Ronald Gorsic / CROPIX
ŽDRIJEB EUROLIGE

Cedevita protiv prvaka Europe i glavnog favorita za naslov, ali može proći dalje!

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 10. srpanj 2014. 15:12

I u drugoj euroligaškoj avanturi Cedevita će ugostiti aktualnog europskog prvaka. Prije dvije godine bio je to Olympiacos, ove sezone igrat će protiv Maccabija. Pogled na ostatak skupine nudi vjeru da Cedevita može izboriti prolazak u TOP 16 (biti među četiri u skupini), ali to će uvelike ovisiti o tome hoće li pogoditi s dovođenjem novog playmakera (u klubu kažu da će biti Amerikanac, što znači da ništa od Ukića) i dvojicom centara koji se također očekuju.

Glavni favorit skupine je CSKA s novim trenerom Dimitrisom Itudisom, dugogodišnjim pomoćnikom Pepsija Božića u Novom Zagrebu. Maccabi je izgubio trenera Davida Blatta, MVP-a Final Foura Tyresa Ricea, Rickyja Hickmana… i tri mjeseca prije početka Eurolige (16. listopada je prvo kolo) teško je procijeniti njegovu snagu. Treba vidjeti kakvu momčad će složiti sportski direktor Nikola Vujčić. Unicaja je bila polufinalist španjolske lige dok je Alba (s našim Radoševićem) igrala u finalu njemačkog prvenstva i dobila pozivnicu za Euroligu. Limoges, bivši europski prvak, se nakon financijskog sloma i padanja u niži rang (dva puta) vratio na sam vrh francuske košarke.

Cedevita će u Euroligu krenuti bez centra Jusufa Nurkića koji karijeru nastavlja u NBA klubu Denver Nuggets. - Nismo ga željeli zaustaviti u želji da ode u NBA iako je u ugovoru tek u ljeto 2015. godine imao opciju za odlazak. Počašćeni smo što smo prvi put u klupskoj povijesti plasirali jednog našeg igrača u NBA. Pokazali smo da smo na dobrom putu, da se kod nas dobro radi i da mladi igrač iz našeg kluba može doći i do NBA lige. Nurkiću hvala na svemu, iako mu je tek 19 godina ostavio je trag u Cedeviti. Od srca mu želimo da ostvari san i da u Denveru ima ozbiljnu minutažu - izjavio je za klupsku internetsku stranicu sportski direktor kluba Matej Mamić koji u SAD-u prati igrače koji nastupaju u Ljetnoj ligi NBA-a.

Domaćin kvalifikacija (od 23. do 26. rujna) je belgijski prvak Ostend kojeg trenira Dario Giergia. Parovi četvrtfinala su: Uniks - Stelmet , Hapoel - Nymburk, ASVEL - Ostend (trener Giergia), Riga - Strasbourg.

Skupina A

Real Madrid

Efes (Šarić, Draper, Planinić, pomoćni trener Mijatović)

Žalgiris

Nižnjij Novgorod

Dinamo (Sassari)

pobjednik kvalifikacija

Skupina B

CSKA Moskva

Maccabi (sportski direktor Vujčić)

Unicaja

Alba (Radošević)

Cedevita

Limoges

Skupina C

Barcelona (Tomić, Hezonja)

Panathinaikos

Fenerbahce (Žorić)

Milano

Bayern

Turow

Skupina D

Olympiacos

Valencia (trener Perasović)

Laboral Vitoria

Galatasaray

C. zvezda

Neptunas

Linker
21. rujan 2024 07:40