Goran Mehkek / CROPIX
HRVATSKI IZBORNIK

REPEŠA OTVORENO 'Niti u Španjolskoj, a ni sada, nismo reprezentacija za medalju'

‘Na sastanku u Savezu postavljali su mi apsurdna pitanja, poput onog je li Tomić tražio zamjenu. Jest, tražio je’
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 21. studeni 2014. 08:22

Čekajući let za Malagu Jasmin Repeša je prvi put je nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva progovorio o hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji. Ako ostane izbornik i dalje će zvati naturalizirane igrače, a reprezentacija za osvajanje medalja u kontinuitetu postat ćemo tek kada stasa nekolicina talenata.

- Žao mi je što HKS nije javnosti predočio cijelo izvješće i sazvao ‘presicu’ pa da me i vi ispitate o svemu. Nezgodno je kada je izvučen samo dio stvari.

Sastanak stručnog savjeta trajao je rekordna tri sata.

- Bio je to vrhunski, detaljni sastanak, ali i s apsurdnim pitanjima poput je li Tomić tražio izmjenu. Jest, tražio ju je - rekao je Repeša i nastavio.

Ukićevo nezadovoljstvo

- Preuzimam odgovornost za sve pogreške. Trebali smo imati barem jednu pobjedu više, a još puno toga je moglo biti bolje. Rekao sam da su pomoćnici Rimac i Tabak te sportski direktor Prkačin prvi put bili u tim ulogama, ali nije točno da nas je to koštalo rezultata. Smeta me takva procjena i zbog toga mi je žao što nije organizirana konferencija za novinare. Prihvaćam sve pogreške, ali sam ponosan da sam u posljednjih 20 godina Hrvatsku dvaput odveo na SP i jednom na OI te nas pomaknuo za četiri mjesta po Fibinom redoslijedu.

U izvješću je spomenuto i da je utakmica protiv Litve u Areni narušila ozračje u momčadi.

- Takva utakmica četiri dana prije SP-a nosila je opasnost zbog emotivne potrošnje igrača i stožera, ali to nije bilo presudno za rezultat. Željko Pavličević je u pravu kada kaže da je utakmica došla u loše vrijeme, ali igrati pred deset tisuća ljudi je fantastično za popularizaciju košarke.

Euforija nije jedini problem koji je tada nastao, ali…

- Ostale stvari ne bih iznosio jer se mogu protumačiti na različite načine.

Ipak, spominje se Ukićevo nezadovoljstvo jer nije bio u početnoj petorci.

- Rekao mi je ‘zašto nisam počeo’, to je istina, ali nitko ga nema pravo osuditi jer Roko voli košarku više od svih nas. Gledala ga je obitelj, primio je nagradu za reprezentativca s najviše nastupa i žarko je želio pokazati nešto više.

O Hezonjinom egu

Kritika javnosti možda ide više na Repešin potez nego Ukićevu reakciju.

- I to preuzimam na sebe, ali mora se znati da se Roko dva mjeseca oporavljao, priključio tek u Zagrebu i nismo ga mogli gledati kao prvog playa, nego bismo bili sretni da na SP može ići kao 12. igrač. Nema potrebe za dramom i stvaranjem sukoba.

Dosta vremena potrošeno je i na Marija Hezonju.

- Uz Šarića je najveći naš dragulj i sjajno je što ima volju provesti i po osam sati trenirajući. No, njegov je stav da treba biti među prvih pet ili sedam igrača ili uopće ne treba biti među 12. Naglašeni ego je pohvalan jer bez njega nema vrhunskog igrača. U Sevilli je loše reagirao, ali i za to uzimam odgovornost jer sam ga trebao bolje upoznati. Tvrdim da ga zbog jedne reakcije ne treba potjerati i opet bih ga vodio. Sa svim igračima sam u dobrim odnosima, zagrle me kada se vidimo. Hezonja ima veliku želju da se pokaže, ne zanima ga ni zlatna medalja Hrvatske ako nije dao svoj doprinos. Vidjeli ste mu i izgled lica u Barceloni kada ne igra.

Proteklih tjedana u javnosti se spominjalo da će, ukoliko ostane izbornik, odustati od naturaliziranih igrača. Nije mu se svidjelo pitanje “stranac, da ili ne”.

- Sad ću ja biti zločestiji od svih vas. Blassingame i Ilievski su na istoj poziciji, ali Repešu se pita zašto nema domaćeg igrača. A Mavra kao ‘back-up’ sjedi na klupi - uzeo je dah i nastavio.

Superkvalitetan kostur

- Draper nije htio igrati ovoga ljeta, ali je dobrodošao ako će htjeti i moći pomoći. Kao i bilo tko drugi. Prema Lafayetteu ste bili vrlo nekorektni. Najvažnija rubrika u statistici je “+-” (kretanje rezultata kada je pojedini igrač u igri), a s njim smo uvijek bili u plusu. Nevažno je što svaku utakmicu nije zabio 20 koševa. Ni u Valenciji nije bio takav.

Na savjetu se pričalo i o smjernicama za budućnost.

- Hrvatska ima superkvalitetan kostur reprezentacije koji se u kontinuitetu može boriti za medalje ako mu se priključi još nekolicina. Imamo ih na vidiku, bilo da se radi o Hezonji, Radoševiću ili nekom drugom. Tek kad oni stasaju ili podignu kvalitetu, uz ove koji su u najboljim godinama, imat ćemo jamstvo da se možemo zvati reprezentacijom za medalju. U Španjolskoj, a ni sada, to nismo.

Linker
22. rujan 2024 03:42