TOM DUBRAVEC Cropix
MOGUĆE KOMBINACIJE

Što to čeka Hrvatsku na Euru? Budemo li treći u skupini, smiješi nam se prilika za reprizu velike pobjede

Zasad je jedino jasno da 2. mjesto u skupini B donosi dvoboj s drugoplasiranim iz skupine A
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. lipanj 2024. 10:24

Španjolska 15. lipnja, Albanija 19. lipnja i za kraju Italija 24. lipnja. Tako izgleda raspored Hrvatske u skupini B Europskog prvenstva u Njemačkoj. Za 13 dana saznat ćemo kako su Vatreni odradili posao, jesu li prošli u osminu finala ili se oprostili već u prvoj fazi natjecanja.

Ostvare li Dalićevi momci uspjeh i uđu među 16 najboljih, trenutačno je čak 16 mogućih suparnika s kojima mogu u borbu za mjesto u četvrtfinalu. Kao prvi igrali bi 30. lipnja u Kölnu, kao drugi dan ranije u Berlinu, a kao treći početkom srpnja. Postoje dvije mogućnosti, da igraju protiv osvajača skupine F 1. srpnja u Frankfurtu ili protiv najboljeg iz skupine E 2. srpnja u Münchenu.

Zasad je jedino jasno da 2. mjesto u skupini B donosi dvoboj s drugoplasiranim iz skupine A u kojoj su Njemačka, Škotska, Mađarska i Švicarska. Računamo li da će tu skupinu osvojiti domaćin Njemačka, takav rasplet u osmini finala uopće ne bi bio loš. U četvrtfinalu bi potom, barem prema papirnatom pogledu na favorite, Vatrene mogla dočekati Engleska.

Mogući suparnici u osmini finala reprezentacija iz skupine B Eura

1. mjesto

3. iz skupine A (Njemačka, Škotska, Mađarska, Švicarska), D (Poljska, Nizozemska, Austrija, Francuska), E (Belgija, Slovačka, Rumunjska, Ukrajina) ili F (Turska, Gruzija, Portugal, Češka)

2. mjesto

2. iz skupine A (Njemačka, Škotska, Mađarska, Švicarska)

3. mjesto

1. iz skupine E (Belgija, Slovačka, Rumunjska, Ukrajina) ili F (Turska, Gruzija, Portugal, Češka)

Prvoplasirani iz naše skupine morat će pričekati na rasplete u ostalim skupinama. Mogući suparnici su treći iz skupine A (ako najbolji treći budu iz skupina A, B, C i D ili A, B, C i E ili A, B, C i F), skupine D (ako treći najbolji budu iz skupina A, B, D i E ili A, B, D i F), skupine E (ako treći najbolji budu iz skupina A, B, E i F ili A, C, D i E ili A, C, E i F ili A, D, E i F ili B, C, D i E) i skupine F (ako treći najbolji budu iz skupina A, C, D i F ili B, C, D i F ili B, C, E i F ili B, D, E i F ili C, D, E i F). Jako komplicirano, zato se teško baviti ozbiljnijim kalkulacijama, a matematički su najveće šanse da će suparnik stići iz skupina E ili F.

Treće mjesto, pak, donosi dva moguća suparnika, pobjednike iz tih istih skupina (po pet raspleta s trećeplasiranima nude svaku soluciju). U skupini E glavni je favorit Belgija (u skupini još Slovačka, Rumunjska i Ukrajina), a u skupini F Portugal (Turska, Gruzija, Češka). Dakle, opravdaju li Španjolska i Italija ulogu favorita, a Hrvatska kao treća ode među 16, tamo bi se mogla dogoditi repriza nedavnog dvoboja iz Oeirasa.

Linker
12. lipanj 2024 10:25