JAKOV PRKIC Cropix
PREOKRET NA GRIPAMA

Košarkaši Splita vodili do pet minuta prije kraja, pa izgubili od Igokee na otvaranju ABA lige

Split je u 35. minuti vodio 69-65, da bi gosti u sljedeće četiri minute napravili seriju 13-0
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 21. rujan 2024. 21:13

SPLIT - IGOKEA 74:79 (14:14, 18:21, 31:24, 11:20)

SPLIT - Dvorana Gripe. Gledatelja: 500. Suci: Pukl, Obrknežević, Ćalić.

SPLIT: Shorter 17, 9sk, 4a, Jordano 14, Katić 2, Tišma 4, 3sk, Kučić 5, 5a, Vuko 6, 4sk, Škara 11, 3sk, Pavin, Benson 6, 9sk, Kapusta 5, 4sk, 7a, Ljubičić 4.

IGOKEA: Anim 4, 3sk, Radošić 4, Gavrilović 8, 3sk, Jones 13, 4sk, 9a, Pušica 9, 4a, Ilić, Stanković, Milosavljević 10, 4sk, Simanić 10, 4sk, Marić 6, Carter 6, 3sk, 3a, Jeremić 9


Novi Split predstavio se Gripama, a sa suprotne strane stajala je Igokea, koja je objektivan takmac za ovosezonsko doigravanje. Utakmici je nazočio i strateg Zadra Danijel Jusup, vjerojatno skautirajući momčad iz Laktaša, koja je njegov sljedeći protivnik, a Gripe su prije početka susreta pozdravile splitske olimpijske medaljaše iz Pariza.

Slaven Rimac utakmicu je odlučio početi bez Amerikanaca Shortera i Bensona, a nasuprot Jonesa, Stankovića, Simanića, Cartera i Jeremića stajali su Kapusta, Jordano, Tišma, Škara i Ljubičić. Utakmica je otvorena neujednačenim kriterijem suđenja, ali to za regionalnu ligu nije ništa čudno. Jeremić je od početka pritiskao Kapustu koji nije uspijevao suvislije organizirati napade Žutih.

Početak je protekao u blagoj nervozi, a obilježio ga je s dva lijepa prodora David Škara. S druge strane je dva puta zabio Bryce Jones. Igokea je igrala sjajnu obranu, a na tu agresivnost se Split nikako nije uspijevao snaći, što je rezultiralo lošim napadom. Gosti su bili tek nešto uspješniji, ali je stvari na početak vratio tricom Shannon Shorter.

Gosti su držali visok ritam u obrani i Split je teško dolazio do poena. To je rezultiralo odlaskom gostiju na plus 6 početkom druge četvrtine. Domaćin je izgledao nemirno i nervozno i igrao s puno grešaka. Na kratko se Split primakao, ali su gosti mini serijom ponovno pobjegli. Kroz cijeli prvi dio gosti su bili na minimalno dva posjeda viška, a domaćin se borbenošću pokušavao održati u rezultatu. Shorter je košem s istekom napada održao domaće na minus tri nakon prvih 20 minuta, a kako je Split izgledao rezultat je i dobar. Vidjelo se da je prva službena utakmica sezone i nervoza je nešto očekivano i neizbježno.

Zabrinjavajuć je bio i podatak od 15 izgubljenih lopti u 20 minuta. Sami nastavak početkom treće četvrtine nije ponudio ništa bolju košarku, bilo je puno nervoze i promašaja. Gosti su pobjegli na šest poena prednosti preko Terrella Cartera koji je u nastavku mučio obranu Žutih. Jordano je tricom doveo domaće na minus dva. Kada je Split izjednačio, Pukl je propustio suditi očigledne korake, a zatim uvrijeđeno dosudio tehničku klupi Splita. Klasična je to regionalna liga, u ovakvom izdanju uopće nije nedostajala.

Split je na to odgovorio sjajnom razinom igre, a dominirali su Borna Kapusta i David Škara koji je tricom doveo Splićane u vodstvo od tri koša. Poništio je kratko vodstvo brzo tricom Jeremić, samo da bi se ukazao kapetan žutih Shannon Shorter s realizacijom dva plus jedan. Utakmica je u drugom dijelu definitivno poprimila ozbiljne konture. Vito Kučić je vezanim poenima na kraju treće dionice donio Splitu plus 4 uoči posljednjih 10 minuta.

Početkom posljednje dionice domaći su se preko Vuke i Shortera prvi puta odlijepili na ozbiljnih plus 9, no to je brzo gotovo pa anulirano dvjema tricama Milosavljevića. Vratio je Rimac u igru Kapustu i Jordana, a gosti su podigli razinu agresivnosti i potpuno se vratili u utakmicu. Kapusta je iskreirao more otvorenih pozicija svojim suigračima, ali kako je kopnila snaga kopnila je i preciznost. Kad je bilo najpotrebnije, za goste se ukazao Bryce Jones koji je primakao Igokeu na pola koša zaostatka, a potom su i poveli preko Gavrilovića na nešto manje od pet minuta do kraja.

Olako su Žuti prosuli devet poena viška početkom posljednje dionice, a to se na kraju pokazalo ključnim. Stao je Split kada je bilo najpotrebnije, a Kapusta i Jordano su se očigledno ohladili na klupi. Utakmicu je s dva sjajna poteza presudio Bryce Jones i tu je priči bio kraj. Domaćin se u posljednjih 6 minuta potpuno ugasio, a tako se ne može protiv ozbiljnog protivnika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 22:28