Aleš Fevžer / CROPIX
HRV. - POLJSKA 74-70

Hrvatska se spašavala nakon +20: 'Pokazali smo ono što nikad nismo - karakter!'

U ponedjeljak valja srušiti Češku, a sutra (21.00) slijedi utakmica protiv - domaćina Slovenije, kojem nitko od naših reprezentativaca ne priznaje da je bolji
Piše: HinaObjavljeno: 07. rujan 2013. 18:56

Hrvatski košarkaši nastavili su bildati samopouzdanje novom dramatičnom pobjedom (Poljska, 74-70) u utakmici kakve je posljednjih godina reprezentacija u pravilu gubila. U ponedjeljak valja srušiti Češku, a sutra (21.00) slijedi utakmica protiv - domaćina, kojem nitko od reprezentativaca ne priznaje da je bolji.

- Još uvijek imamo dobre i loše faze, samo što smo ovaj put produžili razdoblje bolje igre. Kada bi nas osam ili devet odigralo vrhunski u istoj utakmici, rezultat ne bi patio. Raduje me karakter, pokazali smo ono što nikada nismo. Prije bismo zaronili do kraja, ovaj put smo izronili - komentirao je Roko Ukić, koji je pokazao “j..a” i pogodio s pet metara za 68-65 nakon što Hrvatska skoro šest minuta nije postigla koš.

- S nama je drama zajamčena, ali nadam se da ćemo se odmoriti od trilera pa jednu utakmicu dobiti i bez toga - rekao je Kruno Simon, koji se također zaželio lakših pobjeda.

Oba poluvremena počela su igrom kojom bi se trebao ponositi svaki navijač. Poletna, agresivna i precizna Hrvatska. Prvotni uragan doveo je Hrvatsku do 24-4, u nastavku je bilo 56-38, ali je “crveno-bijeli” vihor tada uvučen u crnu rupu koja je privukla Poljake na 66-65. Neodgovorna igra, ishitreni šutovi i kašnjenja u obrani skoro su skupo plaćeni. No, Ukićev koš i skok u obrani, Markotin ubačaj nakon skoka u napadu te Bogdanovićevo polaganje donijeli su Hrvatskoj drugu pobjedu na Eurobasketu. Uz podršku možda i tisuću navijača koji su se pojavili u Celju. “Hrvatska, Hrvatska” orilo se u najnapetijim trenucima utakmice.

- Ovakva pobjeda gradi samopouzdanje momčadi koja je mentalno lomljiva - naglasio je izbornik Jasmin Repeša i nastavio:

- Trebali smo lakše završiti utakmicu u kojoj smo povremeno igrali skoro savršeno. Trčanje i protok lopte bili su fenomenalni. Krajem treće i na početku posljednje četvrtine smo se mučili, činilo se da gubimo utakmicu, ali pronašli smo novu energiju i mentalnu snagu da je završimo. Uz sve gluposti koje smo napravili, i dalje idemo onako kako smo zamislili.

Igrač utakmice bio je Bojan Bogdanović. Najbolji strijelac sa 23 koša, a “usput” je zaustavio najboljeg poljskog vanjskog igrača Thomasa Kelatija (pet koševa). Još jedna utakmica u kojoj se energetski iscrpio.

- Noge su mi propale kada sam krenuo zakucati za posljednji koš, ali se ne sjećam da je reprezentacija ikada odigrala bolju obranu - komentirala je lokomotiva ove reprezentacije.

Ante Tomić pokupio je važne lopte u napadu (pet), ali je promašivao s crte slobodnih bacanja (6/10).

- Netko mi je s klupe dobacio da je najvažnije što sam pogodio ona dva protiv Gruzije.

U pravu je. Hrvatska je pobijedila i Gruziju i Poljsku. Centri su zaustavili poljske tornjeve, Lampea i Gortata, ali je probleme stvarao Ignerski (22 koša, 12 skokova).

- Mali Šarić morao je bolje odigrati. Bio je programiran za ‘match up’ s Ignerskim, ali se zaigrao. No, ne smeta me to, nego što je griješio u seriji - ocijenio je Repeša loš dan Cibonina tinejdžera.

Celjski non-stop nastavlja se večeras protiv Slovenije. Hrvatska će igrati protiv pet košarkaša na parketu i više od 5000 glasnih navijača u zelenom. Autor nekih od najefektnijih izjava, Damir Markota, bio je gost slovenskog mikrofona. Pitali su ga kako će se Hrvatska snaći protiv agresivnije Slovenije.

- To vi mislite, ja kažem da smo mi agresivniji i to ćemo dokazati tako što ćemo vas pobijediti u dvorani punoj vaših navijača. Nema većeg gušta od toga.

Inače, Hrvatska više nije reprezentacija s najmanje koševa u jednoj utakmici europskog prvenstva nakon što je 1984. godine uvedena trica. Španjolska je ostavila Češku na 39 koševa. Česi su u posljednjoj četvrtini postigli dva koša, jedan manje od Hrvatske u srijedu.

UŽIVO: HRVATSKA - POLJSKA

Dobro je, Hrvatska je sretno iščupala pobjedu...

Bogdanović je zabio iz kontre za pet razlike!

Poljaci su promašili tri trice zaredom.

Markota je zabio nakon skoka u napadu, minuta je do kraja.

Sada je Ukić izgubio loptu i opet vratio Poljsku u igru.

Konačno Roko Leni Ukić!

Tri minute su do kraja utakmice.

Hrvatska ne može zabiti koš, Poljaci su nas stigli...

Nevjerojatno, ali Poljaci su povezali dvije trice zaredom i stgli na pet razlike!

Bogdanović je zaustavio poljsku seriju.

Hrvatska je loše ušla u zadnju četvrtinu, još nismo ni zapucali prema košu.

4. četvrtina

Hrvatska je imala 18 koševa prednosti, ali Poljaci su napravili seriju 5-0 i približili se na 62-49.

Kruno Simon zabio je četiri slobodna bacanja zaredom, Hrvatska drži visoku prednost.

Poljaci kažnjavaju promašena slobodna bacanja Tomića.

Slobodna bacanja Tomića i Bogdanovića, polaganje Ukića i nova trica Bogdanovića za ogromnih 18 razlike!

Bojan Bogdanović je povezao pet poena u trećoj četvrtini.

3. četvrtina

Kraj poluvremena.

Poljaci su se približili na sedam razlike, ali ukić je u zadnjoj sekundi poluvremena vratio na +9.

I Dario Šarić je pogodio tricu za +11 Hrvatske.

Bogdanović i Rudež promašili su čiste šuteve, dok su Poljaci stavili dvije trice zaredom i opet se vratili u utakmicu...

Rudež je pogodio i treću tricu!

Poljaci su se ponovno približili, ali Rudež ih je smirio tricom.

Simon je prekinuo poljsku seriju.

2. četvrtina

Hrvatska posljednje četiri minute prve četvrtine nije zabila koš.

Stali smo malo, Poljaci su napravili seriju 8-0.

Hrvatska je zaredala sa prekršajima, a Poljaci sa slobodnim bacanjima.

Gaženje se nastavlja, tricu pogađa i Rudež.

Početak iz snova, zakucavanje Tomića i bacanja Bogdanovića za ogromnih 15 razlike.

Simon je u velikoj seriji, već je zabio osam poena.

Odličan početak Hrvatske. Dvije trice (Markota i Simon) i zakucavanje Bogdanovića za rano odvajanje

1. četvrtina

Hrvatska: Tomić. Andrić, Draper, Bogdanović, Šarić, Rudež, Ukić, Simon, Markota, M.Delaš, Žorić, A.Delaš

Poljska: Karnowski, Kelati, Lampe, Szubarga, Chylinski, Zamojski, Ponitka, Ignerski, Waczynski, Gortat, Hrycaniuk, Koszarek

Linker
22. rujan 2024 09:08