SYDNEY WANDERERS

HRVATI 'KRIVI' ZA LUDILO Klub postoji tek dvije godine, a već igra finale Azijske LP

WSW je formirala Australska nogometna federacija, što je raritet u svjetskim razmjerima. Ali je stvaran - kaže Denis Gudasić, direktor Lokomotive, Hrvat iz Australije
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 04. listopad 2014. 11:25

To je istinska senzacija: Western Sydney Wanderers probio se u finale Azijske lige prvaka “ničim izazvan”! Naime, tko bi takav pothvat očekivao od kluba osnovanog 4. travnja 2012. Ipak se dogodilo, ipak je uspio. Napose zahvaljujući brojnoj koloniji Hrvata po putovnici i podrijetlu...

- WSW je formirala Australska nogometna federacija, što je raritet u svjetskim razmjerima. Ali je stvaran - kaže Denis Gudasić, direktor Lokomotive, Hrvat iz Australije, čiji su roditelji na najudaljeniji kontinent doselili iz okolice Ozlja.

Sin se, dakle, vratio, no, prati zbivanja u zemlji u kojoj je odrastao.

- Zamislite da tako nešto učini HNS...

Pojašnjava kako se uopće rodila originalna ideja:

- S obzirom na to da u zapadnom predgrađu Sydneya živi brojna kolonija emigranata, pretežito Europljana sklonih nogometu, odlučeno je da se ugasi Western Sydney i pokrene posve novi klub. Koji će, sad kad se senzacionalno probio u svjetsku špicu, najvjerojatnije prodati kakvoj snažnoj gospodarskoj korporaciji.

Možda osiguravajućoj firmi NRMA, koja je ionako glavni sponzor? Mogao bi ga kupiti i Nike, kad bi imao takvu poslovnu politiku.

Nevjerojatna era

Za nas je doista bitno i intrigantno što crveno-crne boje zastupaju i naši ljudi: na igralištu su to Ante Čović, Antony Golec, Matthew Špiranović, Brendon Šantalab, Mateo Poljak, Tomi Jurić i Sandro Pašalić, došljak iz Njemačke. U mlađim uzrastima prednjači Mark Cindrić. Dakako da “čuda iz Parranatte” ne bi bilo bez nadasve vješte ruke šefa stručnog stožera Tonija Popovića, glasovitog australskog internacionalca sa 58 nastupa za A-selekciju, središnjeg braniča koji je igrao za Sydney United (nasljednik glasovite Croatie Sydney početkom devedesetih zabranjene zakonom, poput svih doseljeničkih sportskih pogona), japansku Sanfrecce Hiroshimu, engleski Crystal Palace te katarski Al Arabi i dotičnu karijeru okončao u Sydney FC-u. Njegov je najvažniji učitelj svakako bio Branko Čulina, veliki stručnjak i domoljub iz Geelonga, čijeg sina, napadača Jasona, pamtimo po zavidnom profesionalnom stažu u Ajaxu, Beerschotu, Twenteu, PSV-u, a za Australiju A je nanizao također 58 utakmica.

- Naravno da je nevjerojatna era WSW-a neraskidivo povezana s Tonijem Popovićem! - ističu tamošnji mediji.

Što je to WSW napravio u aktualnom izdanju ALC? Prvo je bio prvak skupine s Kawasaki Frontaleom (Japan), Guizhou Renheom (Kina) i Ulsanom (Južna Koreja). Zatim je u osmini finala Popović eliminirao “svoju” Sanfrecce Hiroshimu porazom u gostima 3:1 (od 80. minute igrao i Mihael Mikić) te 2:0 pobjedom kod kuće; ispostavilo se da je presudan bio Jurićev pogodak za 1:3.

Valjda će pasti premija

U četvrtfinalu, odnosno polufinalu Istočne konferencije, loše se proveo Guangzhou Evergrande, za čijim je kormilom karizmatski Marcello Lippi: kineski sastav poražen je u Sydneyu, 1:0 prigospodarili su asistent Golec i realizator Jurić, a za poraz 2:1 ravan pobjedi u uzvratu je još jednom poentirao Jurić!

Nije se marilo za veličinu Evergrandea, aktualnog prvaka Azije. Koji se lani titule domogao matirajući Seoul. E, to je taj Seoul koji je prekjučer poslije 0:0 u korejskom srazu Western nokautirao 2:1 te izborio veliko finale s Al Hilalom (Saudijska Arabija) 25. listopada na vlastitom, a 1. studenoga na stadionu u Rijadu.

- Ja sam zabio prvi gol već u 3. minuti - rado je referirao Poljak za jučerašnjeg razgovora.

- Ovdje je ludnica! Valjda će pasti i kakva premija...

Za pretpostaviti je da će se Toni Popović uoči obračuna s Al Hilalom čuti sa Zlatkom Dalićem, koji je u finalu Zapadne konferencije sa svojim Al Ainom (Emirati) morao priznati primat protivniku poslije gubitka u gostima (3:0) i minimalnog dobitka u partiji br. 2.

Lijepo je kad se Hrvati uzajamno pomažu!

Linker
19. rujan 2024 06:27