ATP BOGOTA

BERNARD TOMIC - IVO KARLOVIĆ Karlovic u drugom finalu Bogote

Hrvat se nalazi u odličnoj formi, a upravo je prošle godine Bogota nekako označila njegov uspon. Tada je uzeo naslov, a i ove sezone je pokazao kako mu uvjeti u Kolumbiji odlično odgovaraju
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 20. srpanj 2014. 12:35

Doktor Ivo je prošle godine osvojio Bogotu bez izgubljenog servisa. Nadmorska visina odgovara njegovom stilu tenisa u kojemu razoran servis dominira. Što se tiče teških uvjeta, Ivo zbog stila igre se zapravo niti ne umara puno. Iako je ove godine izgubio servis, zasluženo se plasirao u finale.

Nakon što je imao "šetnjicu" u prva dva kola u kojima je odigrao čak tri tie-breaka od četiri odigrana seta, Radek Stepanek je bio veliki zalogaj. Prvenstveno zbog toga jer Karlović nikada nije dobro prolazio protiv Čeha.

Meč je za Hrvata dobro počeo. Napravio je obrat odmah u petom gemu i držao ga do kraja seta. Nije u toj dionici ponudio niti jednu break-loptu. Međutim, koncentraciju na servisu nije zadržao u drugom setu. Izgubio je svoj servis po prvi puta na turniru, te je Lepi Rade poveo 0-3. Do kraja seta je Ivo spašavao još pet break-lopti u dva servis gema i druga dionica je zasluženo otišla na stranu Radeka...

Trećim setom je dominirao servis. Međutim, Stepanek nije mogao izdržati "pritisak" krajem meča. Servirao je za ostanak na 5-4. Prvi servis nije mogao ubaciti niti za lijek. Napravio je jednu neforsiranu grešku forhendom, onda je nakon smasha u kojemu je pogodio stranu Radek, Ivo odigrao savršen volej. Zatim je Čeh napravio dvostruku grešku nakon čega je Doktor Ivo iskoristio prvu meč-loptu nevjerojatnim poenom na mreži.

- Bio je ovo jako težak susret, puno teži nego što sam imao u četvrtfinalu. Stvarno sam sretan što sam otišao u finale. Ključno je bilo ostati miran, pokušavati profesionalno pristupati igri i biti što je koncentriraniji - kazao je Ivo nakon meča.

U finalu ga čeka Bernard Tomic. On je pokazao jako puno emocija i želje kako bi stigao do finala što je nekako čudno za njega. Australac je mušičav igrač koji ostavlja dojam na terenu kako ga boli briga za sve. Osim u Australiji... No, ovdje u Bogoti je pokazao želju i motiv, a nakon dvoboja protiv Estrelle je čak pao i na pod. Iako možda kvalitetom nije bio najbolji mogući meč, sve je to zamijenila neviđena drama...

Tomic je prvi stigao do obrata u prvom setu, ali ga je u osmom gemu Estrella vratio. Dionica je otišla u tie-break u kojemu je Australac odmah otišao na prednost od 1-5. Tada se nekako činilo kako bi Estrella mogao mentalno pasti, ali to se nije dogodilo. Dominikanac je stigao odmah do breaka i poveo 0-3. Međutim, prednost nije dugo trajala, te je drugi set ponovno otišao u tie-break. U njemu je ponovno bolje krenuo Tomic, ali je Estrellea na 5-5 i servisu Australca napravio ključan mini break i vratio stvari na početak. U trećem setu su oba igrača spašavali po jednu break-loptu, te je završan dionica također otišla u tie-break. Baš kao i onaj set prije, ključan mini-break je došao na 5-5, ali ga je ovaj put iskoristio Tomic i nakon prve meč-lopte stigao do pobjede. Pobjede koja mu je jako puno značila. Pogotovo nakon svih tih problema s kukom, ali i kritikama koje su ga u posljednje vrijeme "pogađale".

- Uvijek je teško igrati protiv Victora. Bilo je teško, to je veliki borac. Znam to jer sam već jednom igrao protiv njega na zemlji, a i sada sam znao kako će to biti težak meč. Pokušao sam ostati fokusiran, usredotočio sam se na svoj servis i uzeo pobjedu. Sutra idem po titulu - kazao je Tomic.

Treba reći kako bi situacija u kojoj je Estrella došao do pobjede bio potpuno zaslužen scenarij. Susret su odlučile sitnice i par poena. Možda je puno veće igračko iskustvo Australca na ovoj razini presudilo, ali i također se treba reći da je prvi servis bio njegova velika prednost. Mogao je računati na puno više besplatnih poena. Uostalom, Tomic je ubacio čak 21 as. Iako protiv Karlovića ima jako lijepa iskustva, na puno igre na servisu protivnika u ovom meču neće moći računati. Kada tomu nadodamo formu Hrvata, ali i govor tijela nakon meča Australca u kojemu je jedva hodao, dojam je kako Doktor Ivo ima blagu prednost u ovom susretu.

Linker
05. listopad 2024 10:00