Ivica Zubac

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
DARIO ŠARIĆ & IVICA ZUBAC

Čuvar hrvatskog obruča: ‘Sam sam sebe iznenadio kako sam odigrao nakon dva mjeseca stanke‘

Dva stupa igre naše reprezentacije dijele dojmove nakon pokusa protiv Poljaka u nedjelju u Opatiji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. lipanj 2024. 14:14

Ako je Poljska bila test u kakvom su stanju naša tri nositelja, Dario Šarić, Mario Hezonja i Ivica Zubac, onda je prvi od dva pokusa ovo ljeto uspio. Vidjelo se da niti jedan od njih nije stigao u reprezentaciju bez treninga, posebno se to odnosi na Šarića i Zupca koji su imali dugu igračku stanku, dok je Hezonja ionako samo desetak dana odmarao nakon klupske sezone. I u vremenu do odlaska u Pirej u subotu, a svakako do utakmice sa Slovenijom koja stiže u utorak, 2. srpnja, bit će sve u najboljem redu.

Imamo se čemu nadati

Dario Šarić, kapetan naše vrste, ovako je vidio prvi pokus ovoga ljeta i pobjedu nad Poljskom.

- Malo smo ušli tvrdo, ali kako je utakmica tekla, pohvatali smo konce, dobili osjećaj. Neki od nas nisu igrali dva, dva i pol mjeseca i to se moralo osjetiti. Ali, vrlo je brzo to profunkcioniralo našom dobrom igrom i odličnom participacijom igrača s klupe.

Zubac i Hezonja su bili jako dobri i zasluženo smo dobili.

Koliko je važno imati igračku širinu za turnir u Pireju?

- Bit će to jako važno, ali igrači s klupe imaju svoju kvalitetu i mogu nam i te kako pomoći. Dario Drežnjak je imao odličnu rolu, Radovčić također, Toni Nakić je bio dobar. Imamo se čemu nadati. Sada je na redu Brazil, a onda ćemo odraditi završnu glazuru za start olimpijskih kvalifikacija.

Kako se Šariću svidjela suradnja s Bornom Kapustom?

- Zaboravio sam Kapija spomenuti, ali doista je odigrao odlično na playmakeru, jer nam daje drugačiju dimenziju. Mislim da smo u obrani bili dobri cijelu utakmicu, a pomoći će nam to i što u odnosu na lani imamo više zajedničkih dana treninga.

Poljaci su bili idealni

Ivica Zubac je nastavio tamo gdje je stao proteklog ljeta. Odmah je upisao double-double s 19 poena i deset skokova, a usput je bio čuvar našeg obruča. I dalje je to Zubac koji daje ton našoj defenzivnoj taktici i Sesar iz njega u tom segmentu igre izvlači ono najbolje.

- Posljednjih sedam dana smo svi zajedno i taj smo period proveli u dobrim treninzima. Naravno kako je drugačije kad se krene igrati, jer nam je trebalo nešto vremena da uhvatimo pravi ritam. Još uvijek imamo posla koji moramo obaviti, ali i dovoljno vremena za sve to uštimati. Što se tiče Poljske, po mom sudu nam je trebao upravo takav profil protivnika, reprezentacija koja igra čvrsto, fizički jako, čiji igrače vole udariti. Takav tip protivnika je u pripremama idealan za ono što će nas čekati na turniru u Pireju.

Ivica Zubac tvrdi i kako je ovo ljeto samo nastavak priče od proteklog ljeta.

- Bilo je u Istanbulu jako dobro. Baza je ostala ista, igramo na sličan način kao i onda, prenijeli smo osnove naše igre i za ovu kampanju, što je dobro, jer ne moramo sve raditi iz početka i učiti nove svari. Većina je tu istih igrača, pa tako samo nadograđujemo onu igru od lani.

Ivica Zubac bit će velika naša snaga, a to je demonstrirao i protiv Poljaka koji su tražili način kako da ga zaobiđu u reketu, ali to nije bilo lako. Kao što ga nisu, posebno u igri jedan na jedan, zaustaviti u hrvatskim napadima.

- Sam sam sebe iznenadio, kao da iza mene nije duga pauza od igranja. Trkački i kondicijski sam bio sasvim OK. Doduše, znao sam se uhvatiti u nekim dijelovima da hodam, da ne idem sto posto, ali dovoljno je vremena do prve utakmice da se i ti periodi izbrišu - zaključio je optimistično prvi centar Hrvatske.

Linker
26. lipanj 2024 14:14