ali srećom ne stvaraju dobre prilike

68. minuta - Olić je napustio teren zbog ozljede

62. minuta - I dalje Hrvatska ne može stvoriti priliku.

56. minuta - Pranjić je loše poslao povratnu loptu za Pletikosu, Huseklepp ju je primio na 20-ak metara te je poslao preko gola

53. minuta - Imali su Norvežani par lijepih akcija pred našim golom, ali za sada ostaje bez pogodaka

46. minuta - Dugu loptu poslao je Schildenfeld za Mandžukića koji silovito puca, ali brani vratar Norveške

45+2 - Kraj prvog dijela

45. minuta - Perišić je ubacio za Jelavića u kazneni prostor, čisti obrana Norveške

42. minuta - Rakitiću se ukazuje pomoć

36. minuta - Jensenn je sam na 12 metara, ali udarac je srećom neprecizan

34. minuta - Sjajna reakcija Pletikose. S tri metra je pucao Henrikse nakon prethodno prekrasne akcije Norvežana

32. minuta - Strinić je napravio prekršaj na desnoj strani. Ubacit će Riise. Perišić izbacuje

31. minuta - Vratio se Mandžukić u igru

29. minuta - Mandžukić je ostao na podu nakon sudara s Tetteyem. Pomoć će mu se ukazati izvan travnjaka

27. minuta - Rakitić je odigrao lijepo za Strinića na lijevoj strani, ubacuje, ali ne nalazi nikoga od napadača u kaznenom prostoru

19. minuta - Braaten je pucao iz okreta sa šest metara, a Vida je pravovremenim uklizavanjem uz pomoć ruke spasio čisti gol. Sudac nije ništa dosudio

14. minuta - Perišić je opasno ubacio, Jelavić je bio kratak za milimetar

13. minuta - Slobodan udarac za Hrvatsku izborio je Mandžukić. Rakitić ubacuje, ali čiste Norvežani

13. minuta - Korner s desne strane za domaćine. Riise izvodi, Pletikosa kupi

12. minuta - Još uvijek nema prilika niti na jednoj strani

8. minuta - Hrvatska je lagano preuzela kontrolu nad loptom

6. minuta - Vratio se Srna u igru.

4. minuta - Srna je ostao ležati na podu nakon sudara s protivničkim igračem Jansseonom

1. minuta - Henriksen je probao, ali lopta je otišla visoko preko gola

1. minuta - Počela je utakmica

Linker
21. rujan 2024 07:40