ZVIJEZDA ISLANDA

Gudjohnsen poručio: 'Vatreni nas neće probuditi iz sna, želimo ga odsanjati do kraja'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. studeni 2013. 20:10

Eidur Smari Gudjohnsen najveća je islandska nogometna zvijezda. Simbol islandskog nogometa. To se vidi na svakom koraku. Jučer u kampu Islanda podijelio je najviše intervjua.

- On je definitivno naš najpopularniji sportaš. Ponosni smo na njega - kazao nam je islandski kolega.

Gudjohnsen zapravo ne nudi sliku velike, nedodirljive zvijezde. Za svakog novinara je odvajao svoje minute, nikome nije odbio intervju “jedan na jedan”. Strpljivo je odgovarao, bez ikakve žurbe. Mahnuo je na pozdrav jednom kolegi tek kad su već svi ostali Islanđani bili na travnjaku, kad ga je pozvao izbornik Lars Lagerbäck. Naravno, uz ispriku.

- Oprostite, moram na trening.

A vaš izvjestitelj prvi je mogao razgovarati s njim. A da nitko nije intervenirao.

- Došli ste iz Hrvatske? Onda ste vi prvi na redu - kazao nam je Gudjohnsen.

Njegova karijera je duga, prepuna velikih trenutaka.

Kad smo ga pitali kako u tim godinama (rođen je 15. rujna 1978. godine) održava tako dobru formu i izgleda fit, samo se nasmijao.

- Mi Islanđani smo tvrdi momci...

Hrvatska je željela Island u ždrijebu za dodatne kvalifikacije. Jeste li vi željeli Hrvatsku?

- Nije nas samo Hrvatska htjela u ždrijebu. Mislim da su nas htjele i ostale reprezentacije. Znamo da smo autsajderi, tako nas svi i tretiraju. Da smo dobili bilo kojeg nositelja u ždrijebu, bili bismo autsajderi. Međutim, godinama igramo protiv jakih reprezentacija, naučili smo već.

Mislite li da su vas Hrvati podcijenili time što ste im bili želja?

- Možda, ne znam. Razmišljam o nama, ne o Hrvatskoj. Onog trenutka kad smo se plasirali u dodatne kvalifikacije znali smo da ćemo igrati protiv neke jake, moćne reprezentacije. Ispala je Hrvatska. Ali znate kako je, u nogometu se događaju razne čudne stvari.

Nije vas mnogo onih koji poznaju nogomet vidjelo u dodatnim kvalifikacijama. Jeste li vi očekivali takav uspjeh.

- Jesam! Ne samo ja, već i svi ostali reprezentativci. Ako ne vjeruješ u nešto, nikad se neće dogoditi!

Što bi eventualni plasman Islanda na Svjetsko prvenstvo u Brazil značio za Island?

- Već ovaj doseg, plasman u dodatne kvalifikacije svim ljudima na Islandu znači mnogo. Sada smo, međutim odsanjali, samo pola sna. Drugi dio ćemo odsanjati ako se plasiramo u Brazil. Hrvatska je ta koja nas želi probuditi iz sna, ali dat ćemo sve od sebe da se to ne dogodi. Svoj san želimo odsanjati do kraja. Zato vašoj reprezentaciji neće biti lako.

Bi li plasman u Brazil bio jedan od najvećih uspjeha u islandskog sporta?

- Već ovo što smo napravili dosad ogroman je uspjeh, a plasman u Brazil sigurno bi bio najveći uspjeh islandskog sporta uopće. Time ne podcjenjujem rukometaše.

Linker
20. rujan 2024 23:51