Drago Sopta / CROPIX
KLJUČNA FUGURA

Čovjek koji je srušio Island i Lagerbacka: Srna nam je donio čak 7 od 9 golova!

Iako je prošlo osam godina, možda bi špranca mogla biti ista, a igra po krilu naša najveća snaga. Srna je još ovdje, Šimunić i Pletikosa također, a Kovač je izbornik
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2013. 12:31

Darijo Srna, Stipe Pletikosa, Josip Šimunić, Ivica Olić, Niko Kranjčar i Niko Kovač. Ta je šestorka od aktualnih reprezentativaca, igrača ili izbornika, sudjelovala u prethodna dva sraza s Islandom. U kvalifikacijama za SP 2006. slavili smo u Zagrebu sa 4:0, u uzvratu 3:1. Od spomenute šestorice četvorica su tim pobjedama dali veliki doprinos. Recimo, izbornik Niko Kovač zabio je u Zagrebu dva pogotka, glavom i nogom, Josip Šimunić jedan od svoja tri pogotka za 'kockaste', dok je Stipe Pletikosa u Reykjaviku kod 1:0 za domaćine branio fantastično i održao taj minimalni minus do odmora. A onda smo "eksplodirali", Balaban je zabio dva gola, Srna je dokrajčio priču iz kaznenog udarca. Upravo je aktualni kapetan najveća priča dvoboja s Islandom.

Naime, Srna je na Islandu , osim što je zabio s bijele točke, asistirao s desne strane za drugi pogodak Balabana. Odlična lopta na peterac, Balaban je, uz pomoć domaćeg vratara, zatresao mrežu, Hrvatska je povela, na kraju i uzela tri prevažna boda. Prije toga, u zagrebačkoj utakmici, Srna je asistirao čak triput, praktički na isti način. S desne strane u peterac. Jednom iz prekida s tridesetak metara, jednom iz prekida s nešto manje udaljenosti, jednom nakon što mu je Ivan Leko dodao iz kornera. Dvaput je, dakle, zabio Niko Kovač, jednom Josip Šimunić. Od naših sedam golova protiv Islanda, Darijo Srna je sudjelovao u pet! Zanimljivo je i da smo još jedan gol zabili s krila i iz peterca. Za izjednačenje na Islandu po desnoj je strani prošao Marko Babić ubacio pred gol gdje je Balaban glavom zabio za 1:1. Uz spomenuti Srnin 'penal' samo je još jedan pogodak postignut izvan 'šablone'. Pršo je u zagrebačkoj utakmici opalio sa 18 metara i pogodio mrežu.

Iako je prošlo osam godina otad, možda bi špranca mogla biti ista, a igra po krilu naša najveća snaga. Srna je još ovdje, Šimunić i Pletikosa također, a Niko Kovač sve to prati s klupe. Dakle, opasnost s desna za islandsku obranu neka se nastavi, adute sigurno imamo. Pred golom čudesni Mandžukić, tko će ga zaustaviti?

Za svaki slučaj munjevitog Srnu zapamtio je u tim kvalifikacijama i tadašnji švedski izbornik Lars Lagerbäck. Dvaput smo u tim kvalifikacijama svladali Šveđane sa po 1:0, oba gola je zabio Srna. U Švedskoj iz prekrasnog slobodnog udarca, u rašlje, u Zagrebu s bijele točke. Za prvo mjesto u skupini i plasman na SP! Pamte ga i Islanđani i njihov izbornik, ukupno ih je 'uneredio' sedam od devet puta, vrijeme je da osvježe uspomene.

Linker
22. rujan 2024 13:27