Dani Olmo i Nico Williams

 ANGELOS TZORTZINIS Afp
EUROCAST

‘Tog igrača nikad se ne bih odrekao, svi ga se boje; Čovjek nosi broj 51! A evo tko ne ‘leži‘ Španjolcima‘

Engleskoj nedostaje kreativaca i imat će problema sa Švicarskom, a Francuzi prolaze Belgiju
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. srpanj 2024. 11:57

U novoj epizodi Eurocasta, našeg dnevnog podcasta namijenjenog njemačkom Europskom prvenstvu, nogometni trener Ivan Božić i glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola raspravili su o posljednjim dvjema utakmicama kontinentalne smotre, ali i ogledima koji nas očekuju u srijedu.

Engleska je na jedvite jade izvukla pobjedu protiv Slovačke, majstorija Judea Bellinghama u petoj minuti sučeva dodatka odvela je susret u produžetke, da bi Harry Kane zabio za četvrtfinale. No, Engleska opet nije pokazala pregršt dobrog nogometa...

- Ranija priča ispostavlja se točnom, jedna kvalitetna ekipa u lošem je ritmu. No, ovakve utakmice mogu prelomiti situaciju, Englezi bi mogli dogurati do finala. Međutim, nemaju igru niti viziju, ali na račun kvalitete zabili su na samom kraju - započinje Božić, a Šola nadodaje:

- Nedostaje im kreativaca, premda Bellingham pokušava preuzeti tu ulogu, ali nije on ‘taj‘, a Declan Rice još manje. Manjak kreacije osjeti se u igri Engleza, iako to nije nikakvo opravdanje za ovo što pružaju. Zato u Engleskoj dobivaju tolike kritike, čak i nakon ovog fenomenalnog preokreta.

Što je koštalo Slovake?

- Doživjeli su sudbinu mnogih reprezentacija na ovom Euru. Ne možeš se cijelo poluvrijeme braniti. U prvom je uspjela visoko izaći i pritisnuti, a u drugom jednostavno nije bila u stanju to činiti, ili je sama odlučila čuvati vodstvo po svaku cijenu. To je put koji ne može voditi do uspjeha, puno puta smo to vidjeli. U konačnici, mi smo tako primili gol protiv Italije, pa i Albanije. Žao mi je Slovaka, milimetri su ih dijelili od nevjerojatnog uspjeha, a Engleze od kraha, pa bi ih "častili" epitetima izdajica i neznalica. Ako će protiv Švicarske igrati kao sa Slovacima, ne može proći dalje - odgovara Šola.

Bellingham vrijedi 180 milijuna eura, Slovačka nešto više od 150 prema Transfermarktu...

- Još jedna potvrda da nogomet igra momčad, dok su Englezi primjer nekoga tko ima sve, a uopće nije momčad - podvlači Šola.

Budući da su toliko malo pokazali, Garethu Southgateu možda se smiješi otkaz čak i ako se još malo zadrže na turniru...

- Engleska nacija ide iz krajnosti u krajnost, moglo bi se to dogoditi jer ne vidimo napretke i nešto zbog čega bismo mogli reći da je Engleska prava - kaže Božić.

Niz reprezentacija napravio je bolji uspjeh nego što smo mogli očekivati. Tom krugu neupitno pripada Gruzija, ali jučer protiv Španjolaca (1:4) nije bilo šanse, premda smo u prvom poluvremenu mogli vjerovati u čudo...

- Prvih 45 minuta meni je daleko najbolje što sam vidio na ovom Euru. Španjolska koja igra nevjerojatnom lakoćom, brzinom i okomitošću. Primljeni gol ih je malo stresao, ali fenomenalna igra Španjolaca. S druge strane, nevjerojatna hitrina i otvaranje, sklad u izlascima u kontre. Gušt je bio gledati taj nogomet. Ako postoji reprezentacija koja je igrama pokazala da zaslužuje osvojiti Euro, onda je to Španjolska - navodi Šola.

Kako uopće pristupiti momčadi protiv koje strahuješ i kad imaš i kad nemaš loptu, jesu li obrana pa kontre zaista jedino rješenje?

- Mislim da bi francuski stil igre mogao njima stvoriti dosta problema. Uski blok smanjio bi im igralište, imaju jako brze tranzicije i ostavljaju Mbappéa jedan na jedan. Tako hitre igrače teško je braniti na velikom prostoru. No, slažem se da je Španjolska pokazala najviše, uigrani su i kvalitetni na svakoj poziciji. Ali da su pobjedivi, jesu. Smanjila se razlika između reprezentacija, prije se moglo dogoditi jedno iznenađenje, a sada svaka utakmica nosi neizvjesnost.

Uoči Eura mogli smo očekivati da će se znatno više pričati o Lamineu Yamalu, no i sami Španjolci zasad najboljim igračem Eura proglašavaju - Nicu Williamsa.

- Izrazito je dobar, okomit i direktan. On radi upravo ono što svako krilo treba raditi na ovom prvenstvu - kaže Božić, da bi Šola nadodao:

- Sada će vrijediti još više od aktualnih 60 milijuna eura, mislim da bi ga mogao kupiti neki engleski klub. Samo potvrđuje da igre iz Bilbaa nisu slučajne i da bi mogao biti top klasa. Već je sad ‘taj‘, ali da postane još veća zvijezda. Međutim, meni je Yamal i dalje nevjerojatna priča... - kaže Šola, a Božić se ubacuje:

- Da je Afrikanac, vjerojatno bi se zapitali je li zaista 2007. godište.

Prva današnja utakmica locirana je u Düsseldorfu, Francuska protiv Belgije, dvije ekipe od kojih se očekivalo da će dosad pokazati malo više...

- Francuzi igraju na rezultat, ne teže ljepoti i atraktivnosti. Mislim da im je glavni cilj dosad bio ne primiti gol, a imaju takvu kvalitetu naprijed, što im je dovoljno da stvore nekoliko šansi. S druge strane, Belgija ima problem realizacije, Lukakuu nikako da uđe neki "otpadak". Moglo bi im se možda danas vratiti nešto od toga - pretpostavlja Božić, dok se Šola zadržava na Lukakuu:

- Takvog igrača se ja nikad ne bih odrekao jer donosi stalnu opasnost i svi ga se boje.

Kad se kamera ugasila, Božić se prisjetio i zgode iz igračke karijere, kada se kao član belgijskog Beverena susreo s Lukakuom, koji je tada imao 16 godina.

- Gledaš i ne vjeruješ tko izlazi na teren, čovjek nosi broj 51!

Detaljniji uvid u odigrane utakmice osmine finala, te najavu susreta Portugala i Slovenije, u kojoj se Matjaž Kek nada da će iznenaditi znatno jaču momčad, pogledajte u priloženoj epizodi novog Eurocasta ili na našem YouTube kanalu.

Linker
01. srpanj 2024 11:57