Josip Sesar

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
IZBORNIK ZA SN

Sesar: Rekao sam dečkima da se ne opterećuju time hoće li Slovenija biti s Dončićem ili bez njega

Izbornik reprezentacije nakon pobjede nad Poljskom i uoči generalne probe protiv Brazila uoči odlaska u Pirej
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. lipanj 2024. 22:25

Josip Sesar je djelovao zadovoljno nakon što je Hrvatska otvorila kampanju ovoga ljeta sigurnom pobjedom nad Poljacima (82:68). Izbornik je znao da će ulazak u utakmicu biti težak jer momčad izlazi iz spojenih napornih treninga, pa su noge olovne, a nisu pomogle niti četiri izgubljene lopte u samom otvaranju. Međutim, u nastavku je to bila dominacija moći Ivice Zupca, Darija Šarića i Marija Hezonje, ključnog trolista ove vrste, pa je pred sam kraj bilo okruglih 80:60 u korist naše reprezentacije.

- Imali smo težak ulazak u utakmicu, ali to sam i očekivao, jer je iza nas pet, šest napornih treninga. Dečki su još uvijek teških noga, pa nam je bilo važno ostati u egalu u prvom dijelu, da nam Poljaci ne pobjegnu. Kad smo se u nastavku rastrčali, podigli intenzitet, bilo samo pitanje vremena kad ćemo se rezultatski odvojiti. Utakmicu smo lagano priveli kraju, ali fokus nije bio na ovoj utakmici, nego na nekim drugim stvarima. Još je dosta posla pred nama, doradit ćemo neke stvari i na utakmici u srijedu protiv Brazila, pa očekujem da izgledamo još bolje.

image
Cropix

Posebno se izbornik osvrnuo na jedan detalj naše igre.

- Jako puno radimo na defenzivnoj tranziciji, jer će taj segment igre biti jako važan na turniru u Pireju.

Filipović će igrati u srijedu

Goran Filipović propustio je utakmicu protiv Poljaka, a riječ je o momku koji je lani bio starter u Istanbulu. Imao manjih problema s leđima tijekom tjedna, pa iako je mogao igrati u nedjelju, pala je procjena da se Filipovića poštedi.

- Nedostajao je Filipović, on će biti na terenu u srijedu. Međutim, Borna Kapusta, ali i Krešimir Radovčić i Jaleen Smith su na poziciji playa bili jako dobri. Važno je da imamo širinu i da kad se pomiješaju petorke imamo glavu i rep.

Koliko je važan ključ pronaći ravnotežu između udarne petorke i igrača s klupe?

- To je ključno bilo i do sada. Veliki posao i veliku ulogu imaju Smith, Hezonja, Šarić i Zubac koji moraju podići ostatak momčadi na svoju razinu. I kroz razgovor, kroz detalje, oni su uz te momke u svakom trenutku i to je lani bilo tako, a i sada je.

Hoće li ovoga tjedna Sesar na treninzima simulirati ono što nas čeka 2. i 3. srpnja u Pireju, kada navečer 2. srpnja igramo sa Slovenijom, a niti 20 sati kasnije kontra Novog Zelanda.

- Mi radimo treninge prepokrivanja. Imamo teretanu od deset do 11 ujutro, a onda od 11 do 14 sati trening. Dosta je naporno, a ti treninzi bi nam trebali dati snagu i mogućnost da u manje od 24 sata izdržimo dvije jake utakmice. Idemo korak po korak. Slušam sa strane, svi pričaju da je najvažnija ta druga utakmica protiv Novog Zelanda. Nama je najvažnija, po mom sudu, utakmica u srijedu s Brazilom, pa onda je važan trening, pa sljedeći trening...

image
Cropix

Koliko je važno što prije doznati igra li Luka Dončić za Sloveniju ili ne?

- Cijeli svijet priča i piše o tome, pa niti mi ne možemo ostati imuni na sve. Međutim, rekao sam momcima da se time ne opterećuju. Ako Dončić dođe, bit će tamo, ako ne dođe, neće ga biti. OK, jest to Dončić, ali nije Slovenija samo on. Možemo reći da je on 60, 70, 80 posto momčadi, netko će reći i cijela momčad, ali tamo ima još jako dobrih igrača. Od Prepeliča, Dragića, Murića, Neba...

Ali, nije isto igrati protiv Dončića ili ne...

- Posljednja priprema, pokazni video se radi 24 sata uoči utakmice ili na sam dan utakmice. Tada ćemo znati je li Dončić sa Slovencima ili nije.

Linker
28. rujan 2024 06:44