Drago Sopta/CROPIX
ČETIRI GODINE U SAVSKOJ

Šarić otkrio: 'Ne mogu uspoređivati ponudu Cibone i Cedevite, Vukovi su brand'

Cibona na dovođenju Darija Šarića pod Toranj najviše može zahvaliti zaštitarskoj tvrtki Klemm Security, koja je KK Zagrebu isplatila traženih 550.000 eura odštete
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. studeni 2012. 16:08

Sportski direktor Cibone Nikša Prkačin postavio je zanimljivo pitanje...

- Je li ovo najposjećenija konferencija za novinare ikad?

Takva statistika se na žalost ne vodi, pa možemo pričati samo po sjećanju. A sjetili smo se jako malo “presica” u Zagrebu, barem što se tiče košarke, koje bi ušle u konkurenciju s ovom na kojoj je Dario Šarić predstavljen kao novi igrač Cibone. Nešto ranije je potpisao četvrtogodišnji ugovor, a pod Tornjem su se osjetile dobre vibracije.

- Svakom Šibenčaninu je Cibona u srcu, pa tako i meni - uvodno će Šarić.

Predsjednik Ivica Lovrić podsjetio je i zašto...

- Povijest se ponavlja. Cibona je davno dovela jednog velikog Šibenčanina - Dražena. Sad je tu Šibenčanin Dario.

Očito je Lovrić bio pod dojmom, pa ćemo mu stoga oprostiti ovu pretencioznu usporedbu. Jer, Dražena i Daria za sada veže isključivo i samo rodni grad. Sve ostalo je nepotrebno pretjerivanje. Jer, Šarić nikad neće biti Petrović. Niti tome teži. Riječ je, naime, o igraču potpuno drukčijeg profila.

- Na kojoj ću poziciji igrati je stvar trenera. Ja bih volio biti playmaker, ali teško će mi to netko pokloniti.

Dobro, ali playa se na neki način može igrati s s njegovih pozicija...

- Upravo tome se nadam. Želim biti playmaker s “trice” ili “četvorke”. Makar ta pozicija stvarno nije bitna, bitnije je kako čitam stvari na terenu, spustiti se pod koš kad me čuva niži, a izvlačiti se vani s visokim igračem na meni. Prije mi je tu problem bila obrana, teško sam čuvao više igrače jer sam fizički bio slabiji. Međutim, nakon ona dva mjeseca u Zagrebu pod Draženom Brajkovićem, pokazao sam da se mogu nositi i s fizički jačim protivnicima.

Prije no što se predstavio u Ciboni, o Šariću je ujutro pričao i Aco Petrović. Dario je vrtio glavom dok je slušao što je trener Cedevite rekao o njegovoj odluci. Dakle, Aco tvrdi kako je u cijeloj priči presudio novac, odnosno mogućnost odlaska u NBA ligu.

- Ne želim ulaziti u polemike. To je njegovo mišljenje i ja ga neću komentirati. jedino mogu reći da to što govori nema smisla s moje strane. Jer, da je presudan bio novac, otišao bih u Cedevitu. I nije točno da Cibona nema trenera. Ima ga, i to čovjeka s kojim sam već radio.

Kad su to surađivali Danijel Lutz i Dario Šarić?

- Davno. Bili su to moji prvi nastupi za reprezentaciju. Još u predkadetima, kad na kraju nisam otišao na turnir u Sloveniju jer sam bio premlad. Lutz je u to vrijeme još bio trener Kaptola, a ostao mi je u jako dobrom sjećanju.

Ipak, izvjesno je da Lutz neće ostati na toj poziciji...

- Već smo u klubu razgovarali oko toga što je najbolje za mene. Ali nisam ja tu najvažniji, već Cibona. Čak ako dođe i trener koji mi nije naklonjen, nadam se da ću se i u tom slučaju izboriti za poziciju.

Kako je sam spomenuo još jednog sugrađanina, kako gleda na mogućnost da mu za trenera opet dođe Dražen Brajković, što je priča koja se tijekom proteklih dana proširila Zagrebom?

- Radio sam s njim u nekoliko navrata, volio bih da mi bude trener.

Važnije je to da je Šarić proteklih mjeseci puno radio na šutu, najslabijem segmentu svoje igre, možda i jedinoj slabosti...

- Koliko sa bolji šuter, vidjet ćemo kad krenu utakmice. Proteklog ljeta je već to bilo bolje, dobro sam šutirao na juniorskom EP-u, a i u seniorskoj reprezentaciji. Nije tu, naravno, riječ o vrhunskim šuterskim brojkama, ali ionako nisam šuter po vokaciji.

Što mu je bilo najstresnije u posljednjih pola godine?

- Definitivno ovi posljednji dani, rješavanje tih silnih detalja. Teško mi je bilo i čekati odluku o odšteti, kao i prvi sat nakon što je FIBA odredila da se Zagrebu mora platiti 550.000 eura.

Taj iznos očito nije bio previše problematičan jer se pojavilo nekoliko interesenata koji su bili spremni to platiti. Svjesni da će se to vratiti nakon što Dario Šarić izađe na NBA draft.

- Imam mogućnost izlaska iz ugovora već na ljeto, ali neću inzistirati na odlasku. Mogu ja otići na draft već na ljeto ako budem imao garancije da ću biti visoko izabran. Ali to ne znači da ću odmah tamo. Ne žuri mi se u NBA ligu.

Što je s izlaznom klauzulom za Europu?

- I to smo stavili u ugovor, određena je fiksna odšteta i ako se pojavi neki europski klub, čija bi ponuda zadovoljila Cibonu, a i mene, nitko neće raditi probleme - završio je Dario Šarić.

Linker
24. rujan 2024 11:10