ANALIZA DRUGOG KRUGA

Bayern i Napoli najzastupljeniji klubovi, Europa zadržala učinak iz 2010. godine

Trener Bayerna Guardiola imat će problema na početku priprema jer mu je čak 12 igrača još uvijek na SP-u u Brazilu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. lipanj 2014. 19:33

Zahvaljujući povijesnom podvigu Vahida Halilhodžića i alžirske reprezentacije, GNK Dinamo jedan je od 186 klubova koji imaju predstavnike u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Na ljestvici najzastupljenijih očekivano vodi prošlogodišnji europski prvak Bayern. Pep Guardiola imat će na početku ljetnih priprema problema s umorom jer mu je polovica kadra, preciznije 12 igrača, i dalje u Brazilu. Sedmorica među njima igraju u njemačkom dresu.

Nokaut faza

Bavarce, zanimljivo, na ljestvici slijedi Napoli s čak desetoricom igrača. Benítezova će momčad nakon ovog Mundijala imati još čvršću atribuciju kozmopolitske jer su njezini igrači raštrkani u čak šest reprezentacija koje su prošle u drugi krug.

Osmoricu svojih igrača u završnici će gledati treneri PSG-a, Chelseaja i Porta, dok je Arsenal na šestom mjestu sa sedmoricom predstavnika u nokaut-fazi SP-a. U Top 10 su se još sa šestoricom igrača uvrstili Barcelona, Manchester City, Tottenham i Borussia Dormtund.

Spuštajući se niže po ljestvici klubova čiji su igrači prošli prvi krug, nalazimo tri “uljeza” u društvu europskih velikana: PAOK je s petoricom visoko plasiran zbog Grčke, a América i Herediano s četvoricom zbog Meksika, odnosno Kostarike.

Kad je riječ o zastupljenosti kontinenata, naveliko se priča o krizi europskih reprezentacija, no njihova je brojnost u osmini finala jednaka kao i prije četiri godine. Baš kao i u Južnoj Africi, među 16 je ušlo šest momčadi iz Uefine zone, a jednak učinak zadržali su i Južnoamerikanci (5).

Afrika sada ima jednu momčad više nego na domaćem turniru 2010., baš kao i CONCACAF zona, dok najveći pad bilježi Azija: prije četiri godine u osmini finala su imali Južnu Koreju i Japan, a sada nemaju nikoga.

Dugoročni trendovi

Promatraju li se trendovi malo dugoročnije, Europa ipak gubi nadmoć koju je držala u prvom desetljeću ovog stoljeća. U Njemačkoj 2006. u završnici je imala rekordnih 10 momčadi - samo četiri tada nisu prošle prvi krug, među njima i Hrvatska. Četiri godine ranije na dalekoistočnom SP-u, Uefa je u drugoj rundi imala devet svojih članica.

Klimatski uvjeti

Istovremeno, Južna Amerika je sve dominantnija; na ovom se i prošlom SP-u u osminu finala plasiralo dvostruko više njihovih reprezentacija nego na prethodna dva Mundijala.

Neki će to možda pripisati klimatskim uvjetima, ali većina ipak ubrzanom razvoju južnoameričkog nogometa, poglavito onog izvan Brazila i Argentine, koji sve manje zaostaje za europskim standardima.

Usporedba vrijednosti reprezentacija

Reprezentacije koje su prošle:

3,451.310.000 eura

Prosječna vrijednost:

215,7 milijuna eura

Reprezentacije koje su ispale:

2,682.310.000 eura

Prosječna vrijednost:

167,6 milijuna eura

Broj zemalja po kontinentima u drugom krugu na zadnja 4 SP-a

Europa J. Amerika Afrika Sj. i Sr. Amerika Azija Oceanija*

Japan/Koreja 2002. 9 2 1 2 2 -

Njemačka 2006. 10 3 1 1 - 1

Južna Afrika 2010. 6 5 1 2 2 -

Brazil 2014. 6 5 2 3 - -

ukupno 31 15 5 8 4 1

*ovdje je uvrštena i Australija, iako se natječe u azijskoj kvalifikacijskojj zoni

U osmini finala najviše igrača je iz Bayerna

1. Bayern Bundesliga 12

2. Napoli Serie A 10

3. PSG Ligue 1 8

3. Chelsea Premiership 8

3. Porto Primeira 8

6. Arsenal Premiership 7

7. Barcelona Primera 6

7. Man. City Premiership 6

7. Tottenham Premiership 6

7. Borussia D. Bundesliga 6

Linker
23. rujan 2024 07:16