POTPUNI KOLAPS

Utvrđen mogući uzrok neviđenog nestanka struje u regiji, pogledajte što pišu svjetski mediji: ‘Balkan nije spreman!‘

Nestanak struje zadao je udarac turističkim ljetovalištima jer su restorani i supermarketi morali zatvoriti svoja vrata
 /Cropix

U petak je tijekom popodnevnih sati diljem zapadnog Balkana došlo do višesatnog nestanka struje. Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i velika područja hrvatske obale, pogodio je nestanak koji je potencijalno prouzrokovala nagla potražnja za strujom, nakon što su građani uključili klima uređaje kako bi se borili s visokim temperaturama.

O kolapsu su izvijestili brojni strani mediji. Britanski javni servis BBC u razgovoru sa stručnjacima je zaključio da se proizvodnja energije odmiče od upotrebe ugljena, iako infrastruktura još nije spremna.

- Proizvodnja energije na zapadnom Balkanu odmiče se od upotrebe ugljena, koji čini velik dio emisija stakleničkih plinova u regiji. Unatoč velikom nagonu za ulaganjem u solarnu energiju, škripava energetska infrastruktura još nije u potpunosti spremna za promjenu - naveli su.

Kako prenosi N1, prvo su se stvorile gužve na prometnicama nakon što su semafori prestali funkcionirati u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. U Podgorici su mnoge kuće ostale bez vode jer nisu radile pumpe. Automobili su stajali u kolonama i u Splitu, dok su se diljem grada čule sirene hitne pomoći.

image

Nestanak struje u Sarajevu

Antonio Balic/Cropix
image

Nestanak struje u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix
image

Nestanak struje u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

Nestanak struje prvi put je prijavljen oko 13 sati, a kako piše BBC, zadao je udarac turističkim ljetovalištima naše zemlje, "jer su u Dubrovniku restorani i supermarketi zatvorili svoja vrata". Glasnogovornica crnogorske elektrodistribucije Nada Pavićević prekid napajanja je opisala kao "poremećaj regionalnih razmjera".

- Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog temperature i samih visokih temperatura - rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u televizijskom prijenosu, javlja N1.

Prema informacijama koje prenose lokalni mediji iz BiH - električne mreže u regiji između Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije ostale su međusobno povezane desetljećima nakon ratova.

image

Nestanak struje u Sarajevu

Antonio Balic/Cropix
image

Nestanak struje u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix
image

Nestanak struje u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

Stručnjaci još uvijek pokušavaju utvrditi izvor kvara, ali crnogorska televizija Vijesti objavila je da je primijećen požar na dalekovodu koji se nalazi uz granicu s Bosnom. Zasad nije poznato je li požar povezan s nestankom struje.

Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke.

Potpuna istraga bi potrajala, ali rane analize sugeriraju da su "velike količine energije u prijenosnom sustavu u ovom trenutku i vrlo visoke temperature u rekordnim razinama stvorile ovaj tehnički problem", dodala je Balluku u video obraćanju.

Opskrba električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljena u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljnjih isključenja jer su potrošnja struje i razine topline i dalje visoke, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 23:00