TOM DUBRAVEC Cropix
DANAS POČINJE ABA LIGA

Partizan i Zvezda još bogatiji i daleko ispred svih: Hrvatski klubovi su tu poput ‘crkvenih miševa‘

Kreće nova sezona regionalne lige, koja se protegla čak do Dubaija, ali prvi favoriti ostat će dva beogradska kluba
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. rujan 2024. 15:14

Ako su lani proračuni Zvezde i Partizana, jedina dva euroligaša iz ABA lige, dirali nebo, odlazili do 20 milijuna eura, onda je ove sezone letvica još malo narasla. Partizan i Zvezda ne kriju da napadaju doigravanje Eurolige, oba projekta su sada iznad dvadeset milijuna eura. Usput, Barcelona je otkazala domaćinstvo Final Foura Eurolige, isti bi se opet mogao odigrati u Beogradu (u konkurenciji je i Abu Dhabi), pa je ta vijest razigrala maštu navijača dva beogradska kluba.

Stoga će i u novoj sezoni ABA lige Partizan i Zvezda voditi glavnu riječ i samo ih čudo može odvojiti od projektiranog finala.Titula ABA lige im, pak, neće značiti mnogo, jer ugovor između ABA lige i Eurolige ne postoji, niti se namjerava potpisati, pa će oba kluba pokušati imati što je moguće bolju euroligašku sezonu i na temelju toga - pa i organizacijom Final Foura - ishoditi moguće duže pozivnice za Euroligu.

ABA liga je od ove sezone povećala broj sudionika na 16, jer se moralo pronaći mjesto za Dubai, koji bi baš preko ABA lige pokušao probiti stazu do Eurokupa, kasnije i do Eurolige. Dubai je odmah složio sjajnu momčad koju vodi Jurica Golemac i pred koji dan potpisao Davisa Bertansa, što govori dovoljno o jačini proračuna i ambicijama. I Cedevita Olimpija, sada pod trenerskom palicom Zvezdana Mitrovića otvorila je proračun, pa je barem uhvatila priključak s Budućnosti. Te su dvije momčadi u Eurokupu i nadaju se tu dobroj kampanji, koja bi ih mogla odvesti i do praga Eurolige u nekim mokrim snovima.

Tih pet momčadi će biti misaona imenica za ostatak ABA lige. Međutim, od šestog pa naniže o konačnom poretku mogle bi odlučivati nijanse. Vjerojatno ne od samog starta sezone, ali kad se momčadi poslože i uigraju to bi trebalo biti tako.

Zadar, Split i Cibona nadaju se da bi u konačnoj računici mogli završiti u najboljih osam momčadi, koje će imati postsezonu i biti dio onih koji će doigravati za prvaka. Što je, također, u ovakvom natjecanju gdje se proračuni teško uspoređuju i konačni domet.

S druge strane, već sama borba za doigravanje, ista bi značila i priličan bijeg od zone ispadanja, bio bi dobar scenarij za tri hrvatska kluba. Iako se to nikada ne zna, iz ABA lige bi trebao ispasti posljednji, dok će pretposljednji igrati kvalifikacije s drugim iz ABA 2 lige.

Barem na papiru, za sada su prva dva kandidata za posljednja mjesta Mornar, koji je jedva prijavio momčad za početak sezone, ali i Krka, čiji roster ne izgleda uvjerljivo. Svi ostali u konkurenciji od šestog pa sve do 14. mjesta su tu negdje. Čak i Cibona koja izgleda bolje nego lani, posebno kad se priključi centar Talib Zanna koji još uvijek čeka radnu dozvolu za Hrvatsku. Barem je to službeno objašnjenje. Niti Zadar neće krenuti kompletan u novu sezonu, jer posljednje pojačanje Vladimir Mihailović nije posve spreman, pa će i na Zadar u punom obimu snagu i nakon odlazaka Luke Božića, Darija Drežnjaka i Arijana Lakića, trebati pričekati.

Tako će u novu sezonu sa svim raspoloživim snagama ući jedino Split od naših predstavnika. Doduše, teško je i tu ustvrditi da je Shannon Shorter spreman sto posto, jer je prvo kasnije započeo s pripremama, onda uoči samog početka ABA lige još na sedam dana otišao u SAD zbog smrtnog slučaja u obitelji.

S obzirom na proračune u ligi plasman u doigravanje bilo kojeg hrvatskog kluba bio veći uspjeh, nego je to bio slučaj u posljednje dvije sezone kada je Zadar stizao među osam. Hrvati su u ovoj ligi, naime, i dalje crkveni miševi. Čak i s nešto jačim proračunima, nego je to slučaj bio prošle sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 15:17