MLADI POLJOPRIVREDNIK

Mladen Cesarec: ‘Uvijek smišljam nešto novo i drugačije s bučom‘

Uz ulje, toplo i hladno prešano, rade, kaže, i pesto od koštica na koji su trebali godinama navikavati ljude, ali sad se dosta dobro prodaje

Mladen Cesarec sa sinom Vilimom

 Željko Hajdinjak/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče


Taman kad je sve krenulo da bolje ne može, počele su obilne kiše, pa će ovogodišnja proizvodnja bučina ulja poljoprivrednog Obrta Cesarec malo kasniti. Do 1. srpnja je sve trebalo biti gotovo, ali sad se nada da će stići do polovice mjeseca. No, Mladen Cesarec već je naviknut da u poljoprivredi ništa nije sigurno. Kad i ne bi bilo tuče, obilnih kiša, suše ili mraza, uvijek je tu domišljata hrvatska birokracija. U 10 godina, koliko je na polju, naučio je da od nerviranja nema koristi. Vremenske (ne)prilike i birokracije su nešto na što, zna, ne može utjecati. Viša sila.

Pa Mladen Cesarec s djevojkom Draganom, desnom rukom u životu i poslu, brzinski nadoknađuje tjedne kad su polja bila pod vodom. Dio buća su morali ponovno sijati, ali i na to su se već navikli. Dok Mladen radi na zemlji i smišlja kako proširiti proizvodnju, Dragana vodi zagrebački dućan Zagorci, na raskrižju Šubićeve i Zvonimirove ulice, otvoren prošle godine.

Ali to je zasad kraj, vratimo se kratko na početak. Kad su prije desetak godina plaće na benzinskim crpkama počele kaskati i nije to više bio posao za koji se nekad morala imati veza da ga se dobije, Mladen je tražio alternativu i pronašao ju je u poljoprivredi. O polju je znao onoliko koliko je pomagao roditeljima na vrtu, pa kad je prve godine kompletno ručno proizveo 15 litara bučina ulja, bio je presretan.

Nije megaloman

- Takva proizvodnja je zaista teška i cijenili smo tih 15 litara ulja kao suho zlato - smije se Mladen Cesarec. Jasno, ta je količina bila dostatna da samo on i njegova obitelj uživaju u aromi i baršunastoj teksturi zdravog proizvoda, ali bilo je dobar poticaj za dalje. Krenuo je i do danas nije stao. Od 15 je stigao do 5000 litara bučina ulja. Danas sije na 55 hektara zemlje i možda će još minimalno povećati količinu, ali nije mu namjera ulaziti u preveliku proizvodnju.

- Želim da ulje ostane visoke kvalitete, a ne vjerujem da bi to bilo moguće s prevelikim količinama. Uz ulje, toplo i hladno prešano, radimo pesto od koštica na koji smo trebali godinama navikavati ljude jer je to bilo nešto sasvim novo, ali sad se dobro prodaje. Imamo i brašno od buče, sušenu buču za juhu, koštice raznih okusa. Ionako nisam megaloman, namjera mi je od svog posla pristojno živjeti - kaže. Ima svoje prodajne niše, od velikih supermarketa do malih trgovina, kupci su mu vjerni, što nas ne čudi.

image

Mladen Cesarec sa sinom Vilimom

Željko Hajdinjak/Cropix

Za bučino ulje Mladena Cesarca čuli smo i ranije. Nije badava dobitnik više hrvatskih zlata na izložbama, bio je šampion Alpe-Adria izložbe i izložbe u Bruxellesu. Te su dvije međunarodne izložbe zbog jake konkurencije najbolje mjerilo kvalitete. Varaždinci i Međimurci već su se, kao dokazani proizvođači sjajnog ulja ondje profilirali, a sad im se na tronu ravnopravno pridružio i Mladen Cesarec iz Oroslavja. Čak mu i oni, bez zagorskog jala, priznaju da je uspio stvoriti vrhunsko ulje.

- Prošle godine nam je tuča uništila nasade, uspjeli smo ih još jednom posijati i zahvaljujući sve boljim recenzijama i nagradama, sve i prodati. Imamo najmanje svoje zemlje, najviše u najmu, jer u Zagorju nema državnog zemljišta koje bismo mogli dobiti. Od sljedeće godine namjeravamo raditi s kooperantima - ističe.

Veliki planovi

Dok će kooperanti saditi koštice za sada već razrađenu formulu ulja, Mladen i Dragana će više vremena posvetiti razradi ideja koje su dosad kaskale ili bile na čekanju. Što se tiče dućana u Zagrebu, otvorenog uz pomoć europskih poticaja, planovi su na stolu. - Tu nam je problem jer se ta adresa smatra starom jezgrom i ne smijemo ispred staviti baš nikakvu reklamu. Išao sam redovnim putem i sve mi je zabranjeno, tko dođe novi, stavi što hoće i nikome ništa. U trgovini se zasad prodaju samo bučini proizvodi Obrta Cesarec, med obitelji Krok, sokovi i džemovi OPG-a Leš i brašna OPG-a Bedek, no planovi su veliki.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Trgovina se zove Zagorci jer je plan u njoj prodavati mnoge domaće proizvode iz Zagorja i drugih proizvođača. Prvenstveno su tu kruh i mlinci, meso, voće i povrće, ali prema obavezama iz projekta moram još malo pričekati. Interesantni su mi redovni kupci i njima ćemo se posvetiti tom ponudom. Samo sa svojim asortimanom ne mogu to financirati, sad je to više kao showroom. Tržnica Kvatrić je blizu, ali nismo si međusobno konkurentni. Za zimu ćemo raditi bučnice i prodavati ih smrznute, naribanu smrznutu buču, da si svatko sam slaže kako želi, i baklavu od bučinih koštica. Ova će nam godina biti probna, da se ‘polovimo‘ - planira Mladen.

Cilj mu je zaokružiti priču, završiti kušaonicu s Muzejom posvećenim bučinom ulju u potkrovlju. Tu se i sad mogu kušati ulje i proizvodi s Mladenovog OPG-a, ali to još ni približno nije, kaže Mladen, objekt kakav je zamislio. Zadnja karika u lancu koje pažljivo veže su male smještajne jedinice atraktivnog dizajna.

Kušaonica

- Samo ću reći da već radimo na arhitektonskom rješenju i da će biti spoj retro dizajna i buće. Drugo ne bih govorio jer sve, ali baš sve s čim smo izašli je iskopirano, pa nek barem ovu zamisao prvi realiziramo - govori Mladen Cesarec.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

On ne ide ustaljenim putem, uvijek smišlja nešto novo, pa u dvorištu kušaonice ima nekoliko kućica u formi iglua, koje obojene u narančasto sliče velikim tikvama. To je njegov Bučograd, namijenjen djeci. Kad je vidio oglas za iglue rashodovane sa zagrebačkog Adventa, a koji su umalo završili u smeću, Mladen ni trenutka nije dvojio.

- Odmah su me podsjetili na buče pa sam ih kupio. Već sam imao viziju kako ću napraviti kalupe buče, a ovo mi je bilo gotovo rješenje. U njima će, kad otvorimo turističku destinaciju Bučograd, biti radionice za djecu - kaže Mladen. Ovaj prezenter Zagorja doista to čini na domišljat način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:19