RANKO SUVAR Cropix
ABA LIGA

Zadar pod Tornjem deklasirao slabašnu Cibonu na otvaranju sezone

Na otavarnju nove sezone hrvatski prvak nastavio dominaciju nad Vukovima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. rujan 2024. 23:37

Cibona Zadar 69:87 (17:27, 23:15, 10:23, 19:22)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 1.500. Suci: Nikolić (Srbija), Hadžić (Hrvatska) i Jevtović (Srbija).

CIBONA: Vuković 11p, 5s, 3ol, Ročak 18p, 5s, 4il, Radovčić 5p, 3a, 3ol, Perasović, Skorić, Bundović, Smajlagić, Barber 17p, 7a, Majcunić 3a, Jok 18p, 3a, 3il, Pavković, Katanović.

ZADAR: Mihailović 4, Wahl 4p, 3a, Klarica 5, Gegić 30p, 5s, 4a, 6il, Proleta 3, Žganec 9p, 8s, 8a, 3il, Mazalin 16p, 8s, 3a,3il, Dundović, Ramljak6p, 7s, Gilbert 10p, 4s, Torbarina.


Zadar je odnio pun plijen pod Tornjem na otvaranju košarkaške sezone. Iako slabiji nego je to bio lanjske sezone, hrvatski prvak imao je problema s novim Vukovima tek u drugoj četvrtini. Međutim, Zadar je dominirao čvrstinom, moći, ali i uigranošću nad Cibonom. Između ostalog, Zadar se duže sprema za ovu sezonu, Cibona, ruku na srce u doba kad je Danijel Jusup obavio prozivku nije niti znala hoće li zaigrati ove sezone.

Doduše, skupili su se Vukove, čak su na presici u četvrtak poslali jasne poruke da ove sezone žele detronizirati Zadar, alii dohvatiti doigravanje u ABA lige, međutim od toga se slabo se što dalo vidjeti u petak navečer.

Zadar je stigao u Zagreb bez Mate Kalajžića i Vladimirom Mihailovićem debelo izvan ritma. Zato je u njemu bio Amar Gegić. Čovjek s kojim bi zadarske večeri trebale biti lakše nakon odlaska Luke Božića ubacio je svojem bivšem klubu okruglih trideset. I da ga nije mučilo čak pet izguljenih lopte, sve u prvom poluvremenu, iza Gegića bi ostala briljantna večer. I ovako je bio dovoljno za slabašnu Cibonu.

Gegić je već za uvodnih devet minuta strpao 16 poena, a Zadar je bio pod Tornjem na 25:12. Pri tome je Gegić radio od Cibonine obrane što je god želio. Svaki put kad je poželio probiti, otišao je do obruča. Osim što je Cibona tragično branila,još je lošije skakala. U cijelom prvom poluvremenu Vukovi su uhvatili tek sedam lopti u zraku, a do kraja utakmice samo 18. Za razliku od Zadrovih 39 skokova.

Jedina nada za Vukove pojavila se u drugoj četvrtini, kad je Gegić počeo gubiti lopte u seriji, a usput se Cat Barber, Cibonin play malo adaptirao na čvrstinu koje zacijelo nema u portugalskoj ligi iz koje stigao pod Toranj. Cibona je tako uhvatila Zadar već do polovice druge četvrtine, čak na kratko i bila u vodstvo, ali je ipak prvi dio pripao Zadru (42:40).

Kao što je cijelo drugo poluvrijeme bilo Zadrovo. Zadar nije promijenio koncepciju od lani. I dalje je tu uguravanje pod koš primarna opcija, a žrtvu su Zadrani našli u Barberu, kojega su napadali gotovo na svakom posjedu, a ovaj je bio nemoćan obraniti bilo kojeg napadača.

Nisu niti drugi tko zna kako branili,pa je u drugom dijelu od Vukova ostao tek pokoji šut solidnog Petera Joka i neke dionice Tonija Ročaka, koji se i najviše svidio od Ciboninih novaka.

Cibona nasušno treba što brži ulazak u formu Filipa Bundovića, a neophodan je i što brži dolazak Taliba Zanne ili bilo koga s nešto mišića. Cibona će teško parirati bilo kome, ne samo momčadima s tijelima poput Zadra bez pojačanja u masi...

Debitirao je pred zagrebačkom publikom i Chris Thomas. Cibona je bila slaba i nismo previše toga vidjeli. Najmanje brzih akcija koje se završavaju u prvih sedam sekundi. Štoviše, Cibona je čak tri puta ostala s loptama u rukama uz sirenu za kraj napada, ne znajući što bi napravila na čvrstu Zadrovu obranu. Chris Thomas, međutim, neće imati vremena za uspostaviti svoj sustav u kojega jako vjeruje, nego će morati što je prije moguće složiti nešto što će davati rezultata. Ovako neće ići. I protiv slabijih momčadi od Zadra.

A zbog Cibonine nemoći, teško je zaključiti nešto više o Zadru. To više nije moćna momčad kao lani, što je i logično jer Amar Gegić neće moći odmijeniti i Božića, i Drežnjaka i Lakića. Kalajžića ovdje nije bilo, Mihailović je daleko od pune forme, a Wahl je rotacijski igrač, ono, niti smrdi, niti miriše. Pomoći će Gilbert, ali on je već bio tu, pa smo na njega i navikli, jedino što mu neće svaki puta u obrani biti Barber, pa će zidati do obruča preko njega.

Koliko će faliti Luka Božić Zadru može najbolje vidjeti u napadačkoj igri Marka Ramljaka. Nema više Božićevih asista na koje bi Ramljak kroz cutove dolazio do poena. Ali, evo, i takav, svakako lošiji Zadar je za Cibonu još uvijek misaona imenica.

Ne samo da su priče pod Tornjem oko napada doigravanja ABA lige besmislica, nego već od ovoga trenutka treba najaviti grčevitu borbu za ostanak. Jer niti Zadar, koji dominirao, neće baš lako do doigravanja.

Tu smo, gdje smo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 23:44