ANTE CIZMIC Cropix
POGLED UNAPRIJED

Kako će Vatreni izgledati na Euru 2028.? Senatori će otići, ali jedan bi mogao postati vođa nove generacije

Posebna priča svakako jest Marcelo Brozović, koji će imati 35 u vrijeme otočkog Eura
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. lipanj 2024. 12:42

Velika Britanija i Republika Irska domaćini su Europskog prvenstva 2028. godine. U te četiri godine mnoge reprezentacije promijenit će lice svojih rostera. Naravnom i Hrvatska. Nekim našim dečkima ovaj Euro je “posljednji ples” na starokontinentalnim smotrama. Što i jest logično, godine čine svoje, kako kaže jedan refren: “Godine tilo kvare...”

Sve ima svoj kraj, pa tako i ova sjajna generacija Vatrenih, koja nam je svima donijela mnogo radosti, veselja, slavlja. Naravno, nije uputno nikoga samo tako otpisivati, završavati reprezentativne karijere dečkima koji možda mogu putem Luke Modrića, pa eto u skorom nadolasku “četrdesete” igrati na visokoj razini. Upravo je Modrić primjer nogometne dugovječnosti, kao i Pepe, koji je postao najstariji igrač koji je zaigrao u povijesti europskih prvenstva s 41 godinom i 113 dana. Tu je i Ronaldo, koji ima 39. Dakle, može se igrati i kad biološki sat otkucava i kad je nogometna penzija pred vratima. Mnogo toga ovisi o genetici, načinu života, prehrani, treniranju. Nisu svi “oldtimeri” za staro željezo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Sasvim je, naravno, razvidno da je ovo bilo posljednje europsko prvenstvo za našeg kapetana, najboljeg igrača u povijesti, velikog Luku Modrića. Na Otoku bi za četiri godine imao preko 42 godine, ne dolazi u obzir da bi tada još bio u kopačkama. Ovo mu je po svemu i posljednje veliko natjecanje, nije se još oglasio, ali bilo bi veliko iznenađenje da bude u rosteru za sljedeće Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Također, u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj u reprezentaciji više neće biti niti naša dva današnja 35-godišnjaka, Ivana Perišića i Domagoja Vide. I ta dva velikana hrvatskog nogometa će mahnuti na pozdrav reprezentativnoj karijeri.

Andrej Kramarić ima 33 godine, dakle, u vrijeme sljedećeg Eura imao bi 37. To će biti lijepe godine, nismo sigurni da će Kramarić biti u rosteru Vatrenih. Makar, tko zna, možda će Krama i tada pokazivati da nije za “staru kramu”. On nam nekako djeluje kao igrač koji bi mogao još dosta dobro odraditi nekoliko sezona. To isto mislimo i za Antu Budimira, koji će za četiri godine imati 36...

Nova imena

Ali, uz sve poštovanje ovim starijim majstorima lopte, realno je očekivati da će na idućem starokontinentalnom skupu biti neki novi, mladi napadači, da će ih Hrvatska imati. Bilo bi pomalo tužno i zabrinjavajuće da se za četiri godine ne isprofiliraju mladi koji će nositi napad nacionalne vrste, da se ne afirmiraju Beljo, Frigan, Matanović, Matković, Šotiček, Šimić, Ivanović, Rukavina... Kad bi i za četiri godine na Euru morali s Kramarićem i Budimirom, pa čak i Brunom Petkovićem, koji će tada imati 33 godine, značilo bi da nešto debelo ne štima.

Mateo Kovačić će, pak, za četiri godine nositi 34 godine. Nekako nam se čini da bi on mogao na Otok, na idući Euro. Dapače, vidimo ga kao vođu nacionalne vrste, onoga koji će biti lider generacije koja stiže. Kovačić bi trebao biti naš najstariji igrač na tom natjecanju, a uz bok bi mu trebao stajati Mario Pašalić, koji bi imao 33. Marko Pjaca će također imati 33, ali s obzirom na sve ozljede koje je imao u karijeri, teško je očekivati da će moći odgovoriti svim zahtjevima. Konačno, niti na ovom Euru nije bio u prvom planu...

image
GABRIEL BOUYS Afp

Posebna priča svakako jest Marcelo Brozović, koji će imati 35 u vrijeme otočkog Eura. Da nas je netko prije godinu dana pitao tko bi u Modrićevim godinama mogao igrati za reprezentaciju, bez ikakvog okolišanja bismo pokazali na njega. Broz je djelovao kao igrač koji bi mogao voditi unuke da ga pogledaju na utakmicama. Međutim, ovaj Euro pokazao je da “mašina” trokira, da to nije Broz na koga bismo se kladili. Zato je teško vjerovati da će za 2028. godine biti u vatrenom rosteru.

U Velikoj Britaniji i Republici Irskoj gledat ćemo neku sasvim drugu generaciju, dinastija Modrića i društva doći će svome kraju.

Linker
27. lipanj 2024 12:45