ŠEF U HOPS-u

‘Ovo što se danas dogodilo nama teoretski može uslijediti u cijeloj Europi! A jednu informaciju moram demantirati...‘

U HOPS-u nisu skloni ocjeni da je do kvara došlo zbog toplotnog udara koji traje na Balkanu

Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava

 Tom Dubravec/Cropix

Prva saznanja hrvatskih institucija i tvrtki zaduženih za opskrbu električnom energijom o uzrocima kolapsa elektroenergetskog sustava u Dalmaciji, BiH, Crnoj Gori i Albaniji u petak upućuju na kvar na dalekovodu između Albanije i Grčke.

- Za istrage ovakvih incidenata na europskoj razini osnivaju se ekspertni paneli koji će izraditi izvješće o poremećaju ovog tipa. Kao rok za istragu i izradu izvješća predviđeno je vrijeme od šest mjeseci, što potvrđuje da su istrage detaljne i kompleksne. Iako imamo neke preliminarne podatke o uzrocima ispada, bilo bi neodgovorno da ih sada iznosimo kao konačne. Ispad sustava u Hrvatskoj je bio trenutan - naveo je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) Danko Blažević potvrdivši da se ispad u sustavu dogodio u petak u 12.25.

Blažević nije sklon procjeni da je do kvara došlo zbog toplotnog udara koji traje na području Balkana.

image

Ilustracija


Božidar Vukičević/Cropix

- U Hrvatskoj nije zabilježena posebno visoka potrošnja električne energije zbog toplotnog udara. Prošle godine, primjerice, oboreni su rekordi u potrošnji električne energije, a sada smo daleko od tih pokazatelja potrošnje - dodao je Blažević.

Potvrdio je da su problemi s internetom koje su prijavili potrošači u Dalmaciji u vezi s ispadom elektroenergetskog sustava.

- Ako internetski provajderi troše električnu energiju iz sustava i nemaju rezervna napajanja, sigurno da ne mogu pružiti svoje usluge kako treba - naznačio je Blažević.

Složio se s ocjenama da je južni dio Hrvatske po pitanju električne energije ovisan o Crnoj Gori jer je, podsjetio je HOPS-ov stručnjak, cijela Europa međusobno uvezana u opskrbi strujom što, zaključio je, ima i prednosti i mane.

- Prednosti su da možemo uvoziti ili izvoziti električnu energiju, a mana je da se poremećaji prenose iz jednog sustava u drugi - upozorio je Blažević.

Govoreći o reakciji HOPS-a i HEP-a na ispad u elektroenergetskom sustavu naslonjenom na Crnu Goru, Blažević je pojasnio da se u takvim situacijama aktiviraju sustavi relejne zaštite koji u djeliću sekunde reagiraju i ograniče kvar.

- Teoretski može cijela Europa ostati bez električne energije - dodao je Blažević.

Pojasnio je da se prespajanje opskrbe električnom energijom osigurava aktiviranjem dalekovoda koji prosljeđuju napon na distribuciju, koja dalje distribuira energiju.

On je demantirao učestale tvrdnje da je prvi put došlo do kolapsa opskrbe električnom energijom, navevši kako je devedesetih godina prošlog stoljeća Dalmacija 73 puta imala prekid opskrbe.

- Točno je da se ovakvo nešto nije odavno dogodilo, ali izvan Hrvatske to se događalo, primjerice, u Italiji ili Ekvadoru nekidan - podsjetio je Blažević.

image

Ministar Ante Šušnjar

Željko Puhovski/Cropix

Na pitanje zašto se događaju ispadi, HOPS-ov stručnjak je odgovorio da nema jedinstvenog uzroka.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izrazio je zadovoljstvo reakcijom HOPS-a i HEP-a u sanaciji ispada elektroenergetskog sustava.

- Dogodio se ispad u elektroenergetskim sustavima u međunarodnim okvirima, s obzirom na to da su iz napona ispali dio Hrvatske, Crna Gora, BiH i Albanija. Utvrđuju se detalji i uzroci ispada. Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru kod nas. S obzirom na to da sustavi funkcioniraju po zakonu spojenih posuda i dio naše mreže je ostao bez napona. Već u ovom trenutku je veći dio gradova gdje je došlo do ispada sustava opskrbljen električnom energijom. Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon, s obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim stvarima. Sve dežurne i žurne ekipe su na terenu, tako da mislimo da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju - naveo je ministar gospodarstva.

Na pitanje hoće li opskrba električnom energijom ondje gdje je vraćena nakon ispada biti stabilizirana i održiva, Šušnjar je odgovorio potvrdno pojasnivši da je do nestanka struje zbog ispada sustava došlo od granica s Crnom Gorom i BiH do Zadra, a brzom intervencijom, rekao je ministar, električna energija iz sjevernog dijela države puštena je u južni dio, u kojem je došlo do ispada.

- Do ispada je moglo doći zbog visokih temperatura, zbog prevelike potrošnje i drugih razloga, ali u ovom trenutku ne znamo gdje je i što je uzrok. U ispitivanje uzroka uključene su sve tvrtke koje se bave distribucijom i mrežom u državama koje su obuhvaćene ovim ispadom - naveo je Šušnjar.

Na pitanje kada će i u posljednje domaće kućanstvo koje je u petak ostalo bez električne energije zbog ispada biti vraćena struja, ministar gospodarstva kazao je da se takav rok ne može procijeniti, dodavši da se na povratku opskrbe stalno i predano radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 12:32