JAIME REINA Afp
NADOLAZEĆI PRVACI

Tinejdžerske zvijezde koje bi mogle obilježiti Euro: Listu predvode "novi Messi" i klinac bolji od Scholesa

Uvjereni smo ako to ne učine već ovog ljeta, da će to napraviti na jednom od sljedećih velikih natjecanja
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 12. lipanj 2024. 09:45

Tri dana dijele nas od službenog otvorenja Europskog prvenstva u Njemačkoj, koje će startati dvobojem između domaćina i Škotske. Bit će to vjerojatno posljednja šansa za neke veterane, poput primjerice Luke Modrića, da osvoje europski trofej. S druge strane, oni najmlađi imat će prvu priliku zasjati na najvećoj mogućoj pozornici.

Izabrali smo pet najvećih tinejdžerskih zvijezda (19 godina ili manje) koje bi mogle obilježiti nadolazeću euro-smotru, a uvjereni smo ako to ne učine već ovog ljeta, da će to napraviti na jednom od sljedećih velikih natjecanja.

Prvo ime na toj listi je Lamine Yamal. Iako će tek dan uoči finala proslaviti 17. rođendan, radi se o igraču koji iza sebe ima više od 50 nastupa u profesionalnom nogometu. U dresu Furije odigrao je sedam utakmica, a statistika mu je i više nego zadivljujuća - dva gola i četiri asistencije. U Barceloni se nadaju da će upravo on postati "novi Messi", a Luis de la Fuente vjeruje da može dati ogroman obol već na ovom euru. - 90 milijuna eura

image

Lamine Yamal

JAIME REINA Afp

Sljedeći je - Kobbie Mainoo. Što reći o čudesnom veznjaku Manchester Uniteda koji je objeručke uhvatio priliku datu od strane Erika ten Haga? Riječi Paula Scholesa vjerojatno najbolje govore o kakvom se talentu radi."Nemojte me uspoređivati s njim, on je deset puta bolji igrač nego što sam ja bio u njegovim godinama", rekao je legendarni veznjak "crvenih vragova". Za Englesku je odigrao tri utakmice, od čega dvije od prve minute. Dakle, Gareth Southgate u njemu vjerojatno vidi veliku uzdanicu za Njemačku. Nedavno je u finalu FA kupa srušio Manchester City, pa zašto onda ne bi "tamo neku" Srbiju, Sloveniju ili Dansku?

image

Kobbie Mainoo

HENRY NICHOLLS Afp

Tek punoljetni Warren Zaïre-Emery sljedeće je ime na našoj listi. Polivalentni veznjak u protekloj se sezoni etablirao kao standardni prvotimac PSG-a, odigrao je 43 utakmice i pritom zabio tri pogotka, uz sedam asistencija, no pitanje je kakvu mu je ulogu namijenio Didier Deschamps i hoće li imati ikakvu s obzirom na snažnu konkurenciju među Tricolorima.

image

Warren Zaire-Emery

FRANCK FIFE Afp

Ono što je prije 20 godina u Portugalu bio Cristiano Ronaldo, danas je João Neves. Za igrača koji je tek prošle godine zagazio u seniorski nogomet otimaju se najveći klubovi u Premiershipu. Premda ga Transfermarkt "cijeni" na 55 milijuna eura, teško da će ga Benfica pustiti za cifru manje od one koja stoji u otkupnoj klauzuli, a to je 120 milijuna eura! Za Portugal je odigrao šest utakmica, ali tek jednu od prve minute. Roberto Martinez u veznome redu ima Palhinhu, Vitinhu, Fernandesa, Nunesa, Rubena Nevesa... Konkurencija je paklena, ali mora zaslužiti minutažu pa i posljedično - transfer karijere.

image

Joao Neves

JOSE MANUEL ALVAREZ REY Nurphoto Via Afp

Zucker kommt zuletzt (hrv. šećer dolazi na kraju), ali taj šećer nije njemačke proizvodnje, već - turske. Arda Güler odigrao je samo 12 utakmica u prvoj sezoni u dresu madridskog Reala te je u svakoj bio fantastičan. Carlo Ancelotti dobro zna što radi, dozira mladog Turčina koji je na Santiago Bernabeuu došao fizički pretanak za vrhunski nogomet. Već u sljedećoj sezoni trebao bi imati značajno veću minutažu u Realu, dok u Turskoj polažu u njega nade već ovog ljeta. Jer, u koga bi trebali ako ne u igrača madridskog Reala?

image

Arda Guler

WOJTEK RADWANSKI Afp

Pet najvećih tinejdžerskih zvijezda na Euru 2024. (cijena prema Transfermarktu)

Lamine Yamal - 90 milijuna eura

Kobbie Mainoo - 50 milijuna eura

Warren Zaïre-Emery 60 milijuna eura

João Neves - 55 milijuna eura

Arda Güler - 30 milijuna eura

Linker
12. lipanj 2024 16:38