PROTIV ITALIJE ZA PROLAZ

Ukić oduševljen: 'Ne sjećam se da su nam ikada skandirali, niti da smo ikoga tako razbili'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 12. rujan 2013. 22:35

Hrvatski reprezentativci ovaj put nisu bili nasmiješeni pri kraju, ili tek nakon završetka utakmice. Osmijesi su se počeli razlijevati tim uglavnom mladenačkim licima još za vrijeme prvog poluvremena. Nitko od njih nije na europskim prvenstvima slavio uvjerljiviju pobjedu.

To posebno znači kapetanu Roku Leniju Ukiću koji igra na četvrtom Eurobasketu. Debitirao je 2005. godine.

- Ne sjećam se ja mnogo stvari. Prvi put smo dobili četiri zaredom, nikada se nikome nije skandiralo, niti smo ikoga ovako “razbili”. Puno je presedana, nadam se da će i rezultat biti takav.

Šutevi bez razmišljanja

Nije rekao da bi to bila medalja, ali odličje se svakodnevno može naslutiti čitanjem između redaka. Protiv Finaca je Ukić ponovno imao problema sa šutom (5/13, trice 1/6), ali to je bilo nebitno. Ugušio je Koponena.

- Mrzim kada čuvam nekoga koga nikada nisam vidio, poput Cincadzea. Najlakše mi je kada dobijem konkretan zadatak. Velike zasluge idu Anti (Tomić) i Žori (Žorić) koji su mi pomagali na “pick and rollu” (dva na dva). S Koponenom smo riješili utakmicu jer im je on 80 posto napadačkog sustava.

Čast šutera spasio je Damjan Rudež. Pogodio je prvu hrvatsku tricu nakon osam promašaja, zaustavio se na “pet od osam”.

- Trener mi je govorio da uopće ne razmišljam kada ostanem na otvorenom šutu, da svaki “uzmem”. Znao sam da će ih biti mnogo ako ćemo spuštati loptu u reket.

Tomić je živnuo

Hrvati su jučer vladali i zračnim prostorom. Sedamnaest skokova više (47-30), ukupno čak 15 napadačkih. Kapetan zračne plovidbe bio je Damir Markota sa 11 skokova. Ante Tomić i dalje kašlje i šmrca, ali ne spominje prehladu. Protiv za glavu nižih Finaca napokon nije kidao živce navijačima u napadačkim akcijama.

- Savršeno mi odgovara kada suparnici igraju agresivno s iskakanjem na “pick and rollu”, i iz toga proizlaze šutevi i ziceri. Šteta što je dvorana bila poluprazna, ali svaka čast navijačima koji su došli.

Linker
23. rujan 2024 13:18