Chris Thomas i Bariša Krasić i Krešimir Radovčić

 GORAN MEHKEK Cropix
DERBI NA STARTU SEZONE

Počinje nova era zagrebačkog velikana: Cibona opet napada doigravanje ABA lige i oba domaća trofeja

Cibona i Zadar otvorit će večeras novu sezonu regionalne lige, a uoči derbija pod Tornjem najavljuju velike stvari
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. rujan 2024. 08:24

Duboko u unutrašnjosti trofejne dvorane pod Tornjem, okruženi silnim trofejima koje je klub prikupio tijekom svoje povijesti, Cibona je najavila novu sezonu.

U njoj bi - barem su takve najave - Cibona trebala biti puno bliža trofejnim vremenima od ružne zbilje preživljavanja s kojom se muči u posljednje vrijeme. Za razliku od lani, Cibona će u novu sezonu sa svim potpisanim oružjima, skinuta je blokada na HKS-u, dovedena su i pojačanja, dok kako sve to skupa izgleda moći će provjeriti danas od 21 sat kad pod Toranj stiže najljući protivnik u nas, momčad koja je dominirala u Hrvatskoj posljednjih sezona, baš u vrijeme Cibonine ogromne krize, Zadar.

Počinje nova sezona ABA lige, ali nije to jedino natjecanje na kojemu Vukovi žele pokazati kako su sada bolji i stabilniji. Već sljedeći vikend kreće i Hrvatsko prvenstvo, dok u njemu - ne kriju pod Tornjem - žele otići do kraja, pa trofejnu dvoranu obogatiti s novim ukrasom.

Kasniji početak priprema

Ali idemo redom. Cibona je, znate to već, uoči sezone na klupu dovela 44-godišnjeg američkog trenera, Chrisa Thomasa. On će voditi momčad u ABA ligi, biti na neki način šef klupske struke, dok će ulogu trenera u domaćim ogledima imati Bariša Krasić. Stoga je Krasić bio na inauguracijskoj presici uoči početka sezone, kao uostalom i sada već dugogodišnji kapetan Krešimir Radovčić.

O novoj je sezoni i novoj Ciboni rekao za početak pokoju Chris Thomas.

image

Novi trener Chris Thomas

GORAN MEHKEK Cropix

- Imamo veliko samopouzdanje uoči početka sezone. Krenuli smo s pripremama nešto kasnije, ali napravili smo sjajan posao. Očekivanja su da budemo u svakoj utakmici kompetitivni, ali isto tako želimo prezentirati i jedan novi stil igre, jer želimo igrati brzo. Isto tako moramo biti čvrsti i borbeni, tu biti na razini na kojoj je momčad i do sada bila. U goste nam stiže Zadar u petak i mi dobro znamo koliko je to talentirana momčad, znamo da su prvaci i da su igrali vrlo dobro lani u ABA ligi, kao što znamo da su dobro vođeni. Mi ćemo nastojati stići do pobjede, želimo se boriti za svaku loptu, ali isto tako i želimo rasti kroz sezonu - kazao je Thomas koji je svjestan da mu momčad neće biti kompletna na prvom derbiju sezone.

Naime, još uvijek u Zagreb nije stigao projektirani prvi centar Talib Zanna, pa će kontra Zadra nedostajati jedno jako tijelo na visokim pozicijama. Dobra je vijest kako je Filip Bundović sanirao ozljedu šake i trenirao je posljednji tjedan, pa će svakako biti u rotaciji za ogled u petak navečer.

Bariša Krasić je dodao:

- Zadovoljni smo kako smo odradili pripremno razdoblje. Ideja je bila zadržati okosnicu momčadi od lani i u najvećem dijelu smo u tome uspjeli. Doveli smo, k tome, kvalitetna pojačanja i složili dobru momčad koja će stremiti ispuniti naše ciljeve. Oni su doći do doigravanja u ABA ligi, ali osvojiti i domaće Prvenstvo te Kup. Usput, želimo afirmirati i naše mlade igrače Katanovića, Pavkovića, Jakića i Bubala, želimo da oni budu bolji iz dana u dan. Zadar je naš prvi izazov i utakmica s njima donosi poseban naboj, što posebno i ne treba naglašavati. Svjesni smo snage Zadra, iako je on ostao bez tri važna igrača u odnosu na lanjsku sezonu. Znamo kvalitete i mane našeg protivnika i u posljednjem tjednu smo dobro radili kako bi te spoznaje prenijeli na teren.

Potpuno drukčiji stil igre

Za kraj i malo priče iz svlačionice jer tu je bio prvi među jednakima, kapetan Krešimir Radovčić.

- Jedva smo dočekali početak sezone. Prva dva tjedna smo naporno radili s Barišom Krasićem, kondicijski se podigli, onda nam se priključio Chris Thomas i sve skupa smo doveli do razne na kojoj on želi da budemo. Momčad se suočila s nešto različitom stilom igre od onoga lani. Dovedena su i kvalitetna pojačanja pa se nadam dosta uspješnoj sezoni, to bi značilo dobro gurati u ABA ligi i u Hrvatskoj tražiti oba trofeja. Odmah na startu stiže nam u goste Zadar koji je dosta drugačiji, kao što je uostalom slučaj s nama. U Zadru više nam dva najbolja igrača, Božića i Drežnjaka, ali stigle su adekvatne zamjene, vidjet ćemo...

Koliko je za njega teška transformacija u novi stil igre koji traži Chris Thomas?

- Posljednje dvije sezone Chris Tomas je gledao sve naše utakmice i spoznao je da smo većinu akcija završavali između 20. i 24. sekunde napada. Napadi su nam bili dosta dugi i sada je glavi cilj da trčimo, pri tome imamo i slobodu u igri. Naravno, to ne smije biti bezglavo, postoje tu principi koji se moraju provoditi, dok je cilj igrati brzo i lijepo za oko. Prošle sezosmo se prilagođavali onome što smo imali. Uz ovaj stil košarke nas četiri, pet seniora koji smo bili u rotaciji, ne bismo preživjeli niti dvije četvrtine, kamoli cijelu sezonu da smo igrali ovako. Sada je drugačije, sada imamo 12 igrača - zaključio je Radovčić, uvjeren kako Cibonine navijače čeka jedna posve različita sezona.

Bogati program u dvorani

Tako bi trebalo biti i u dvorani. Ideja je kluba da utakmice postanu mjesto za izlazak, ideja da se uoči utakmice igraju mečevi mladih selekcija, da se održavaju koncerti, da sama utakmica bude zagrijavanje za sve one koji su odlučili na neki gradski izlazak.

Dug je put do cilja, ne samo rezultatskog, nego i ukupnog cilja pozicioniranja kluba u zajednici. Međutim, Cibona je svoje najteže dane preživjela. Takav je dojam i nadamo se da nismo u krivu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 08:24