Ronald Gorsic / CROPIX
CEDEVITA - CIBONA 87-76

Cedevita se riješila kompleksa Cibone i osvojila svoj prvi naslov u klupskoj povijesti!

Košarkaši Cedevite su pobijedili Cibonu s 87-76 i s ukupnih 3-0 uzeli naslov
Piše: HinaObjavljeno: 11. lipanj 2014. 00:29

Košarkaši Cedevite po prvi su put u klupskoj povijesti osvojili naslov prvaka Hrvatske, oni su u finalu sa 3-0 u pobjedama bili uspješniji od branitelja naslova Cibone, u trećem susretu igranom u Domu sportova bilo je 87-76 (28-24, 18-14, 20-17, 21-21) za Cedevitu. Nakon što je Cibona sredinom travnja u finalu ABA lige u Beogradu svladala Cedevitu, Cedevita je uzvratila s pet pobjeda zaredom u dvobojima dvije najbolje hrvatske momčadi (dvije u Ligi za prvaka i tri u finalu doigravanja).

Goran Suton sa 23 i Luka Babić sa 18 koševa bili su najefikasniji kod Cedevite, dok su Dario Šarić i Jerel Blassingame ubacili po 18 poena za Cibonu.

Ciboni je pripao samo uvod u utakmicu kada je tricama Blassingamea i Siriščevića, te košem Rozića nakon samo minute i pol povela sa 8-0, da bi u 4. minuti stigla i do prednosti od 10 razlike (14-4). No, Cedevita je taj zaostatak izbrisala za samo tri minute i u sedmoj minuti je već vodila sa 19-18. Sredinom druge četvrtine domaći je sastav uspio prvi put povesti s dvoznamenkastom razlikom (37-27), da bi se na odmor otišlo s osam razlike (46-38).

U nastavak je bolje krenula Cedevita, povela sa 13 razlike (51-38), te više nije dopustila Ciboni smanjiti na manje od 10 razlike. Tijekom četvrte četvrtine razlika je narasla na 22 (86-64), da bi Cibona u samoj završnici smanjila na konačnih 87-76.

Utakmicu je obilježila velika nervoza u oba sastava, a zbog nesportskog ponašanja suci su isključili čak trojicu igrača. U 15. minuti nakon grubog prekršaja kapetana Cibone Marina Rozića na centru Cedevite Miri Bilanu, Bilan je burno reagirao, a suci su oba igrača poslali u svlačionicu, dok je u 27. minuti Jusuf Nurkić udario nogom Filipa Krušlina i zbog tog poteza izbačen iz utakmice.

Trener Cedevite i izbornik hrvatske muške košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša po peti je put u karijeri odveo svoju momčad do naslova prvaka Hrvatske, prethodna četiri je osvojio na klupi Cibone, a po završetku treće finalne utakmice posebno je čestitao upravi kluba.

"Čestitam Ciboni na sjajnoj sezoni, svojim dečkima koji su izdržali sve tenzije u seriji, te nisu upali u zamke koje je ona donosila. Posebno čestitam upravi kluba, jer znam koliko im ovaj trofej znači".

Sportski direktor Cedevite Matej Mamić bio je vrlo zadovoljan završetkom sezone u kojoj je Cedevita osvojila i Hrvatski kup, a plasmanom u finale regionalne ABA lige izborila i nastup u Euroligi sljedeće sezone.

"Ovo je bio šlag na cijelu sezonu. Ove sezone smo doveli dobrog trenera i mlade igrače i to je donijelo uspjeh. Nadam se da ćemo za sljedeću sezonu dovesti dva-tri 'kapitalca' koji će donijeti dodatnu kvalitetu ekipi".

Branič Cedevite i hrvatski reprezentativac Ante Delaš izjavio je kako je naslov prvaka Hrvatske bio glavni cilj momčadi na početku sezone.

"Od početka sezone smo čekali osvojiti prvi naslov za klub. Napokon smo uspjeli, Cibona se borila, ali mi smo bili bolji."

Trener Cibone Slaven Rimac realno je procijenio kako je Cedevita u završnici sezone bila bolja momčad.

"Cedevita je bila bolja u finalnoj seriji. Dobro smo otvorili utakmicu, ali na kraju nismo imali snage. S obzirom da smo znali da bi ovo mogla biti posljednja utakmica u sezoni, što se i ispostavilo, pa je logično da je bilo dodatne nervoze, ali na kraju smo normalno čestitali Cedeviti na pobjedi".

Linker
21. rujan 2024 07:40