SIGURNA ZONA

‘Situacija u Srbiji bila je stabilna tijekom kolapsa regionalnog elektroenergetskog sustava, a tako će ostati‘

Tijekom kolapsa Srbija održala elektroenergetske interkonekcije s regijom

Ilustrativna fotografija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Situacija u Srbiji bila je stabilna u petak tijekom kolapsa u dijelu regionalnog elektroenergetskog sustava i prekida u opskrbi strujom, stabilna je i danas, a tako će ostati, izjavila je u subotu srbijanska ministrica energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović.

Ona je za RTS rekla da su sve interkonekcije Srbije sa sustavima Crne Gore, BiH i Hrvatske i jučer cijelo vrijeme u potpunosti funkcionirale.

Još se istražuje razlog jučerašnje havarije koja je izazvala lančane ispade elektroenergetskih sustava u dijelu Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da su tom nekontroliranom prekidu opskrbe pridonijele i tropske temperature.

To je jedan od najvećih prekida u posljednjih 20 godina, poslije onoga koji se dogodio u Italiji, a zahvatio je i dio Švicarske i to u europskom prijenosnom sustavu, ocijenila je Đedović Handanović, naglasivši da su svi sustavi u regiji i povezani - i zemlje međusobno i sa europskim prijenosnim sustavima i da je "situacija poprilično kompleksna".

Sjever Crne Gore je, zahvaljujući povezanosti s eletroenergetskim sustavom Srbije, normalno funkcionirao, uključujući i rad Termoelektrane "Pljevlja", rekla je Đedović Handanović, dodajući i da su interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

S obzirom na to da su i termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, "mi smo osigurali dodatna napajanja kolegama u regiji i zaista sam ponosna na to", rekla je srbijanska ministrica energetike. Ustvrdila je da su zahvaljujući ulaganjima Srbije u elektroenergetski sustav od 2015. godine sve interkonekcije sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom i jučer bile u funkciji.

“Ove godine ćemo imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovici iduće godine. Prijenosni sustav smo jačali u prethodnim godinama i to se pokazalo. Međutim, mi smo svi povezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam“, rekla je srbijanska ministrica energetike i rudarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 12:32