Kada smo se krajem lipnja zaputili prema Nespešu i mjestu Hrnjanec gdje je na Zelinskoj vinskoj cesti smještena novootvorena Vinarija Kos, na radiju smo slušali prigodne emisije i hvalospjeve povodom desete obljetnice ulaska Hrvatske u EU. Iako smo u proizvodnji hrane dobili velika nepovratna sredstva iz fondova, zbog nekonkurentnosti proizvođača bilježimo značajan pad u proizvodnji mesa, mlijeka, voća i povrća.
Jaki uvozničko-trgovački lobiji pod dirigentskom palicom bankarsko-političkih scenarija obeshrabrili su brojne proizvođače, ali najuporniji su uspjeli pronaći svoje tržište sljubljivanjem tradicije i modernog pristupa turističke ponude.
Takva je i vinarija Kos iz koje nam dolazi naš 28-godišnji kandidat Karlo Kos koji će ovu 2023. godinu pamtiti po tri velika događaja.
Pred oltar
Prvo je u lipnju otvorena atraktivna obiteljska novosagrađena vinarija s kušaonicom, potom je Decanter poslao obavijest kako su na njihovom ocjenjivanju autohtone sorte Kraljevina Zelina i pjenušac Anita osvojile broncu, a najveći životni događaj (po našoj procjeni) čeka ga u rujnu kada će pred oltar izvesti svoju zaručnicu Katarinu.
Veliki su to izazovi koji ga čekaju, a razveselila ga je i vijest da će ulaskom u 20 najboljih dobiti dvodnevni izlet na proglašenje u Bruxelles u organizaciji ambasadorice izbora Sunčane Glavak.
Razgovaramo nadomak starog podruma s restoranom gdje je bačva stara 100 godina, s terase nam je pogled na novu vinariju, a preko brega je stara klet u kojoj norveški turisti uživaju u blagodatima zagorske ponude.
Karlo nam bez puno razmišljanja kaže kako se prijavio na izbor jer vjeruje da mladi poljoprivrednici imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti poljoprivrede.
- Mi smo nositelji svježih ideja, energije i entuzijazma potrebnih za unaprjeđenje sektora. Nadam se da će moja priča i angažman u poljoprivredi potaknuti druge da slijede svoje strasti i ostvare svoje ciljeve. Želim biti primjer hrabrosti, upornosti i predanosti u radu na zemlji. Smatram da je ključno pratiti nove tehnologije, istraživanja i pristupe kako bi poljoprivreda postala učinkovitija, održivija i konkurentnija. Želim pokazati kako su inovacije i promjene ključne za budućnost poljoprivrede. To je nešto što je oblikovalo moju strast i oduševljenje - kaže Karlo.
Dakako, obiteljsko nasljeđe u vinogradarstvu igra značajnu ulogu u njegovoj odluci da se bavi ovim poslom jer je generacijama baš njegova obitelj njegovala tradiciju i stvarala prepoznatljiva vina.
- Njihova strast prema vinogradima i brižno pridržavanje tradicijskih i obiteljskih vrijednosti bili su izvor nepresušne inspiracije za mene. Iz njih sam naučio mnoge vrijedne lekcije o poštovanju prema zemlji, predanosti prema radu i umjetnosti proizvodnje vrhunskih vina. Kada razmišljam o razvoju i potencijalu lokalnih i autohtonih sorti, osjećam uzbuđenje i duboku predanost. Smatram da je očuvanje i promicanje ovih sorti od ključne važnosti za bogatstvo i raznolikost naše poljoprivrede - nastavlja ovaj mladi enološki stručnjak.
Autohtona vina
Dakako, jedna od ključnih prednosti lokalnih i autohtonih sorti je njihov jedinstven okus i aroma. Te sorte često posjeduju specifične organoleptičke karakteristike koje su stvarno posebne i neponovljive, kroz njih možemo uistinu osjetiti terroir koji se sve više traži.
- Uživanje u autohtonim vina i lokalnoj domaćoj hrani pruža jedinstveno iskustvo koje se ne zaboravlja lako. Vidim ogroman potencijal u razvoju lokalnih i autohtonih sorti. Kroz ulaganje u istraživanje i razvoj, možemo unaprijediti njihovu kvalitetu, prilagoditi ih suvremenim zahtjevima i poboljšati njihovu konkurentnost na tržištu. Trebamo educirati potrošače o vrijednosti ovih sorti i potaknuti ih da podrže lokalne proizvode - završava nam svoje predavanje.
U razgovoru ne možemo ne spomenuti niti krunu dosadašnjeg rada koja je došla s najuglednijeg svjetskoj ocjenjivanja vina. Dva Decantera za malu prigorsku vinariju veliko su priznanje, a osobito jer je riječ o autohtonoj kraljevini i pjenušcu koji je dobio ime Anita po njegovoj majci.
Najveći izazov
- To nije samo obična nagrada. To je potvrda našeg predanog rada, stručnosti i ljubavi koju ulažemo u svaki korak proizvodnje našeg vina. Osvojiti priznanje na međunarodnoj razini znači da naša vina stoje rame uz rame s najboljim vinima diljem svijeta. To je poticaj da nastavimo s ulaganjem u našu proizvodnju, istraživanje novih tehnologija te stalno poboljšanje kvalitete naših vina. To je naša prilika da pokažemo da autohtone sorte imaju svoje mjesto u svijetu vina i da mogu konkurirati najboljima. Nadamo se da će naše postignuće inspirirati druge poljoprivrednike da prepoznaju vrijednost autohtonih sorti grožđa i da pridonesu očuvanju bogate vinogradarske tradicije naše regije - nastavlja Karlo.
Za rastanak, gledajući velike oblake kako se pripremaju isporučiti svoju ledonosnu paljbu po ljetini, pitamo Karla kakva su njegova razmišljanja o borbi s klimatskim promjenama. Jedne godine suša, druge poplava, treće tuča… Ima li nekog drugog rješenja za štete koje osiguravatelji rijetko i skromno isplaćuju, a neki vinari razmišljaju o povratku protugradne obrane.
- Naravno, kao i mnogi vinari prepoznajem da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova s kojima se poljoprivreda suočava. Vidim rješenje u prilagodbi naših poljoprivrednih praksi i pronalaženju održivih metoda koje će nam pomoći da se nosimo s tim izazovima. Važnosti očuvanja okoliša treba biti integralni dio naše poljoprivredne prakse. Uzimanje u obzir principa ekološke ravnoteže, zaštite biodiverziteta i smanjenja negativnog utjecaja na okoliš treba biti temeljni cilj svakog mladog poljoprivrednika - diplomatski će zaključiti Karlo. I vjerujte nam, nije daleko od istine. Jer kada ne bi bilo tuče, ne bi bilo ni štete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....