Goran Mehkek / CROPIX
ZAOŠTRENA DISCIPLINA

Čelični Kovač: Trenira se dvaput dnevno, doručak je obavezan, posjeti zabranjeni

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. studeni 2013. 08:09

Improvizaciji ulaz zabranjen , poručio je Niko Kovač i stožeru, i igračima, i javnosti.

- Ja drukčije ne znam i ne želim - istaknuo je “njemački vojnik” na čelu Vatrenih.

I Igor Štimac je u ljeto 2012. htio pokazati čvrstu ruku, međutim bivši izbornik s vremenom je popuštao stegu, sve više i više... Dao je igračima mnogo slobode i vremena u Zagrebu za privatne stvari, za “ispruženu ruku” očekivao je uzvrat na terenu, što iz različitih razloga, uvelike vlastitim pogreškama, nije dobio.

Štimac je htio biti stroži od Bilića, kojeg je pratio glas prijatelja igrača, na kraju se pretvorio u benevolentnijeg, možda i najpopustljivijeg izbornika. Dopuštao je slobodne dane i večeri u kampu nacionalne vrste, primjerice nakon dvoboja u petak u subotu su navečer imali izlazak, a idući je susret stizao već u utorak.

Što je promijenio Kovač? Pojačanu posvećenost radu i disciplini uvjetovao je uvođenjem čak dva treninga. Kod Štimca su igrači imali buđenje i doručak po izboru, zatim bi se iz Asa spustili do Britanskog trga na kavu, ili negdje u grad, do ručka. Vježbali su samo poslijepodne, najčešće od 18 sati. Menadžeri i rodbina reprezentativaca dolazili su u hotel...

Sada, u Aristosu, svi se moraju obavezno pojaviti na zajedničkom doručku u 9 sati, već u 10 ili 10.30 je trening, nakon ručka odmor, novo vježbanje poslijepodne, večera i spavanje u 23. Samo oni koji su na masaži mogu ostati do ponoći. Za “akciju Island” Niko je tražio da igračima ne dolaze u posjete ni prijatelji niti bilo tko, inzistirao je da budu locirani izvan središta Zagreba kako mi imali mir, bolju mogućnost koncentracije, ne dopušta reprezentativcima da odlaze u grad na kavu. Zapovijedio je da za vrijeme obroka svi stišaju mobitele te da ih na dan susreta nakon ručka isključe i fokusiraju se samo na obveze koje će imat na travnjaku. Kovačev “kućni red” je profesionalan i strog, iako nije ništa specijalno za nogometaše europski ozbiljnih klubova, mnogi su na takav režim navikli, ali je u reprezentaciji bilo dosta popuštanja kod ranijih izbornika. Novi šef je zapravo samo stavio stvari ne svoje mjesto.

ŠTIMAC

● dopuštao je slobodne dane i večeri u kampu nacionalne vrste

● reprezentativci su imali buđenje i doručak po izboru

● vježbali su samo poslijepodne, najčešće od 18 sati

● menadžeri i rodbina reprezentativaca dolazili su u hotel

KOVAČ

● posvećenost radu i disciplini uvjetovao je uvođenjem čak dva treninga

● svi se moraju obavezno pojaviti na zajedničkom doručku u 9 sati

● večera i spavanje su u 23 sati, samo oni na masaži idu spavati u ponoć

● reprezentativcima ne dolaze u posjete ni prijatelji niti bilo tko

Linker
21. rujan 2024 20:21