Ales Fevzer / CROPIX
HRVATSKA - FINSKA 88:63

Hrvatska u Ljubljani nastavila seriju: Bogdanović i društvo deklasirali Fince

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 12. rujan 2013. 09:20

Finski košarkaši prošli su kao da su se pijani strmoglavili niz velikanku na Planici. U prvoj utakmici drugog kruga Europskog prvenstva naletjeli su na stijenu zvanu Hrvatska. Repešini izabranici su pohod prema četvrtfinalu nastavili uvjerljivom pobjedom kakvu reprezentacija na europskim prvenstvima godinama nije ostvarila. I uvjerljivom igrom protiv suparnika koji je u prvom krugu na pleća položio Rusiju, Tursku i Grčku.

Hrvatska je drugoj najboljoj obrani u prvom dijelu prvenstva postigla 88 koševa, a od njih primila 63 . Najveća prednost iznosila je 33 koša razlike (75-42). U prvom poluvremenu hrvatski košarkaši su suparnicima dozvolili tek 20 koševa (39-20).

Velika prednost ostvarena je unatoč mizernom šutu za tricu – 3/17. Finci su bili mrvicu manje lošiji (3/15), ali im niti to nije koristilo. Osim toga, Hrvatska je u razdoblju od deset minuta zaključala koš što se tiče šutova iz igre. Finci su tih minuta pogađali samo s crte slobodnih bacanja, ali to im nije ništa pomoglo. Serijom 14-0 Hrvatska se odvojila na 25-11 i bilo je samo pitanje s koliko će razlike završiti ova utakmica. Kada je u pitanju hrvatska košarka na velikim natjecanjima takvo stanje uma je rijetko poput endemskih biljki pa smo stalno strahovali da će nešto krenuti nizbrdo.

Nije ništa osim Finaca. Pred kraj treće četvrtine njihov zaostatak za hrvatskom košarkom spustio se na -28 (63-35). Na početku utakmice držala nas je obrana i skok u napadu. S ta dva segmenta nadoknađivale su se promašene trice. Prvih osam, od kojih je najmanje šest bilo s otvorenih pozicija, nisu prošle kroz mrežicu. Sve dok se nije raspištoljio Damjan Rudež. S dvije uzastopne trice podigao je moral i prednost je samo rasla, rasla, rasla…

Do kraja utakmice ih je stavio pet iz osam pokušaja. Nastavak je bio razigrana raspodija hrvatskih košarkaša. Frcale su kontre, zakucavanja, atraktivne asistencije, a i sve više trica je ulazilo. Dobro raspoloženje hrvatskih košarkaša i navijača u Stožicama je raslo, ali podcjenjivanja nije bilo. Samo radosti zbog dobre košarke bez obzira na to što se mislilo o suparniku. I izbornik Jasmin Repeša je doživio da mu navijači skandiraju ime.

Prvi put na ovom prvenstvu. Osmijeh i dalje stanuje na licima hrvatskih zaljubljenika u košarku. Situacija je bila dovoljno ugodna da su malo veću minutažu dobili i Lukša Andrić te prva hrvatska braća na istom natjecanju u reprezentaciji Ante i Mario Delaš. Svih dvanaest košarkaša upisalo se u strijelce, trojica su bila dvoznamenkasta.

Sjajan posao napravljen je i u pripremi utakmici te njenoj egzekuciji na terenu. Najbolji finski košarkaš Petteri Koponen nije znao što ga je snašlo. Prvi koš na utakmici postigao je tek u 30. minuti. Prekasno da bi se Hrvatskoj išta loše dogodilo. U prvih 20 minuta promašio je svih pet šutova i izgubio tri lopte.

SKUPINA F REZULTATI:

HRVATSKA - Finska 88-63

17.45 Grčka - Španjolska

21.00 Slovenija - Italija

LJESTVICA:

1. HRVATSKA 3 2 1 204:205 5

2. Italija 2 2 0 143:116 4

3. Finska 3 1 2 193:227 4

4. Španjolska 2 1 1 137:118 3

5. Slovenija 2 1 1 152:145 3

6. Grčka 2 0 2 149:167 2

Raspored:

2. kolo - 14. rujna

14.30 HRVATSKA - Italija

17.45 Španjolska - Finska

21.00 Grčka - Slovenija

3. kolo - 16. rujna

14.30 HRVATSKA - Grčka

17.45 Italija - Španjolska

21.00 Slovenija - Finska

NAPOMENA: Prve četiri reprezentacije izborit će plasman u četvrtfinale:

UŽIVO: HRVATSKA - FINSKA 88-63



KRAJ UTAKMICE

Dvije minute je do kraja, priliku su dobili i braća Delaš.

Sedam minuta je do kraja utakmice, Hrvatska je opet stisnula Fince i napravila seriju 5:0 u ovoj četvrtini.

Četvrta četvrtina:

Hrvatska je mirno odigrala i ovu četvrtinu i u završnicu ulazi s 25 poena prednosti.

Još jedna trica Rudeža za 63:35.

Hrvatska je odlično krenula i u ovu dionicu, čak se i trica otvorila.

Markota je ubilježio 11 skok.

Treća četvrtina: 63:38

Kraj poluvremena

Draper je sa crte slobodnih bacanja povećao prednost na plus 19, s kojom Hrvatska može mirno otići na odmor.

Hrvatska je više od 4 minute izdržala bez primljenog koša.

Šest minuta prije poluvremena Hrvatska je na plus 14. Naši košarkaši napravili su seriju 8-0 u drugoj četvrtini.

Finci nemaju rješenja za našu obranu, većinu napada završavaju neizrađenim šutevima iz daljine.

Rudež je prošao pored čuvara i zakucao za 19 poen Hrvatske i svoj 8; i s tim košem je trenutačno prvi strijelac utakmice.

Hrvatska je loše raspoloženje šutera, popravila s ukupno 18 skokova u prvom dijelu.

Druga četvrtina: 39:20

Minutu prije kraja četvrtine Rudež je pogodio svoju drugu tricu, za najveće vodstvo Hrvatske od plus 6.

Prvo vodstvo Finske 3 i pol minute prije kraja četvrtine, ali nije dugo trajalo Rudež je pogodio prvu hrvatsku tricu za 11:9.

Još dva bezuspješna pokušaja za tri poena.

Hrvatska je već 5 puta pokušala pogoditi iza linije za tricu, ali bezuspješno.

Hrvatska je uhvatila prvu loptu, a prvu akciju usješno je završio Bogdanović za prvo vodstvo.

Prva četvrtina: 17:11

Imali su četiri-pet sastanaka. Sve o Fincima. Pitate li bilo kojeg hrvatskog igrača bilo što o finskoj reprezentaciji, na koju se stranu na driblingu podiže na šut, a na koju ide u prodor, znat će to oni i probudite li ih u pet ujutro. Jasmin Repeša shvatio je da ima momčad ornu i željnu rezultata i sad se puše i na hladno.

Svi u Ljubljani smješteni u hotelu Plaza, na domak BTC-u i u blizini Stožica, znaju kakva im se šansa otvorila.

- Možemo biti zadovoljni jer smo u Celju ostvarili planirano, plasirali smo se u drugu rundu i usput prenijeli jednu pobjedu. Faktički od kraja utakmice s Česima mi smo krenuli na pripremu Finaca. Koji su odlična reprezentacija - počeo je Repeša.

Onda je pred novinarima otkrio i što ga je to sve do sada fasciniralo u igri Finaca.

- Kad govorimo o Fincima, moramo znati da danas igramo protiv reprezentacije koja je prvoj rundi pobijedila Grčku, Tursku i Rusiju, a time sam dovoljno rekao o kakvoj se kvalitetnoj reprezentaciji radi. Nadalje, ova je reprezentacija, po mojem sudu, od svih na Eurobasketu u prvom krugu igrala najbolju obranu. Vrlo su agresivni, čak i prljavi u udvajanjima i tjeraju protivnika da bude maksimalno koncentriran svih 40 minuta. Na tu njihovu obranu, koja je doista dobra, treba reagirati brzim protokom lopte i to će biti naš glavni zadatak u ovoj utakmici. Kao i to da pazimo na kretnje njihovih igrača u napadu.

Sve se tu vrti oko Koponena, prošlosezonskog suigrača Zorana Planinića i Kreše Lončara u Himkiju.

- U devedeset posto situacija Koponen rješava situacije zadnjeg "picka" u napadu ili on ide preko njega. Odličan je šuter i po tome je različit od Gorana Dragića ili Tomasa Sataranskog, protiv kojih smo igrali u prvom krugu. No, dvije stvari kod Finaca ipak treba izdvojiti. Oni su momčad koja se zna u dušu, jer je gro momčadi zajedno već godinama, i igraju vrlo čvrstu, discipliniranu obranu. Ako mislite da imaju problema s visinom, onda ste na krivom tragu jer im Grci nisu ništa zabili iz rekata, iako imaju igrače jake u post-igri praktički od pozicije "dva" do pozicije "pet".

Je li Repeša radio kalkulacije koliko će pobjeda trebati za drugi krug?

- Ne, mi idemo utakmicu po utakmicu. Prva na redu je Finska i sve je usmjereno k našoj pobjedi. Snimali smo i ostale protivnike, kako Talijane koji nam stižu u subotu, tako i Grke, s kojima igramo u ponedjeljak, ali naglasak stavljen na Fince.

I za kraj još jedna zahvala navijačima.

- Bili su nam velika podrška i veliki poticaj u Celju, uvjeren sam da će tako biti i u Ljubljani. Očekujem ih u velikom broju, a siguran sam da ćemo im opet pružiti priliku za uživanje.

I bilo je to sve uoči posljednjeg treninga naše vrste. Bit će još koji sastanak do utakmice, a onda od 14.30 Finska. Velika utakmica, pobjeda danas donijela bi prilično dobru, čak komfornu situaciju za drugi krug.

Ulaznice na Petrolovim benzinskim pumpama

Po završetku prvog kruga, na službenim stranicama FIBA Europe objavljeni su pogrešni termini utakmica skupine F u kojoj je i Hrvatska, i to zbog činjenice da Slovenija kao domaćin ima pravo birati svoje termine te Slovenci sve utakmice igraju u 21 sat.

To je stvorilo probleme u distribuciji ulaznica preko interneta jer su navijači, među njima i hrvatski, kupili ulaznice za - ispostavilo se - pogrešnu utakmicu. Zbog toga je FIBA Europa izdala priopćenje u kojem stoji "domaćin ima pravo birati termin zbog televizije", te "termini su odmah promijenjeni na službenoj stranici", što nije točno...

Najvažniji dio priopćenja odnosi se na one koji su kupili krive ulaznice:

"Ulaznice se mogu refundirati, a zamijeniti samo u slučaju ako ulaznica za željenu utakmicu još ima".

Osim preko interneta te u aranžmanu agencije Palma, s kojom je HKS potpisao ugovor o suradnji, a koja za 450 kuna do 690 kuna (uračunata i ulaznica, cijena ovisi o udaljenosti grada iz kojeg se kreće autobusom) organizira jednodnevne "izlete" u Sloveniju (postoje i višednevni aranžmani), do ulaznica se može doći i na Petrolovim benzinskim postajama. Odnosno, Petrol prodaje vaučere koji se pred dvoranom mogu zamijeniti za ulaznicu.

Drakšić: Nemojte od nas očekivati da stojimo u redu i kupujemo ulaznice

Dakle, ludilo je. Svi zovu, traže ulaznice, a Željko Drakšić našao se u neobičnoj situaciji. Glavni tajnik pojavio se pred novinarima i objasnio poziciju Saveza.

- Organizator nije prepustio distribuciju ulaznica pojedinom Savezu, nismo čak dobili ni ulaznice za igrače, nego sve što naručimo moramo i platiti. Mi nemamo ulaznice i od nas se ulaznice ne mogu kupiti, ali će ured Saveza stajati na dispoziciji da objasni kako se može doći do ulaznica. Nemojte od nas očekivati da stojimo u redu i kupujemo ulaznice. Moja preporuka svim zaintersiranim navijačima jest da dođu dva-tri sata uoči utakmice do Stožica i kupe ulaznice. Još ih ima.

Linker
23. rujan 2024 13:19