Shannon Shorter

 ANTE CIZMIC Cropix
PRVI STRANAC KAPETAN

‘Split mi se dopao jer se živi opušteno. Ne postoji ni jedna stvar koja mi se u gradu i klubu ne sviđa‘

Američki košarkaš je ušao u povijest nekadašnjeg trostrukog prvaka Europe kao prvi stranac kapetan
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 19. rujan 2024. 23:13

Za Shannona Shortera čuo je vjerojatno svaki iole ozbiljniji pratitelj hrvatske, ali i regionalne košarke. Puno je priča o njemu već ispričano, mnogi će reći kako je on svojevrsni "globtroter", svjetski putnik s obzirom na broj klubova, kontinenata i država koje je promijenio kroz karijeru.

Mnogo je stranca prošlo kroz hrvatsku košarku do danas, neki uspješnije, neki tek epizodno. Za ovog iskusnog lisca, španera, ne može se reći da je tek prolaznik. Definitivno je obilježio domaću košarku i jedan je od kvalitetnijih igrača koji su se uopće pojavili na našim parketima u posljednje vrijeme. On će sam uvijek reći kako je mijenjao adrese kroz karijeru, a skrasio se u 32. godini i to u Splitu gdje ulazi u svoju četvrtu sezonu. I to ni manje ni više nego kao kapetan. Iza njega je i po mnogočemu burno i stresno ljeto, a sjajna prilika da se o svemu malo oglasi i sâm Shorter bio je Splitov "media day".

Najzanimljivija tema bila je ona o povratku u Split unatoč ozbiljnim ponudama Napolija i Zadra

- Obožavam vrijeme koje sam i ranije proveo ovdje, obožavam ljude, navijače i sve vezano za ovaj grad i klub. Imam odličan odnos i s trenerom Rimcem. Zvao me i imali smo odličnu komunikaciju. Nisam uopće puno dvojio. Kažem, volim ovaj klub i navijače. Uostalom, imamo mi još puno posla za obaviti kao momčad. Imao sam dobre individualne predstave, ali zapravo s ovom momčadi još nisam napravio ništa što sam želio - započeo je Amerikanac kojega je u žutom dresu sada već i prirodno vidjeti.

U novu sezonu suigrače će povesti kao kapetan. Prvi u povijesti giganta s Gripa kojemu je to pošlo za rukom kao strancu.

- To ne mijenja stvari puno iz moje perspektive, uvijek sam vodio računa o odnosu prema ovoj igri. Dolazim na trening i utakmice po tri-četiri sata ranije, natječem se i treniram na pravi način. Pokušavam vući momčad da bude bolja, čini mi se da u sebi imam prirodno razvijeno liderstvo - kaže Shorter, koji ne krije zahvalnost klubu i suigračima po pitanju uloge kapetana.

- Pun sam poštovanja i zahvalnosti za ulogu koju mi je klub povjerio. Najbitnije mi je da znam da mi suigrači vjeruju i njima također zahvaljujem što su mi omogućili ovakvu poziciju, a ja sam pun energije i radujem se novim izazovima s njima.

image

Teo Čizmić i Shannon Shorter

ANTE CIZMIC Cropix

Kakva se kapetanu čini roster ovogodišnje momčadi i koliko je različit od prošlogodišnjeg?

- Teško je reći, moramo odigrati još pokoju utakmicu. Odradio sam dio priprema, ali sam zbog osobnih problema morao otići kući. Radujem se natjecanju uz nove momke protiv kojih sam i ranije igrao sa suprotne strane. Dobro ih poznajem i znam da su natjecatelji i da samo žele pobjeđivati. Jedva čekam subotu da vidim kako ćemo započeti sezonu - objašnjava Shorter.

Pri potpisu novog ugovora rekao je da je u Splitu napokon pronašao sebe. Što, stoga, ima Split, a ostali gradovi i države nisu imale?

- Nisam se nekako poistovjetio ranije s tim svim lokacijama, nisam do kraja spoznao kako sredine i ljudi funkcioniraju. Ispočetka nisam imao te spoznaje ni ovdje, znao sam jedino za strastvene navijače. Imam sjajno mišljenje o Slavenu Rimcu kao treneru, ali i kao osobi. Split posjeduje sjajnu grupu igrača koje sam lako i brzo upoznao i zavolio - iskreno će ljubimac Gripa.

Otkrio nam je i zanimljivu situaciju od ovog ljeta.

- Ozbiljna je bila priča s Italijom i Napolijem. Čak su nam se podudarale i ambicije, ali Teo (Čizmić) je stigao s ponudom u posljednji trenutak. Zvao me, razgovarali smo i dogovorili sve kako bismo opet surađivali. Sretan sam bio i ja, a i klub. Imam nevjerojatnu svakodnevnu podršku navijača, a Split kao grad mi se dopao jer se živi lagano i opušteno. Iskreno, ne postoji ni jedna stvar koja mi se u gradu i klubu ne sviđa.

Shorter odaje dojam čovjeka koji se stvarno zaljubio u Split. Nigdje, kaže, nije živio ovoliko dugo

- Samo u mom Houstonu i Splitu živim. Houston i Split cijeli moj život.

Iako smo znali kakav ćemo odgovor od Shortera dobiti, upitali smo ga o ambicijama u novoj sezoni

- Znate, ambicije se ne mijenjaju. Samo želim da pobjeđujemo.

image

Shannon Shorter

ANTE CIZMIC Cropix

Za kraj je na red ponovno došla tema kapetana. Kako je od milja zvani Shorty reagirao kada mu je Rimac rekao da će biti kapetan?

- Iskreno nisam imao neku posebnu reakciju. Jednostavno, to me čak i nije iznenadilo. Nisam tip osobe koja će se promijeniti samo zbog neke titule ili nove uloge. Vodit ću svoje momke na terenu kako sam to radio i do sada. Jasno mi je da s novom ulogom ipak dolaze i veća očekivanja i odgovornost. Sve zapravo staje u veću odgovornost. Uvijek sam osjećao poštovanje suigrača i s njima razgovarao o svemu. Sada su se te stvari samo još više istakle jer me suigrači gledaju kao kapetana. Jako sam im zahvalan na svemu.

I ranije je prostim okom bilo lako osjetiti uzajamnu ljubav između Shortera i Gripa, a on je uvijek volio brinuti o suigračima koji su ga gledali kao mentora. Poseban odnos imao je i s onim najmlađima. Znao je reći kako je pred koji mjesec, recimo, Kučića i Tišmu pozvao na svoj kamp u Houston, a to samo govori o njihovom odnosu.

Pun je Shorter poštovanja za sve i svih po pitanju Splita kao grada i kluba, a u pohod ka trofejima sa svojim žutima kreće u Subotu kada na Gripama počinje nova sezona. Stiže Igokea.

Linker
19. rujan 2024 23:14