Amar Gegić i Vladimir Mihailović

 IVANA DERGEZ/KK CIBONA
START KOŠARKAŠKE SEZONE

Zadar je u Draženovu domu nastavio tamo gdje je stao: Gegić na tragu Božića, Vukovi još u ‘vakuumu‘

‘Ovo je nova momčad, još uvijek smo u procesu formiranja i zbog toga želim čestitati momcima‘, rekao je Jusup
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 22. rujan 2024. 08:31

Amar Gegić - negdašnji cibos iz momčadi koja je 2022. donijela posljednji naslov pod Toranj, odnosno prije no što je hrvatskim parketima počeo dominirati Luka Božić, odnosno Zadar, sada dvostruki uzastopni prvak i osvajač dvostruke krune prošle sezone - u petak je navečer podsjetio nešto više od tisuću navijača Vukova što su izgubili neposredno prije no što je krenula dvogodišnja (još traje) agonija u klubu.

Uglavnom, reprezentativac BiH - oni nas 21. i 24. studenog čekaju u “dvomeču” u kvalifikacijama za Eurobasket - je na startu košarkaške sezone u Hrvata, u velikom derbiju pod Tornjem poveo Zadar gotovo istovjetno kao što je to posljednje dvije godine radio Božić. I bila je to loša vijest za Vukove koje je Gegić zatrpao sa 16 poena u prvoj četvrtini, do kraja izuzetno učinkovitih - 13 od 17 iz igre - 30, uz pet skokova i četiri asistencije te jednu “crnu točku”, odnosno šest izgubljenih lopti. Dovoljno da Cibona ostane daleko od Zadra (69:87), pogotovo uz dionice Mazalina i Gilberta te Karla Žganeca, čijih devet poena, uz po osam skokova i asista, zvuči vrlo značajno...

Zanna čeka radnu dozvolu

- Odigrali smo izuzetno kvalitetnu utakmicu. Obrambeno smo se postavili dobro, dok je dominacija u skoku bila važna komponenta naše igre. Ovo je nova momčad, još uvijek smo u procesu formiranja i zbog toga želim čestitati momcima na pobjedi u prvom kolu, posebno jer smo je ostvarili na gostujućem terenu.

Tako će Danijel Jusup nakon pobjede u kojoj je njegova momčad nadskakala protivnika 34-16, onda i nadigrala u svim ostalim segmentima. Ukratko, dominacija u svakom smislu.

- Znali smo to unaprijed, da naši visoki igrači nemaju fizičku prednost, odnosno da moraju pojačati fizičku igru - u kratkim je crtama poraz “objasnio” Chris Thomas, američki trener Vukova za ABA ligu, dok će u PH momčad voditi Bariša Krasić.

Činjenica da nije igrao Talib Zanna (navodno čeka radnu dozvolu), jedno od tri inozemna pojačanja koja su u Zagreb stigla s Thomasom, silno je oslabila Cibonu koja se na centru tako morala “krpati” s Domagojom Vukovićem, što su Zadrani obilato koristili, dok sve ono dobro što je pokazao prije svih Toni Ročak, švicarski Hrvat i negdašnji američki student pristigao iz Dubrave te na mahove očiti izraziti individualci Cat Barber i Peter Jok, bilo je puno premalo u odnosu na one silne najave - napad na doigravanja ABA lige i oba hrvatska trofeja - koje su dan ranije stizale iz Tornja.

image


RANKO SUVAR Cropix

Za tako što će ova Cibona trebati daleko više od tek petorice strijelaca u derbiju sa Zadrom, s tim da su spomenuta tri pojačanja iskombinirala 53 od 69 poena, ozbiljna rotacija svela se doslovno na petorku - uz već spomenute još kapetan Krešo Radovčić - i po tek nešto više od šest minuta Filipu Bundoviću i Ivanu Perasoviću.

Zagrepčane zanima - košarka

S druge strane, i bez ozlijeđenog Mate Kalajžića, s još uvijek nedovoljno spremnim Vladimirom Mihailovićem, Zadar je u petak u Draženovu domu pokazao da bi ove sezone kad se momčad kompletira i do kraja uigra s nedavno pridošlim crnogorskim reprezentativcem, mogao imati veću širinu, nego u prošloj.

Usporedbe radi, ljetos je na Višnjik došlo šest, pod Toranj osam novih igrača, što bi dalo sugerirati kako su obje momčadi potpuno rekonstruirane. No, tu postoji jedna velika razlika. Zadar nije mijenjao sustav igre, tu je trener Jusup sa starosjediocima Ramljakom, Žganecom i Mazalinom lakše uklopio Gegića koji je prošao i cijele pripreme s momčadi. Cibona se pak okupljala “u hodu”, trener i svi nositelji igre se doslovno još vjerojatno nisu niti do kraja raspakirali od dolaska u Zagreb i ta je “raštimanost” bila itekako vidljiva na startu sezone.

Zadrani su se pod Tornjem postavili onako kako se to od dvostrukog uzastopnog prvaka očekuje. I time poslao poruku ne samo Ciboni, već i Splitu koju bi mu trebao biti najozbiljniji konkurent u domaćim okvirima. U Krešinu domu ponovo stanuje momčad koju će se itekako nešto pitati kad se budu dijelili trofeji. Pogotovo s iskustvom pobjeđivanja koje su posljednje dvije sezone nagomilali Jusup i neki njegovi momci...

Na kraju se u ovoj priči treba osvrnuti i na to da je Cibona - kakve god pozitivne signale slali iz kluba - još uvijek u “vakuumu”. Na svim razinama. Jer, osim što trener Thomas tek treba izgraditi povjerenje u hrvatsku jezgru momčadi zadržanu iz prošle sezone, klub čeka još jako puno posla u izgradnji povjerenja navijača koje nisu uspjeli mobilizirati agresivnom marketinškom kampanjom na društvenim mrežama proteklih tjedana. Točnije, mobilizirali su njih oko tisuću, čak i manje jer je tradicionalno na tribinama bilo i dosta Zadrana.

Koncert Colonije, daleko povoljnija cijena ulaznica u pretprodaji od suludih 20 eura na dan utakmice, uz poruke o “povratku košarke”, “povijesnom okršaju” i slično, puno je premalo da bi se Zagrepčani doveli u dvoranu. Njih - kad govorimo o onima koji vole i žele gledati Cibonu - zanima isključivo i samo ozbiljna košarka. Kakvu Vukovi ne igraju već godinama i kakvu ponovo nisu igrali na otvaranju sa Zadrom.

Jusup: Mihailović će nam sigurno biti pojačanje

Za razliku od Mate Kalajžića koji je povremeni hrvatski reprezentativac, Amar Gegić i Vladimir Mihailović spadaju među ključne ljude reprezentacija BiH odnosno Crne Gore pa ih stoga možemo ocijeniti najvećim pojačanjima Zadra u ljetošnjem prijelaznom roku.

Trener Danijel Jusup je nakon pobjede protiv Cibone prokomentirao službeni debi ovog tandema u dresu Zadra...

- Gegić je odigrao izvrsno, iako je u prvom poluvremenu imao šest izgubljenih lopti, što sam mu zamjerio. Poveo je o tome računa i drugo poluvrijeme kada nismo gubili loptu razvijali smo igru kako nam je odgovaralo. Mihailović je tek došao, napravio dva treninga, treba mu malo vremena da uđe u ritam, ali sigurno će biti pojačanje. Mislim da su danas drugi dečki dobro nadomjestili njegovo hvatanje forme - rekao je Jusup. (tod)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 08:32